279
|

Ο Σουλτς έδωσε (δημοσκοπικά) φτερά στους Σοσιαλδημοκράτες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 14:18

Ο Σουλτς έδωσε (δημοσκοπικά) φτερά στους Σοσιαλδημοκράτες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 14:18

Ο «παράγοντας Σουλτς» συνεχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. Τρεις ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί από την ηγεσία του SPD και δύο αφότου επισημοποιήθηκε ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ, παρατηρείται μια δειλή αναδιάταξη των δυνάμεων.

Ο ενθουσιασμός που μετέδωσε στους ως τώρα ηττοπαθείς Σοσιαλδημοκράτες η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφηκε και στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Πρώτα φάνηκε ότι αν οι εκλογές γινόταν με ψήφο σε πρόσωπα ο Σουλτς θα ισοψηφούσε με τη Μέρκελ, δημοσκοπικό εύρημα που πιστοποιεί την ακτινοβολία του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού και έπειτα καταγράφηκε και άνοδος του ίδιου του SPD.

Συγκεκριμένα, νέα έρευνα του Ινστιτούτου Dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέγραψε άνοδο κατά 3% ενώ παράλληλα ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών σημείωσαν πτώση 2%. Και πάλι βέβαια η διαφορά είναι μεγάλη, αλλά διαφαίνεται μια τάση.

Εάν γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή εκλογές οι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν CDU/CSH σε ποσοστό 35%, ενώ το SPD θα λάμβανε 23%. Τρίτο κόμμα συνεχίζει να εμφανίζεται με 14% το ξενοφοβικό Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), παρά τη μείωση του ποσοστού του κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Οι Πράσινοι (Die Gruenen) παραμένουν σταθεροί με 9%. Ακολουθούν το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 8%, το οποίο καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1% και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) με 6%, το οποίο έχει άνοδο 1%.

Οι δημοσκόποι αποδίδουν την άνοδο του SPD στην επιλογή του Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιου καγκελάριου. Την Τετάρτη, άλλωστε το ARD έδωσε στον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 41%, όσο και η Ανγκελα Μέρκελ, εάν εξελέγετο καγκελάριος άμεσα από τον λαό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...