745
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαρούμενη στιγμή του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά άρχισαν τα προβλήματα που κορυφώθηκαν με την παραίτηση Παπαμιμίκου και τη διαγραφή Γεωργιάδη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συνέδριο-επιχείρηση λίφτινγκ Μητσοτάκη στη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 20 Απριλίου 2016, 20:22
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαρούμενη στιγμή του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά άρχισαν τα προβλήματα που κορυφώθηκαν με την παραίτηση Παπαμιμίκου και τη διαγραφή Γεωργιάδη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συνέδριο-επιχείρηση λίφτινγκ Μητσοτάκη στη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 20 Απριλίου 2016, 20:22

Προδιαγεγραμμένες χαρακτηρίζει το περιβάλλον Μητσοτάκη τις εξελίξεις, που σφράγισαν το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. «Προφανώς ορισμένοι δεν έδωσαν σημασία στις αρχές, που στηρίχθηκε η προεκλογική καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη» τονίζουν στενοί του συνεργάτες, που χαρακτηρίζουν τις προεδρικές παρεμβάσεις στην ΟΝΝΕΔ μονόδρομο, προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των εθιμικώ δικαίω υπόγειων συναλλαγών ενός απαρχαιωμένου πολιτικού συστήματος.

Το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρο: Το Συνέδριο (που αρχίζει την Παρασκευή 22 Απριλίου) θα πρέπει να καταστεί η γέφυρα ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία. Να πείσει με άλλα λόγια τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να ηγηθεί της μεγάλης προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας, έχοντας αποτινάξει τα κομματικά βαρίδια, που εν πολλοίς την απαξίωσαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού υπάρχει ικανοποίηση για τον αντίκτυπο των δυναμικών παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη μετά το ναυάγιο των διαδικασιών στην ΟΝΝΕΔ. Η ηγετική ομάδα του κόμματος ρίχνει το βάρος της πλέον στο ολικό λίφτινγκ, που επιχειρείται στο καταστατικό (δείτε εδώ το προσχέδιο). Μεταξύ των τολμηρών αλλαγών, που προτείνονται στο νέο καταστατικό είναι ο διαχωρισμός κόμματος – κράτους με την εισαγωγή ασυμβιβάστων ανάμεσα σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις με έμφαση σε αυτές, που αφορούν στην διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Σημαντική πρόνοια και η απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες. Επιπλέον, με την πρόβλεψη για μικρότερα και ευέλικτα κομματικά όργανα επιχειρείται η εκρίζωση φαινομένων καμαρίλας και κρουσμάτων εκτεταμένων υπόγειων συμφωνιών, που απωθούν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η νέα Πολιτική Επιτροπή θα αριθμεί περί τα 200 μέλη, εκ των οποίων τα μισά αιρετά, η Εκτελεστική Γραμματεία θα αριθμεί 15 μέλη, ενώ το Συνέδριο θα συνέρχεται μία φορά τον χρόνο έχοντας 1.000 αιρετά και 1.000 ex officio μέλη. Σημαντική και η καθιέρωση 5ετούς θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος, που μπορεί να παραταθεί εφόσον είναι πρωθυπουργός και διακόπτεται αυτοδικαίως εφόσον η πρωθυπουργική του θητεία τερματιστεί.

Οι αντιδράσεις, πάντως, δεν εξέλιπαν. Μόλις χθες, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΚΕΦΕ και στέλεχος, που βρέθηκε πολύ κοντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά τις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, Φίλιππος Ταυρής, παραιτήθηκε της θέσης του καταγγέλλοντας αντικαταστατικές παρατυπίες, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στη συμμετοχή επιπλέον 803 συνέδρων. Εξάλλου, 10 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του ίδιου κλίματος πραγματοποιούν το απόγευμα της Τετάρτης εκδήλωση, ώστε να επικοινωνήσουν τον προβληματισμό που εξέφρασε με την παραίτησή του ο κ. Ταυρής.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πως οι συμμαχίες και οι συμπράξεις της ευρύτερης προεδρικής πτέρυγας αναμένεται να κυριαρχήσουν. Η πλευρά των Καραμανλικών που παραδοσιακά διατηρεί ισχυρή επιρροή στα διάφορα όργανα, αναμένεται να συγκρατήσει τις δυνάμεις της

Εμπειροι κομματικοί παρατηρητές διακρίνουν πίσω από την αλλαγή της μεθοδολογίας των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των συνέδρων (περισσότεροι σύνεδροι από την Αττική και λιγότεροι από την Περιφέρεια ) την αγωνιώδη προσπάθεια της προεδρικής πλευράς να ελέγξει το Συνέδριο την στιγμή, που τα ερείσματά της σε αυτό παραμένουν ακόμη περιορισμένα. Μάλιστα, το ενδιαφέρον αυξάνει, καθώς η παραίτηση Παπαμιμίκου που ήλεγχε σημαντικό μερίδιο της κομματικής πίτας και λογιζόταν στις ευρύτερες συμμαχίες της προεδρικής πλευράς μπορεί να περιορίσει την επιρροή του κ. Μητσοτάκη. Κομβικές είναι οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και μετέπειτα του γραμματέα του οργάνου, όπου ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης, παρά το γεγονός ότι εσχάτως ακούστηκε πολύ έντονα και το όνομα του Βασίλη Κικίλια.

Στη μάχη της Πολιτικής Επιτροπής, που εξελίσσεται πιο ενδιαφέρουσα εξ αιτίας της σοβαρής μείωσης των μελών της, στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους οι εσωκομματικοί πόλοι ισχύος. Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πως οι συμμαχίες και οι συμπράξεις της ευρύτερης προεδρικής πτέρυγας αναμένεται να επικυριαρχήσουν. Πάντως, η πλευρά των Καραμανλικών, που παραδοσιακά διατηρεί ισχυρή επιρροή στα διάφορα όργανα, αναμένεται να συγκρατήσει τις δυνάμεις της.

Εντονα δραστηριοποιείται και η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθεί από του βήματος του 10ου Συνεδρίου. «Δεν είμαι κομματάρχης» διαμηνύει ο κ. Μεϊμαράκης που φέρεται να τηρεί αποστάσεις από την μάχη των αριθμών, χωρίς αυτό, πάντως να σημαίνει πως δεν παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την όλη διαδικασία. Ερώτημα παραμένει η γραμμή πλεύσης των υποστηρικτών του Ανδρέα Παπαμιμίκου μετά και την εξώθηση σε παραίτηση του πρώην γραμματέα από τον κ. Μητσοτάκη. Συναφής με τις πρόσφατες εξελίξεις και η συζήτηση για την αύξηση των θέσεων αντιπροέδρων του κόμματος. Πιθανή εξέλιξη η αναβάθμιση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος τήρησε αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στην ΟΝΝΕΔ, μολονότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον κ. Παπαμιμίκο. Δημοφιλής παραμένει και η άποψη δημιουργίας και άλλων θέσεων αντιπροέδρων (συνολικά 5 ή 6) κατά τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις οποίες κυριαρχούν τα ονόματα της Ολγας Κεφαλογιάννη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...