810
Συνάντηση με ανάμεικτα αισθήματα: ο Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) και Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα οι σχέσεις τους δοκιμάζονται | INTIMENEWS/ONUR UZBASARAN

Προβλήματα για την Αθήνα μετά τους Οκτώ «βλέπουν» οι Γερμανοί

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 11:22
Συνάντηση με ανάμεικτα αισθήματα: ο Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) και Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα οι σχέσεις τους δοκιμάζονται | INTIMENEWS/ONUR UZBASARAN

Προβλήματα για την Αθήνα μετά τους Οκτώ «βλέπουν» οι Γερμανοί

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 11:22

Ποια είναι η επόμενη ημέρα μετά την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικοί στην Τουρκία. Το σοκ στη γείτονο είναι όπως αναμενόταν μεγάλο. Οι τουρκικες -φυλοκυβερνητικές- εφημερίδες, κάνουν λόγο για ευρύτερο ζήτημα «μάχης κατά της τρομοκρατίας», στο οποίο η Ελλάδα δεν συμπαραστάθηκε στην Τουρκία. Διαφορετική βέβαια ερμηνεία δίνουν τα γερμανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας ότι η δικαστική απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες. Ωστόσο τονίζουν ότι η δικαστική απόφαση συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια και ότι ενδεχομένως θα έχει συνέπειες στις ήδη ευάλωτες σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Η ιστοσελίδα Haberturk χαρακτήρισε σοκαριστική την απόφαση του ελληνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μην στείλει πίσω στην Τουρκία τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το πραξικόπημα που έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν», αναφέρει το άρθρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αγκυρας ότι ο αυτοεξόριστος ιμάμης ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Παράλληλα σημειώνεται ότι το αίτημα των οκτώ για πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα θα συζητηθεί τον προσεχή Μάρτιο.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έκανε λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο» λίγα λεπτά αφού ανακοινώθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ σε δεύτερο άρθρο της ενημέρωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τους οκτώ. Το άρθρο υπάγεται στην υποενότητα «Μάχη κατά της τρομοκρατίας» («War on Terror»)

Spiegel: «Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση»

«Μόνο 17 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου», σημειώνει στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Spiegel. «Ηταν όμως ένα σημαντικό τεστ για την ελληνική Δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του Κράτους Δικαίου», τονίζει.

Ωστόσο, προσθέτει ότι «θα μπορούσε να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και ότι τώρα «αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Αθήνα θα αντιμετωπίσει την οργή της Τουρκίας. … Η περίπτωση των οκτώ έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ενστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια. Ενας κόλαφος στον Ερντογάν.»

Επιπλέον τονίζει ότι αντίθετα από αυτό που υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση, το ελληνικό δικαστήριο δεν αποφάσισε για το αν οι οκτώ στρατιωτικοί είναι «προδότες» με ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος ή για τον αν οι οκτώ είναι αθώοι αξιωματικοί που δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα και διέφυγαν από φόβο. «Αλλο ήταν το έργο των δικαστών: να αποφανθούν αν η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί στους φυγάδες μια δίκαιη δίκη, αξιοπρεπή μεταχείριση και όχι υποβολή σε βασανιστήρια, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ο Αρειος Πάγος απεφάνθη ότι τέτοια εγγύηση δεν υφίσταται».

SZ: «Η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία για το Προσφυγικό»

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εστιάζει στη σημασία που θα έχει η δικαστική απόφαση για την εξέλιξη του Προσφυγικού. Σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι «ιδιαίτερα εξαρτημένη» από τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με την ΕΕ και από το αν θα συνεχίσει να την τηρεί αποτρέποντας πρόσφυγες από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά. «Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά», σχολιάζει η εφημερίδα. «Η Άγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ηδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη.»

Tageszeitung

Η Tageszeitung του Βερολίνου παρατηρεί ότι η υπόθεση θα έχει πιθανώς πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ. Και ειδικά στο Προσφυγικό.

«Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ηταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016», τονίζει.

The Times

Αντίστοιχες ερμηνείες δίνουν και οι βρετανικοί Times, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα ότι η Τουρκία ενδεχομένως θα προβεί σε αντίποινα, αφήνοντας μετανάστες να περάσουν τα σύνορα». Οπως προσθέτει η εφημερίδα, η Ελλάδα εξαρτάται στη γείτονά της και στην πρόθεσή της να τηρήσει τη συμφωνία για το Προσφυγικό.

Στο ίδιο άρθρο, ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι αρχικά ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει ότι οι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». (Πράγματι ο κ. Τσίπρας, σε συνάντησή που είχε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε δηλώσει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα, αλλά είχε επίσης τονίσει ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς νόμους).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, «παρατάξεις στο εσωτερικό της ακροαριστερής κυβέρνησης («hard-left government») εναντιώθηκαν στην προτεινόμενη έκδοση των οκτώ και η αντιπολίτευση κέρδισε έδαφος όταν η ΕΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι οι οκτώ κινδύνευαν με βασανισμό στο εκδικητικό καθεστώς της Αγκυρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...