461
Ο Φιγιόν με τη σύζυγό του τον Νοέμβριο του 2016 | REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Το «Penelope-gate» αρχίζει να καίει τον Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 14:56
Ο Φιγιόν με τη σύζυγό του τον Νοέμβριο του 2016 | REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Το «Penelope-gate» αρχίζει να καίει τον Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 14:56

Και εκεί που τα πράγματα στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία της Γαλλίας έμοιαζαν λίγο υποτονικά και το ζευγάρι της δεύτερης Κυριακής σχεδόν προδιαγεγραμμένο (Μαρίν Λεπέν εναντίον Φρανσουά Φιγιόν), το πλήγμα σε έναν από τους βασικούς υποψήφιους βάζει φωτιά στο σκηνικό.

Ο Φιγιόν είναι αυτός που πλήττεται, λόγω της εμπλοκής της ουαλής συζύγου του Πενέλοπι (Πενελόπ) Φιγιόν σε υπόθεση πιθανής κακοδιαχείρισης χρημάτων του Δημοσίου. Το σκάνδαλο τον αναγκάζει να είναι σε θέση άμυνας δίνοντας συνεχώς εξηγήσεις και πλήττει την εικόνα του έντιμου πολιτικού που είναι μακριά από οικονομικού τύπου ατασθαλίες.

Η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaîné αποκάλυψε μέσα στην εβδομάδα ότι η Φιγιόν πληρώθηκε 500.000 ευρώ από δημόσιο χρήμα μέσα σε διάστημα οκτώ ετών χωρίς να εργαστεί ποτέ στη θέση για την οποία πληρωνόταν.

Σε τηλεοπτική εμφάνισή του την Πέμπτη (δεν ήταν η πρώτη παρέμβαση των τελευταίων ημερών), ο Φιγιόν μίλησε για «κατασκευασμένη είδηση» και «βρώμικη δουλειά».

Εξήγησε ότι η εργασία της γυναίκας του ήταν «πραγματική και νόμιμη». Αποκάλυψε ακόμη ότι απασχολούσε (και πλήρωνε από δημόσιους πόρους) για κάποια διαστήματα δύο από τους γιους του ενώ πρόσθεσε -και αυτό είναι σημαντικό για την εικόνα του- ότι αγαπά τη σύζυγό του.

Δεν είναι παράνομο για τους γάλλους πολιτικούς να προσλαμβάνουν συγγενικά τους πρόσωπα αρκεί η εργασία τους να είναι πραγματική και όχι εικονική, γράφει ο Guardian. Ωστόσο στην εν λόγω περίπτωση αίσθηση προκαλεί ότι ο μισθός ήταν ασυνήθιστα υψηλός: σχεδόν 7.900 ευρώ τον μήνα.

Φαίνεται, όπως έδειξαν μάλιστα τα στατιστικά που παρέθεσε η ιστοσελίδα Mediapart, ότι είναι μια από τις αγαπημένες συνήθειες των γάλλων πολιτικών. Μόνο το 2014 απασχολούνταν και πληρώνονταν από τα κονδύλια του Κοινοβουλίου 52 σύζυγοι, 28 γιοι και 32 κόρες βουλευτών!

Υπάρχουν ακόμη αναφορές και για μια δεύτερη καλοπληρωμένη εργασία της Φιγιόν, κατά την οποία δεν παρουσίαζε έργο: Από τον Μάιο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2013 η κυρία Φιγιόν πληρωνόταν γύρω στα 5.000 ευρώ το μήνα από λογοτεχνικό περιοδικό, όμως σε όλο αυτό το διάστημα δεν την είδαν στα γραφεία και λέγεται ότι έγραψε μόνο δύο κριτικές με ψευδώνυμο!

Στην τηλεοπτική του παρέμβαση του ο Φιγιόν προχώρησε ακόμη περισσότερο, αν και κάπως εκ του ασφαλούς: δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας αν ασκηθούν κατηγορίες εναντίον του. Ο Guardian σημειώνει ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί πριν από τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν είναι οι δύο γύροι των εκλογών, γιατί η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης θα πάρει αρκετούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Φιγίον προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της Μαρίν Λεπέν, ενώ αμφότεροι έχουν αρχίσει να νιώθουν την δημοσκοπική ανάσα του Εμανυέλ Μακρόν, του ανεξάρτητου, κεντρώου υποψηφίου.

Η κυρία Φιγιόν έχει πει ότι προτιμά παραμένει στην κατοικία του ζεύγους –ένα σατώ του 12ου αιώνα στη κεντρική Γαλλία– φροντίζοντας τα πέντε παιδιά τους και τα άλογα που έχουν. Εχει πει ακόμη ότι «ποτέ δεν έχει αναμειχθεί» στην πολιτική ζωή του συζύγου της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...