297
Πρόσφυγες παλεύουν με τα κύματα σε φωτογραφία του περασμένου Μαΐου. Η τραγωδία δεν έχει τέλος | REUTERS/Yannis Behrakis

Η θάλασσα των χαμένων παιδιών

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2015, 11:11
Πρόσφυγες παλεύουν με τα κύματα σε φωτογραφία του περασμένου Μαΐου. Η τραγωδία δεν έχει τέλος
|REUTERS/Yannis Behrakis

Η θάλασσα των χαμένων παιδιών

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2015, 11:11

Δεκατρείς νεκροί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται επτά παιδιά, είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου σκάφους στο οποίο επέβαιναν μετανάστες ανατολικά από το Φαρμακονήσι.

Οι μετανάστες – περί τους 30 συνολικά – επέβαιναν σε ταχύπλοο το οποίο βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες για την ώρα συνθήκες μετά τα μεσάνυχτα. Γύρω στις 2:00 πλωτό του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά από το Φαρμακονήσι άτομα που καλούσαν σε βοήθεια. Αρχικά περισυνέλεξαν 13 άτομα, ενώ τέσσερις μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί.

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους συνεχίστηκαν και τις επόμενες ώρες από πλωτό του Λιμενικού, ναυαγοσωστικό, ελικόπτερο Super Puma και ιδιωτικά σκάφη.

Ο τελευταίος απολογισμός είναι 13 νεκροί, από τους οποίους επτά παιδιά (ένα ήταν βρέφος), τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα. Ενα ατόμα παραμένει ακόμη αγνοοπύμενο. Οι διασωθέντες είναι 15 (13 άνδρες και δύο γυναίκες), ενώ τρεις από αυτούς, δύο άνδρες και μια γυναίκα, εντοπίστηκαν σε κωματώδη κατάσταση και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Λέρου.

Για το ναυάγιο έχει ενημερωθεί η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

Το Φαρμακονήσι έχει γίνει τόπος απώλειας δεκάδων ανθρώπων από το 2014 και το 2015, οπότε και αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα διαμέσου του Αιγαίου. Τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια των δύο τελευταίων ετών είναι τα ακόλουθα:

  • Στις 21 Ιανουαρίου 2014, 12 άτομα, όλα γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν έξω από το Φαρμακονήσι, σε ένα περιστατικό που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σχετικά με το αν το Λιμενικό έδρασε αρκετά γρήγορα. Η υπόθεση ως προς αυτό τέθηκε στο αρχείο.
  • Στις 13 Σεπτεμβρίου 2015, τουλάχιστον 34 άνθρωποι χάθηκαν στα νερά της περιοχής, από τους οποίους τέσσερα βρέφη και 10 παιδιά. Δεκάδες άλλοι διασώθηκαν μόνοι ή από το Λιμενικό.
  • Στις 9 Δεκεμβρίου 2015, 11 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, έχασαν τη ζωή τους κατά τη βύθιση ξύλινου πλοιαρίου κοντά στο νησί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News