779
Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας έχουν πια μια ιδιαίτερη σχέση γράφει ο γερμανικός Τύπος | INTIMEnews

«Το ριψοκίνδυνο ταξίδι της Μέρκελ στην Αθήνα»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 08:13
Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας έχουν πια μια ιδιαίτερη σχέση γράφει ο γερμανικός Τύπος
|INTIMEnews

«Το ριψοκίνδυνο ταξίδι της Μέρκελ στην Αθήνα»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 08:13

Την ώρα που η Αθήνα θυμίζει φρούριο, λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας για την άφιξη της Ανγκελα Μέρκελ, ο γερμανικός Τύπος μιλά για ριψοκίνδυνο ταξίδι της καγκελαρίου στην Ελλάδα, με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το προσφυγικό ζήτημα.

Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ «διατηρούν μία εμφανώς χαλαρή έως φιλική σχέση. Παράδοξο; Σε καμία περίπτωση», γράφει η Süddeutsche Zeitung, και εξηγεί:

«Μέρκελ και Τσίπρας συνδέονται με έναν παράφορο πραγματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδεολογική συνέπεια είναι λιγότερο σημαντική από τη διατήρηση της εξουσίας. Το άλλοτε αντι-συστημικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος του συστήματος και εδραιώνει την παρουσία του στο κράτος μοιράζοντας αξιώματα, όπως είχαν κάνει και όλα τα κόμματα που προηγήθηκαν. Ο Τσίπρας έπραξε τα δέοντα, η Ελλάδα το καλοκαίρι αποχώρησε από το πρόγραμμα διάσωσης, έστω και αν ακόμη παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

»Το ότι η Μέρκελ φτάνει στην υγρή και χειμωνιάτικη Αθήνα ήδη στις αρχές της χρονιάς, αποτελεί αναγνώριση για όσα έχουν γίνει.

»Δεν αποκλείεται να ακουστούν και λόγια ευγνωμοσύνης για το ότι η Ελλάδα επωμίζεται μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. Η αθλιότητα συσσωρεύεται πλέον στους καταυλισμούς σε πέντε ελληνικά νησιά και όχι (σε γερμανικές πόλεις όπως) στο Φράιλασινγκ η στο Πάσαου. Και αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας χρειάζεται την επιδοκιμασία, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ελάχιστα απέχει από τη ρήξη”.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, η συγκυρία υποδεικνύει και τη δυσκολία της επίσκεψης, καθώς “το πιο σημαντικό μήνυμα της Μέρκελ στην Αθήνα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προεκλογική βοήθεια. Διότι η καγκελάριος θέλει να επαινέσει τον Τσίπρα για μία ιστορική επιτυχία, τη συμφωνία που συνήψε ο πρωθυπουργός με τον ‘μακεδόνα’ ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και η οποία θα οδηγήσει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

»Επί 26 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην περίπλοκη διαμάχη για την ονομασία, ενώ στα Σκόπια οι πολιτικοί μετεωρίζονταν σε επικίνδυνα μυθεύματα. Η συμφωνία των Πρεσπών, όπως ονομάζεται, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εξωτερικής πολιτικής, για το οποίο Τσίπρας και Ζάεφ, 44 χρονών αμφότεροι, προτείνονται ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης”.

Μέρκελ στην «Καθημερινή»: Η Ελλάδα να υπολογίζει στη φιλία της Γερμανίας

Σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Καθημερινή», η γερμανίδα καγκελάριος στέλνει μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση: «Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον» σημειώνει  κυρία Μέρκελ και ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

Αναλυτικά η δήλωση:

Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία. Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit.Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το 2018 περισσότεροι από 12.700 μετανάστες επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας. Μόνο τον Δεκέμβριο γύρισαν σχεδόν 800. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στην Αλβανία, το Ιράκ, το Ιράν και τη Γεωργία”.

Επιπλέον, η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στην πρόσφατη κριτική που άσκησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam για τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς, καθώς και στα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Αναλυλτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ έχει ως εξής:

Πέμπτη

  • Η γερμανίδα καγκελάριος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17:30.
  • Στις 18:10 η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου περίπου στις 19:40.

Παρασκευή

  • Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 09:45 η γερμανίδα καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
  • Στις 14.00 η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στην γερμανική πρεσβευτικη κατοικία.
  • Η Άνγκελα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...