753
Ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε τον προεκλογικό του αγώνα από το 12ο συνέδριο του κόμματος | INTIMENEWS

Το «πακέτο» του Μητσοτάκη

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 14 Δεκεμβρίου 2018, 21:47
Ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε τον προεκλογικό του αγώνα από το 12ο συνέδριο του κόμματος
|INTIMENEWS

Το «πακέτο» του Μητσοτάκη

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 14 Δεκεμβρίου 2018, 21:47

Όλη η Ελλάδα χωράει σε ένα πάρκινγκ. Σε ένα οποιοδήποτε πάρκινγκ. Και όταν πρόκειται για πάρκινγκ κομματικού συνεδρίου, η χώρα μπορεί να κοιταχτεί στον καθρέφτη της.

Χιλιάδες αυτοκίνητα στάθμευσαν στα εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου, για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μικρά και μεγάλα. Πολυτελή και γερασμένα. Αγροτικά και κουπέ. Τα περισσότερα ήταν σταθμευμένα στα διαγραμμισμένα κουτάκια τους. Σωστά και συντεταγμένα. Αρκετά, όμως καταλάμβαναν δύο θέσεις. Ήταν ο οδηγός ατζαμής ή αδιάφορος; Και κάποιοι άλλοι καβάλησαν παρτέρια και πεζοδρόμια για να μη χρειαστεί να περπατήσουν αρκετά. Να αλλάξουμε τη χώρα, αλλά όχι τον εαυτό μας. «Φίλε αν μας ψηφίσουν όλοι όσοι πάρκαραν εδώ, έχουμε κερδίσει άνετα», έλεγε ένας σύνεδρος στον συνοδοιπόρο του προς την κεντρική εγκατάσταση. Ε, αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που τους μάζεψε όλους εκεί. Κερδίζουν. Έτσι φαίνεται ή, τέλος πάντων, έτσι πιστεύουν.

Το 12ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει σύννεφα από πάνω του. Δηλαδή και να είχε, δεν τα βλέπει κανείς. Όλοι κοιτάζουν στο βάθος του ορίζοντα. Το σύνθημα είναι «Ελλάδα μπορούμε». Για όλους έχει ο Ομπάμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του είχε πάρει την «Ελπίδα». Εκ των πραγμάτων, είναι ένα συνέδριο χωρίς «διαδρόμους», ίντριγκα και τάσεις. Μία εξαιρετική ευκαιρία για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Και αυτό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα με εξαγγελίες κοινωνικού περιεχομένου, ουσιαστικά απαντώντας στις εντυπώσεις που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση περί νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Ο Μητσοτάκης έκανε δύο πολύ σημαντικές εξαγγελίες: χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, μαζί με πρόνοιες για τις μητέρες, καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από τη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Είναι τα δύο χιλιάρικα αποτελεσματικό μέσο δημογραφικής τόνωσης; Ελέγχεται κάτι τέτοιο. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία αρχίζει πλέον να συγκροτεί ένα προεκλογικό πακέτο που από τη μία δείχνει ελκυστικό και από την άλλη διατηρεί καλή σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχει ούτε «λεφτά υπάρχουν», ούτε κάτι σε «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Αλλά η εποχή δεν σηκώνει πλέον κάτι τέτοια.

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε την παραδοσιακή του δήλωση, χωρίς να αναφερθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τέλος πάντων, όποιος άκουσε την ομιλία του Μητσοτάκη στο συνέδριο δεν χρειάζεται να ακούσει και άλλη ως τις εκλογές. Τα είπε όλα, κωδικοποιώντας γνωστές θέσεις και εξαγγελίες. Και είναι εμφανές ότι η πόλωση των εκλογών θα αντιστοιχεί στη διαφορά πολιτικού στίγματος και νοοτροπίας ανάμεσα στους δύο μονομάχους. Oι εκλογές θα κρίνουν τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους. Είναι δε τόσο έντονες οι διαφορές και οι αντιθέσεις, ώστε δεν νοείται να υπάρχουν αναποφάσιστοι ανάμεσα στα δύο κόμματα. Δεν πρόκειται μόνο για διαφορετικές προτάσεις, αλλά για δύο διαφορετικούς πραγματικότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει επιδόματα. Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε αυτούς που τα πληρώνουν. Επίσης στην παρούσα συγκυρία δύναται να διεκδικήσει το ρόλο του καινούργιου. Ο Τσίπρας έκανε συγκέντρωση με ΜΑΤ και μεταφερόμενους οπαδούς…

Δύο αντιπρόεδροι και ένας πρώην πρόεδρος στην πρώτη σειρά των καθισμάτων

Τώρα όσον αφορά το κλίμα στο χώρο του συνεδρίου, δεν χρειάζεται να σας μεταφέρω και πολλά. Φανταστείτε ότι το συνέδριο διεξάγεται σε έναν τεράστιο ενιαίο χώρο χιλιάδων τετραγωνικών, φωτισμένο με μπλε χρώμα, υπό τους ήχους μίας μουσικής που θα μπορούσε να είναι θέμα τίτλων στον Πόλεμο των Άστρων. Σύνεδροι από όλη τη χώρα ανταλλάσσουν χειραψίες, κάρτες, χτυπήματα στην πλάτη και ασπασμούς. Και αν σκεφτείτε ότι ένα σημαντικό ποσοστό από όλους αυτούς πολιτεύεται, αντιλαμβάνεστε ότι όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν με την παρουσία τους στο συνέδριο. Από μία καλή επαφή ως μία πολύτιμη ψήφο.

Οι γνωστοί κορυφαίοι ήταν εγκαίρως στις θέσεις τους αν και ο Κώστας Μπακογιάννης μπήκε στον χώρο τελευταίος, μετά τον θείο του. Ο Κώστας Καραμανλής έκανε την παραδοσιακή δήλωση χωρίς να αναφέρει το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μόνο που δεν αναφέρθηκε στον Παϊσιο όταν θύμισε ότι οι αρχές της Νέας Δημοκρατίας εκπορεύονται από τις αρχές του χριστιανισμού -θερμό χειροκρότημα από κάτω.

Γίνεται μαζική εκδήλωση χωρίς selfie;

Tο Σάββατο προβλέπεται να μιλήσουν Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Βέμπερ (του ΕΛΚ), αλλά, μεταξύ μας, οι περισσότεροι θα στήσουν αφτί στην ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά, για τον οποίο ακούγονται αρκετά, αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο μία και το συνέδριο διεξάγεται δίπλα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η επανάκαμψη του Σχοινά στα κομματικά της ΝΔ, δύναται να θεωρηθεί μεταγραφή αεροδρομίου. Την Κυριακή θα μιλήσουν οι αντιπρόεδροι και οι προσκεκλημένοι που επιβεβαιώνουν τη διάθεση για ανοίγματα: Χωμενίδης, Κιντή, Ματσαγγάνης.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές πιθανότητες να διοργανώσει το επόμενο συνέδριο ως κυβερνητικό κόμμα. Και θα είναι και αυτό το συνέδριο εύκολο, ανέφελο. Και ας είναι το 13ο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...