837
Ο Σέρχι Μπουκέτς ήταν αυτός που δεν αποθεώθηκε ποτέ από το κοινό παρά το γεγονός ότι ήταν βασικός πυλώνας ίσως της καλύτερης ομάδας όλων των εποχών | GettyImages

Τον Μπουσκέτς θα τον δικαιώσει η Ιστορία

Sportscaster Sportscaster 12 Μαΐου 2023, 16:09
Ο Σέρχι Μπουκέτς ήταν αυτός που δεν αποθεώθηκε ποτέ από το κοινό παρά το γεγονός ότι ήταν βασικός πυλώνας ίσως της καλύτερης ομάδας όλων των εποχών
|GettyImages

Τον Μπουσκέτς θα τον δικαιώσει η Ιστορία

Sportscaster Sportscaster 12 Μαΐου 2023, 16:09

Μετά τον Μέσι, ο Πικέ. Μετά τον Πικέ, ο Σέρχι Μπουσκέτς. Ο «τελευταίος των Μοϊκανών» της καλύτερης Μπαρτσελόνα όλων των εποχών αποχωρεί από τον σύλλογο που υπηρέτησε επί 18 ολόκληρα χρόνια -15 ως μέλος της πρώτης ομάδας-, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο μιας ποδοσφαιρικής επανάστασης που η Ιστορία θα θυμάται για πάντα.

Ο πρώην συμπαίκτης και νυν προπονητής του, Τσάβι, έκανε τα πάντα για να τον μεταπείσει. Παρά τα χρονάκια του (τον Ιούλιο θα κλείσει τα 35), εφέτος υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της πορείας της Μπαρτσελόνα προς τον τίτλο της La Liga – αγωνίστηκε σε 39 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Η διοίκηση του club ήθελε, επίσης, να τον κρατήσει στη Βαρκελώνη. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, του πρόσφερε νέο συμβόλαιο με μείωση αποδοχών κατά 30% (σήμερα εισπράττει 24 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το Athletic). Εκείνος, όμως, ήταν ανένδοτος. Σε λίγες μέρες (ίσως την Κυριακή, εφόσον η Μπαρτσελόνα νικήσει την Εσπανιόλ) θα σηκώσει ως αρχηγός το τρόπαιο του ισπανικού πρωταθλήματος. Η μυθική του καριέρα στους «Μπλαουγκράνα» δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο τέλος.

Η συμβολή του στην ομάδα – μοντέλο, που κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα για σχεδόν μια δεκαετία, δεν εκτιμήθηκε από τους φιλάθλους όσο θα έπρεπε. Τα φώτα έπεφταν στους αρτίστες που έπαιζαν δίπλα του: στον Μέσι, τον Τσάβι, τον Ινιέστα, τον Βίγια, τον Σουάρες, τον Νεϊμάρ… Ο Μπουσκέτς δεν ήταν γρήγορος ή δυνατός. Τον αδικούσε και το παρουσιαστικό του (1,89 ύψος και εξαιρετικά αδύνατος). Δεν είχε δυνατό σουτ, δεν σκόραρε συχνά (18 γκολ σε 719 εμφανίσεις) και αγωνιζόταν στην πιο άχαρη θέση της ενδεκάδας: του «κόφτη». Η δουλειά του ήταν εξαιρετική, αλλά… αόρατη για τους πολλούς. Τον λάτρεψαν, όμως, οι προπονητές και οι συμπαίκτες του. Με πρώτο, τον Γιόχαν Κρόιφ.

Μέσι, Ινιέστα, Πικέ και Ντάνι Αλβες. Ο Μπουσκέτς ήταν πάντα «αόρατος» μπροστά στους αστέρες της Μπάρτσα

Οταν πρωτοεμφανίστηκε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, στις αρχές της σεζόν 2008-2009, ο ολλανδός δάσκαλος της μπάλας έγραψε, στη στήλη που διατηρούσε εκείνο τον καιρό στην καταλανική εφημερίδα El Periodico: «Κρατάει τη θέση του λες και είναι βετεράνος. Κάνει το δύσκολο να φαίνεται απλό. Βρίσκεται πάντα στη σωστή θέση, ώστε να κόψει και να ανακτήσει γρήγορα την μπάλα. Και όλα αυτά, χωρίς να διαθέτει την παραμικρή εμπειρία». Ο Μπουσκέτς ήταν, τότε, 20 ετών. Δεν ξαναβγήκε, ποτέ, από την ενδεκάδα, και οκτώ μήνες μετά κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Ηταν βασικό στέλεχος της Μπαρτσελόνα που μέσα στο (ημερολογιακό) 2009 πανηγύρισε και τα έξι τρόπαια που διεκδίκησε.

Αυτός ο παίκτης, ο οποίος δεν γέμιζε το μάτι με το αγωνιστικό του στιλ, θεωρείται από τους «ειδικούς» ως ο καλύτερος αμυντικός χαφ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Με την οξυδέρκεια και τις πάντα επίκαιρες τοποθετήσεις του στον χώρο ευθύνης του -τα (περίπου) 40 μέτρα από το ημικύκλιο της δικής του περιοχής μέχρι τη μεσαία γραμμή- δημιούργησε ένα νέο ρόλο για τα «εξάρια», έναν καινούργιο τύπο μέσου που ονομάστηκε και θα μείνει στην Ιστορία ως «θέση Μπουσκέτς». Κρατούσε για δευτερόλεπτα την μπάλα στα πόδια του, κι έπειτα ελευθέρωνε την ομάδα του από το πρέσινγκ των αντιπάλων με μια απλή πάσα. Ο εμβληματικός εκλέκτορας της εθνικής Ισπανίας, Βιθέντε ντελ Μπόσκε, έχει πει για εκείνον: «Βλέπεις το παιχνίδι, και δεν βλέπεις πουθενά τον Μπουσκέτς. Βλέπεις τον Μπουσκέτς, και δεν χρειάζεται να δεις το παιχνίδι – το έχεις καταλάβει».

Ο Μπουσκέτς ήταν πάντα και ένας βασικός κρίκος για την εθνική Ισπανίας

Καταλανός γέννημα – θρέμμα, αγάπησε την Μπαρτσελόνα από παιδί (ο πατέρας του, Κάρλες, υπήρξε γκολκίπερ της τη δεκαετία των ’90s). Αν και εντάχθηκε στον σύλλογο σε σχετικά προχωρημένη ηλικία (17 ετών), το ταλέντο του ξεχώρισε και εκτιμήθηκε πολύ γρήγορα. Ετσι, όταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα, που τον είχε παίκτη στη δεύτερη ομάδα, πήρε προαγωγή και διαδέχτηκε τον Φρανκ Ράικαρντ ως πρώτος προπονητής, τον έριξε κατευθείαν στα βαθιά.

Απογοητευμένοι από την προηγούμενη σεζόν, καθώς η Μπαρτσελόνα είχε τερματίσει στην 3η θέση, 18 βαθμούς πίσω από τη Ρεάλ, οι οπαδοί της δεν καλοδέχτηκαν αυτόν τον ψηλόλιγνο και κάπως άτσαλο στις κινήσεις του πιτσιρικά. Ο Γκουαρντιόλα, όμως, που γνώριζε καλά τα μυστικά της θέσης (αμυντικός μέσος ήταν κι εκείνος), ήταν ενθουσιασμένος με τον Μπουσκέτς. Τα καλά λόγια του Κρόιφ λειτούργησαν σαν ασπίδα στην γκρίνια του κόσμου μέχρι να πειστούν όλοι για την αξία του νεαρού, που κέρδισε με την Μπαρτσελόνα, μεταξύ άλλων, τρία τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ και εννέα (μαζί με τον εφετινό) τίτλους πρωταθλήματος.

«Στο γήπεδο ήσουν πάντα το «5», αλλά στην πραγματικότητα ως παίκτης και ως προσωπικότητα ήσουν το «10», του έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο Μέσι. Εγιναν φίλοι από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, και εξακολουθούν να διατηρούν οικογενειακές σχέσεις και μετά τη μετακόμιση του αργεντινού σούπερ-σταρ στο Παρίσι.

Πού θα συνεχίσει (και θα κλείσει) την καριέρα του ο Μπουσκέτς; Εχει πρόταση από την Ιντερ Μαϊάμι, του Μπέκαμ, όμως, όπως γράφει το Athletic, τον προβληματίζουν τα μακρινά ταξίδια που θα πρέπει να κάνει από τη μια πόλη στην άλλη. Κουράστηκε. Θέλει να χαλαρώσει λίγο. Να πάρει και ένα καλό… εφάπαξ. Είναι πολύ πιθανό, να ξαναγίνει συμπαίκτης του Μέσι στη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...