Οι New York Times για ένα μέγεθος που τελικά μετράει / Το Spiegel για το δίκτυο κατασκόπων σε μια υπηρεσία μετανάστευσης / Οι Times για ένα θηλαστικό που είναι πολύ πιο έξυπνο απ’ όσο νομίζουμε / Και ο Guardian…
  • The New York Times

    Προφυλακτικά/ Το τέλος του one size στο σεξ

    Οι άνω των 50 θα θυμούνται πόσο αμήχανα αισθάνονταν όταν πήγαιναν στο φαρμακείο για να αγοράσουν προφυλακτικά. Κάποια στιγμή, δηλαδή στην εποχή του AIDS, τα πράγματα έγιναν πιο απλά: η αγορά των προφυλακτικών, εκτός από τη μοναδική ασπίδα προστασίας απέναντι στην ασθένεια, ήταν κοινωνικό καθήκον.

    Να όμως που εκείνη η παλιά αμηχανία μπορεί να επιστρέψει. Γιατί στην αγορά έρχονται τα προφυλακτικά με μεγέθη: Small, Medium, Large και φυσικά Extra Large. «Ποιος είπε ότι το μέγεθος δεν μετράει;» γράφουν οι  New York Times σε ένα  άρθρο από το οποίο δεν λείπει το χιούμορ. «Βεβαίως μετράει: οι άντρες νιώθουν συχνά άβολα όταν φορούν το προφυλακτικό, με το πιο κοινό παράπονο να είναι η κακή προσαρμοστικότητα του αντισυλληπτικού προϊόντος», σε σημείο που -όπως μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει- «μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών τα χρησιμοποιεί».

    Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα πλέον: μια ομάδα παραγωγών και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, έχουν ολοκληρώσει δοκιμές για τα πρώτα «ειδικά προσαρμοσμένα» προφυλακτικά, σχεδόν σαν ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του χρήστη. Στην Ευρώπη δεν έφτασαν ακόμα, αλλά μια εταιρεία που εδρεύει στη Βοστόνη ξεκίνησε να πωλεί προσαρμοσμένα προφυλακτικά σε 60 διαφορετικά μεγέθη, σε συνδυασμούς με 10 μήκη και 9 διαφορετικές διαμέτρους. Κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος δεδομένου ότι μια μελέτη σε 1.661 άνδρες από διάφορες χώρες, έδειξε ότι το 83% από αυτούς χρειάζονται μικρότερο νούμερο από τα τυποποιημένα προφυλακτικά.

    Οι ειδικοί των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών ελπίζουν ότι η καινοτομία θα οδηγήσει σε μια νέα έκρηξη στις πωλήσεις προφυλακτικών τα οποία συνιστούν τη μόνη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων και ταυτόχρονα προστασίας των μολύνσεων. Για το λόγο αυτό, κατά την FDA, θα πρέπει να θεωρούνται ως  «ιατρικά σκευάσματα».

    Ναι αλλά και πάλι: είναι εύκολο να μπει ο άλλος στο φαρμακείο για να ζητήσει small;

    Φωτό: Το θέμα δεν είναι να το βγάλεις από την τσέπη. Το θέμα είναι να μην σου πλέει. Πηγή: Shutterstock
  • Der Spiegel

    Αποκάλυψη/ Παιχνίδια κατασκόπων με τους ικέτες

    Εχουν διεισδύσει τούρκοι κατάσκοποι στις γερμανικές αρχές; Καρφώνουν διερμηνείς, συνεντευκτές και το προσωπικό ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Αρχής Μετανάστευσης (BAMF) τους τούρκους αιτούντες άσυλο στα μέσα ενημέρωσης που είναι φιλικά προς την τουρκική κυβέρνηση;

    Αυτό ακριβώς λέει έρευνα που πραγματοποίησε το Spiegel από κοινού με τη δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Οπως προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα, πολλοί τούρκοι πολίτες που έχουν πέσει θύματα του πογκρόμ της τουρκικής  κυβέρνησης έχουν κατονομαστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσφημιστεί ως τρομοκράτες στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης λίγο μετά την ακρόασή τους στην BAMF.

    Σε πολλές περιπτώσεις, αποκαλύφθηκε και ο τόπος κατοικίας τους σε εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα – πληροφορίες, που οι τούρκοι ικέτες λένε, μπορούσαν να προέρχονται μόνο από το εσωτερικό του BAMF, καθώς ούτε οι οικογένειές τους δεν ήξεραν πού ζούσαν. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ξεκινήσει έρευνα. Από την πλευρά της, η BAMF ανακοίνωσε ότι έχει ήδη απολύσει  δεκαπέντε διερμηνείς, ελεύθερους επαγγελματίες, για «παραβιάσεις του καθήκοντος ουδετερότητας».

    Εκατοντάδες Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία εξαιτίας μιας όλο και πιο αυταρχικής καταστολής στη χώρα. Σε απάντηση στη σχετική αναφορά, ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ, ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας για τους διερμηνείς.

    Ο Ερκίν Ερντογάν, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του γερμανικού κλάδου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κογκρέσου (HDK), μιας συμμαχίας φιλελεύθερων τουρκικών πολιτικών κινημάτων και οργανώσεων, δήλωσε ότι γνωρίζει «αρκετές περιπτώσεις» όπου οι μεταφραστές που εργάζονταν για το BAMF είχαν κάνει «σημαντικές αλλαγές» σε δηλώσεις των αιτούντων άσυλο, κατά τις ακροάσεις τους.

    «Είναι προφανές», λέει ο ίδιος, «ότι η τουρκική κυβέρνηση κατασκοπεύει τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη».

    Φωτό: Τα γραφεία της BAMF στη Νυρεμβέργη. Πόσους κατασκόπους και πόσους υπαλλήλους έχει; Πηγή: Der Spiegel
  • The Times

    Δελφίνια/ Είναι δικός τους ο επόμενος πολιτισμός;

    Προς το τέλος της τηλεοπτικής σειράς «Γυρίστε το Γαλαξία με ωτοστόπ», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ντάγκλας Ανταμς, τα δελφίνια εγκαταλείπουν τη Γη για μια άλλη διάσταση με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα: «Γεια σας και ευχαριστούμε για όλα τα ψάρια».

    Ενώ η νοημοσύνη πολλών ειδών φαλαινών και δελφινιών έχει τεκμηριωθεί εδώ και δεκαετίες, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο φωτεινή από ό,τι νομίζαμε. Eτσι, γράφουν οι Times, ίσως το σενάριο που συνέλαβε ο Ντάγκλας Ανταμς δεν είναι τόσο φανταστικό όσο ακούγεται. Οι φάλαινες και τα δελφίνια φαίνεται να έχουν ακολουθήσει μια εξελικτική πορεία που είναι εντυπωσιακά παρόμοια με την ανθρώπινη. Πρακτικά το μόνο που τους κράτησε πίσω ήταν η αδυναμία τους να αναπτύξουν αντίχειρες.

    Σε μια ανασκόπηση των κοινωνικών δεξιοτήτων ενενήντα ειδών κητωδών διαπιστώθηκε ότι τα πιο προηγμένα είδη μεταβιβάζουν τη χρήση εργαλείων και τεχνών κυνηγιού από τη μία γενιά στην άλλη. Έχουν επίσης αναπτύξει διαλέκτους με κραυγές και σφυρίγματα, και έμαθαν πώς να συναλλάσσονται με άλλα είδη ζώων – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων – για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

    «Εχουμε παραδείγματα όπου τα δελφίνια βοηθούν τους ανθρώπους να ψαρεύουν», δήλωσε ο Δρ Σουλτς. «Τα δελφίνια κυκλώνουν τα ψάρια και τα αναγκάζουν να μπουν στα δίχτυα σε “παρτίδες”, με αντάλλαγμα κάποια ψάρια από τους ψαράδες. Δεν διδάσκονται πώς να το κάνουν. Απλά προέκυψε με την πάροδο του χρόνου».

    Τα δελφίνια έχουν επίσης παρατηρηθεί να οδηγούν με ασφάλεια πίσω στα βαθιά νερά ένα ζευγάρι φάλαινες πυγμαίους φυσητήρες που εξόκειλαν, καθώς και να πλησιάζουν τραυματισμένους κολυμβητές για να προσφέρουν βοήθεια.

    Τα ρινοδέλφινα, επίσης, φαίνεται να έχουν «υπογραφές – σφυρίγματα» που λειτουργούν περίπου σαν ονόματα. Ο Δρ Σουλτς είπε ότι τα δελφίνια φωνάζουν ονόματα μελών της αγέλης που είναι απόντα. Να τα αναζητούν; Ή να είναι η δική τους εκδοχή του κουτσομπολιού;

    Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μπορεί και να είναι δικός τους ο επόμενος πολιτισμός.

    Φωτό: Οι ανόητοι είμαστε εμείς που δεν βλέπουμε πόσο έξυπνα είναι. Πηγή: Shutterstock
  • The Guardian

    Tiangong-1/ Συντριβή στη Γη σε ζωντανή μετάδοση

    «Μια εξωγήινη σφαίρα οκτώμισι τόνων θα χτυπήσει τον πλανήτη μέσα σε λίγους μήνες». Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την επιστροφή του Tiangong-1 ή αλλιώς του «Ουράνιου Παλατιού». Είναι ο κινεζικός διαστημικός σταθμός που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011 και χαρακτηρίστηκε «ισχυρό πολιτικό σύμβολο». Μόνο που η ταχύτητά του αυξήθηκε ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα «να αναμένεται να συντριβεί στο έδαφος μέσα σε λίγους μήνες».

    Ο Guardian αναφέρει ότι ο διαστημικός σταθμός χρησιμοποιήθηκε για αποστολές με και χωρίς πλήρωμα ενώ φιλοξένησε επίσης την Λιού Γιάνγκ, την πρώτη κινέζα αστροναύτη το 2012. Στη συνέχεια, κάτι πήγε στραβά. «Το 2016, μετά από φήμες μηνών, Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο του διαστημικού σταθμού», προσθέτοντας ότι «θα χτυπήσει τη Γη το 2017 ή το 2018». Η κινεζική υπηρεσία διαστήματος ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι αναμένει ο Tiangong-1 να συντριβεί στο έδαφος μεταξύ του Οκτωβρίου 2017 και του Απριλίου 2018. Τις τελευταίες εβδομάδες «βυθίστηκε σε ένα πυκνότερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας και άρχισε να πέφτει πιο γρήγορα».

    Τώρα που το περίγειο του (το πιο κοντινό με τη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του σταθμού) είναι κάτω από 300 χιλιόμετρα και είναι σε μια πιο πυκνή ατμόσφαιρα, ο ρυθμός μείωσης της τροχιάς αυξάνεται», δήλωσε ο Τζόναθαν Μακντάουελ,  αστροφυσικός στο Χάρβαρντ και παθιασμένος με τη διαστημική βιομηχανία. «Αναμένω ότι θα συντριβεί σε λίγους μήνες, στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018».

    Ε, καιρός ήταν να δούμε και μια πτώση διαστημικού σταθμού σε απευθείας μετάδοση.

    Φωτό: Ε-ε-έρχεται! Πηγή: phys.org



text
  • Το καράτε στα τυπικά προσόντα για βουλευτική έδρα


    25 Απριλίου 2024, 08:34