1403
O Ντιέγκο Μπίσεσβαρ απογοητευμένος. Στον ΠΑΟΚ λίγοι πιστεύουν πια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος | INTIMESports/CreativeProtagon

To χρώμα του weekend #22: Τα πλέι-οφ… τελείωσαν λίγο πριν αρχίσουν

Sportscaster Sportscaster 2 Μαρτίου 2020, 18:30
O Ντιέγκο Μπίσεσβαρ απογοητευμένος. Στον ΠΑΟΚ λίγοι πιστεύουν πια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος
|INTIMESports/CreativeProtagon

To χρώμα του weekend #22: Τα πλέι-οφ… τελείωσαν λίγο πριν αρχίσουν

Sportscaster Sportscaster 2 Μαρτίου 2020, 18:30
Οι ηλίθιοι της εξέδρας στην απομόνωση

Το εμετικό πανό εναντίον του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ, το οποίο αναφερόταν με χυδαίο τρόπο στη μανούλα του, ξεδιπλώθηκε στο 77ο λεπτό της αναμέτρησης Χόφενχαϊμ – Μπάγερν Μονάχου, στην εξέδρα της «PreZero Arena» που φιλοξενούσε τους οπαδούς του βαυαρικού συλλόγου.

Ο δισεκατομμυριούχος παράγοντας δεν είναι από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Επειδή είναι αυταρχικός, κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ομάδας του (σε μια χώρα όπου ο «κανόνας του 50%+1» θέλει τα club να διοικούνται από τα μέλη τους), αλλά και γιατί ο τεχνολογικός κολοσσός στον τομέα του λογισμικού («SAP»), που του ανήκει, κάνει μπίζνες με την Bundesliga: έχει αναλάβει τη στατιστική ανάλυση των αγώνων. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε στόχος ακραίων συμπεριφορών. Ηλίθιοι υπάρχουν παντού. Το θέμα είναι, πώς τους αντιμετωπίζεις.

Το επίμαχο πανό κατά του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Μόλις εμφανίστηκε το πανό, ο ρέφερι, Κρίστιαν Ντίνγκερτ, διέκοψε τον αγώνα και ζήτησε από τους παίκτες των δύο ομάδων να τον ακολουθήσουν στα αποδυτήρια. Η Μπάγερν, ο πιο ισχυρός σύλλογος στη Γερμανία, κινδύνευε να χάσει «στα χαρτιά» ένα ματς που κέρδιζε με 6-0! Αλλά, κανείς δεν διανοήθηκε να απαιτήσει από τον διαιτητή να κάνει «τα στραβά μάτια».

Ο προπονητής της Μπάγερν, φανερά οργισμένος, έτρεξε προς το μέρος των οπαδών της ομάδας του και άρχισε να τους «κατσαδιάζει». Ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς και ο Ολιβερ Καν, παλιοί θρύλοι του συλλόγου και διοικητικά του στελέχη σήμερα, τους ζήτησαν, σε έντονο ύφος, να κατεβάσουν το πανό. Ο πρόεδρος των Βαυαρών, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, που καθόταν δίπλα στον εμβρόντητο Χοπ, έσπευσε να τον αγκαλιάσει και να του ζητήσει «συγγνώμη».

Οταν το πανό εξαφανίστηκε, η Χόφενχαϊμ δήλωσε στον διαιτητή ότι επιθυμεί να συνεχιστεί το παιχνίδι. Επειδή -λέει- θα ήταν άδικο για την αντίπαλό της να χάσει τους βαθμούς για μια βλακεία μερικών οπαδών της. Οι ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, και τότε συνέβη κάτι εντελώς απροσδόκητο: μέχρι τη λήξη του αγώνα, επί σχεδόν 15 λεπτά, οι 22 ποδοσφαιριστές άλλαζαν πασούλες. Αρνήθηκαν να παίξουν. Αμέσως μετά, όλοι χειροκρότησαν τον Χοπ, που με χειρονομίες ευχαριστούσε για τη συμπαράσταση. Αυτοί που σήκωσαν το πανό, θα πρέπει να ένιωσαν πολύ ηλίθιοι, βλέποντας την ίδια τους την ομάδα να τους «αδειάζει».

Μόνον έτσι διώχνεις τη χυδαιότητα από τα γήπεδα. Αλλά, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δύσκολα θα το δούμε να συμβαίνει στα μέρη μας. Πριν από μια εβδομάδα, στην Τούμπα, το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ολοκληρώθηκε με τα υβριστικά πανό στη θέση τους. Αμετακίνητα. Με εξαίρεση ένα απ’ αυτά, από το οποίο απαλείφθηκε η λέξη «Πρωθυπουργέ».

Πλέι-οφ χωρίς σασπένς

Ολη η Ελλάδα ήταν σίγουρη ότι στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λιγκ, ο ΠΑΟΚ θα έφευγε με τη νίκη από την Ξάνθη. Ο Αλέξης Κούγιας έβαζε και στοίχημα -το σπίτι του- το βράδυ του Σαββάτου στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Κι όταν αυτό δεν συνέβη, το αφήγημα άλλαξε. Ο Ιβάν Σαββίδης -λένε τώρα οι αντίπαλοί του- προσπαθεί να αποδείξει πως η Ξάνθη δεν είναι «δική του» ομάδα.

Την αλήθεια, σε αυτήν την ιστορία, ίσως δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Οποια κι αν είναι η ετυμηγορία της αθλητικής δικαιοσύνης. Ενα είναι βέβαιο: ότι τα πολυαναμενόμενα πλέι-οφ, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έβγαζαν πρωταθλητή, έχασαν το ενδιαφέρον τους προτού, καν, αρχίσουν. Με τους πέντε βαθμούς που «πέταξε» μέσα σε μια εβδομάδα, ο ΠΑΟΚ θα μπει στο τουρνουά με μια διαφορά (επτά πόντων) από τον Ολυμπιακό, που πολύ δύσκολα μπορεί να καλύψει. Το παραδέχτηκε -εμμέσως πλην σαφώς- και ο προπονητής του, Αμπελ Φερέιρα, το βράδυ της Κυριακής: «Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από εμάς».

Ο Φερέιρα μετά το ματς με την Ξάνθη. Παραδέχτηκε την ανωτερότητα του Ολυμπιακού (ΙΝΤΙΜΕSports)

Το σασπένς στα πλέι-οφ έχει χαθεί. Ολυμπιακός 66, ΠΑΟΚ 59, ΑΕΚ 51, Παναθηναϊκός 44, ΟΦΗ και Αρης 34. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Το ίδιο και στα πλέι-άουτ. Πανιώνιος 11, Παναιτωλικός 17, Λαμία και Βόλος 27. Ποιος πιστεύει, αλήθεια, ότι ο Πανιώνιος μπορεί να συγκεντρώσει επτά βαθμούς περισσότερους από τον Παναιτωλικό, ώστε να αποφύγει τον κατευθείαν υποβιβασμό, και ο Παναιτωλικός 11 περισσότερους από τη Λαμία και τον Βόλο, για να γλιτώσει τα μπαράζ με τη δεύτερη ομάδα της Σούπερ Λιγκ 2;

Μια ήττα που έκανε πάταγο

Η συντριβή (3-0) της αήττητης -επί 44 ματς- Λίβερπουλ από την προτελευταία Γουότφορντ ήταν το αποτέλεσμα που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο αυτό το Σαββατοκύριακο. Κάποια στιγμή θα έχαναν και οι «Κόκκινοι». Τα σερί τους, και μάλιστα σε ένα πρωτάθλημα όπως η Premier League, όπου οι πάντες μπορούν να νικήσουν τους πάντες, ήταν αδιανόητο. Υπεράνθρωπο. Συνέβη, απλώς, το αναμενόμενο. Αλλά, με τον πιο εμφατικό τρόπο.

O Κλοπ «παγωμένος» προσπαθεί να παρηγορήσει τον Αντριου Ρόμπερτσον μετά την αναπάντεχη ήττα (REUTERS/David Klein)

Η Λίβερπουλ χρειαζόταν μόλις μια νίκη ακόμη για τα φτάσει τις 19 διαδοχικές στο αγγλικό πρωτάθλημα, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία ομάδα στα χρόνια της Premier League (από το 1992). Εμεινε στις 18 – όσες είχε και η Μάντσεστερ Σίτι στην αρχή της σεζόν 2017-2018. Εάν δεν υπήρχε εκείνη η ισοπαλία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον περασμένο Οκτώβριο, ο Γιούργκεν Κλοπ και οι παίκτες του θα μετρούσαν 35 νίκες στη σειρά, που θα ήταν, βεβαίως, παγκόσμιο ρεκόρ. Εχασαν, επίσης, την ευκαιρία να καταρρίψουν το αήττητο σερί των 49 αγώνων της Αρσεναλ (από το 2003 έως το 2004).

Οι «Κανονιέρηδες» εκδήλωσαν την ανακούφισή τους με ένα μονολεκτικό tweet: «Phew» (Ουφ). Και ο Γκάρι Νέβιλ γιόρτασε την ήττα της Λίβερπουλ στο «Βίκαρεϊτζ Ρόουντ», ανοίγοντας μια σαμπάνια. Αλλά, μπορεί να έχει δίκιο ο Κλοπ: «Εγώ το βλέπω θετικά, παρότι φτάσαμε τόσο κοντά σε αυτά τα ρεκόρ. Γιατί τώρα μπορούμε να παίξουμε ελεύθερα και πάλι. Να μην προσπαθούμε να σπάσουμε ρεκόρ, αλλά να κερδίσουμε αγώνες». Ισως αποδειχθεί ευεργετική, εν όψει και της ρεβάνς με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Ανφιλντ», το βράδυ της 11ης Μαρτίου, για το Champions League.

Η Κυριακή της Σίτι και της Ρεάλ

Ηταν το Σαββατοκύριακο της Μάντσεστερ Σίτι και της Ρεάλ Μαδρίτης. Η Σίτι κατέκτησε το Λιγκ Καπ για τρίτη διαδοχική χρονιά, νικώντας (2-1) την Αστον Βίλα στο «Ουέμπλεϊ». Υστερα από την πρώτη, «αναγνωριστική» σεζόν του Πεπ Γκουαρντιόλα στην Αγγλία, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα, οι «Πολίτες» έχουν κερδίσει οκτώ από τους εννέα εγχώριους τίτλους που διεκδίκησαν. Πλέον, η ιστορία του συλλόγου χωρίζεται σε π.Γ. (προ Γκουαρντιόλα) και μ.Γ. Ο Πεπ έχει «χαρίσει» στη Σίτι το 1/3 των τροπαίων που λαμποκοπούν στη βιτρίνα της.

O Πεπ Γκουαρντιόλα ασπάζεται το τρόπαιο (REUTERS/David Klein)

Η Ρεάλ νίκησε (2-0) την Μπαρτσελόνα στο «Μπερναμπέου» για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2014. Με σκόρερ τους Βινίσιους (71′) και Ντίαζ (92′), υπό το βλέμμα του Κριστιάνο Ρονάλντο που παρακολούθησε το ματς από τις σουΐτες των VIPs, η «Βασίλισσα» σκαρφάλωσε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της La Liga.

O Σέρχιο Ράμος καυχιέται για τη νίκη της «Βασίλισσας, η πρώτη σε clasico μετά από τόσα χρόνια (REUTERS/Juan Medina)

Το «clasico», μια ποδοσφαιρική υπερπαραγωγή με 33 κάμερες, μεταδόθηκε (σε υπερυψηλή ευκρίνεια 4k) από 210 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε 182 χώρες, σε ένα εν δυνάμει τηλεοπτικό κοινό 800 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά, κάτι του έλειπε αυτή τη φορά. Οι «αστέρες» που απουσίαζαν και από τις δύο πλευρές. Μα, περισσότερο, οι παλιές, καλές, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.

Το «Keep Walking» του Τσιτσιπά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Επαιξε πολύ καλό τένις, όμως αυτήν την εποχή ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου, απλώς… δεν παίζεται. Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της εφετινής σεζόν, μέχρι στιγμής, έχοντας κατακτήσει τρία τρόπαια (ATP Cup, Αυστραλιανό Οπεν, Ντουμπάι). Στον τελικό του Ντουμπάι ο Σέρβος νίκησε τον Στέφανο με 6-3, 6-4 σε 77 λεπτά και πανηγύρισε τον 79ο τίτλο της καριέρας του

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σκεφτικός, ενώ ο Τζόκοβιτς χαμογελά – ο Σέρβος ήταν ο νικητής στον τελικό του ATP500 (REUTERS/Thaier Al-Sudani)

.

Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική ήττα του «Τσιτσιφάστ» στον τελικό του συγκεκριμένου τουρνουά (πέρυσι είχε χάσει από τον Ρότζερ Φέντερερ), όμως την υποδέχτηκε με την εντυπωσιακή ωριμότητα που τον διακρίνει τελευταία: «Συνέχισε να αποτυγχάνεις μέχρι να τα καταφέρεις. Είναι ένας κύκλος με διαρκή επανάληψη, προσπαθείς να γίνεις καλύτερος, προσπαθείς να μάθεις από τα λάθη σου. Να πω σε όλα τα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους, θα έρθει, είναι θέμα υπομονής και αφοσίωσης σε αυτό που αγαπάτε», τόνισε κατά την τελετή απονομής.

Ηταν ο ενδέκατος τελικός της καριέρας του. Του χάρισε 300 βαθμούς και 284.485 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...