903
Στο κέρινο ομοίωμα του Μπόρις Τζόνσον στο Μουσείο Μαντάμ Τισό του Λονδίνου προστέθηκε και ένα βρέφος | Madame Tussauds London/Facebook

Το «μωρό του Μπόρις» ήλθε στην κατάλληλη στιγμή

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 15:30
Στο κέρινο ομοίωμα του Μπόρις Τζόνσον στο Μουσείο Μαντάμ Τισό του Λονδίνου προστέθηκε και ένα βρέφος
|Madame Tussauds London/Facebook

Το «μωρό του Μπόρις» ήλθε στην κατάλληλη στιγμή

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 15:30

Θα μπορούσε να έχει μείνει στην Ιστορία ως ο πρώτος βρετανός πρωθυπουργός από την εποχή της βασιλείας Βικτωρίας που εγκατέλειψε τα εγκόσμια ενόσω ασκούσε τα καθήκοντά του. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, ωστόσο, συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών ηγετών της Βρετανίας που γιόρτασαν τη γέννηση ενός παιδιού τους στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τον 21ο αιώνα.

Οπότε θα πρέπει να έχει κάποιος «καρδιά σαν πέτρα ώστε να μη συγκινηθεί από αυτήν την ιλιγγιώδη προσωπική ανάδυση από το σκοτάδι στο φως», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Κετλ του Guardian, σχολιάζοντας τη γέννηση του πρώτου παιδιού του Μπόρις Τζόνσον και της συντρόφου του, Κάρι Σίμοντς. Σύμφωνα με τον βρετανό αρθρογράφο, και να ήθελε ο βρετανός πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα, τουλάχιστον όσον αφορά την επικοινωνία του με τους πολίτες και το μήνυμα αισιοδοξίας που επιθυμεί να τους μεταδώσει ενώπιον της πανδημίας του κορονοϊού, των σχεδόν 167.000 κρουσμάτων και των τουλάχιστον 26.000 νεκρών.

Κάνοντας λόγο για «ευφυέστατο πολιτικό χειρισμό», ο Κετλ υποστηρίζει ότι το εικοσιτετράωρο πριν από την ανακοίνωση της γέννησης του πρώτου παιδιού του πρωθυπουργικού ζεύγους της Βρετανίας, η Ντάουνινγκ Στριτ αντιμετώπισε τα ΜΜΕ με υποδειγματικό τρόπο.

Την περασμένη Τρίτη, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ για την επιστροφή, μόλις την προηγούμενη ημέρα, του Μπόρις Τζόνσον στα καθήκοντά του, το πρωθυπουργικό γραφείο απέφευγε τεχνηέντως να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, γεγονός που ανησύχησε πολλούς όσον αφορά το κατά πόσο ο Μπόρις Τζόνσον είναι όντως σε θέση να ηγηθεί της Βρετανίας κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου.

Η σιωπή που ακολούθησε το πρωί της Τετάρτης είχε αποτέλεσμα πολλοί δημοσιογράφοι να αρχίσουν να μιλούν για εύθραυστη κυβέρνηση και ακόμη πιο εύθραυστο πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Μπόρις και η Κάρι ανακοίνωσαν τη γέννηση του γιου τους.

Με τη σύντροφό του, Κάρι Σίμοντς (REUTERS/Toby Melville/File Photo)

Ο συγχρονισμός υπήρξε εξαιρετικός, κατ’ αρχάς γιατί η γέννηση ενός παιδιού είναι σαν την άνοιξη, υποστηρίζει ο Κετλ, καθώς αμφότερες μας υπενθυμίζουν ότι η ζωή επικρατεί τελικά και συνεχίζεται παρά τις όποιες αντιξοότητες. Την Τετάρτη, ωστόσο, δεν γεννήθηκε ένα οποιοδήποτε παιδί, αλλά ο γιος του βρετανού πρωθυπουργού και αυτό αποτελεί ένα δημόσιο (πέρα από ιδιωτικό) γεγονός που ενώνει τους βρετανούς πολίτες. Οπως ακριβώς και ο θάνατός του θα υπερέβαινε τις όποιες δυσμενείς απόψεις για το άτομό του, έτσι και η γέννηση του παιδιού του απαλείφει την πικρία που αισθάνονται (όχι ιδιαίτερα πολλοί Βρετανοί, παραδέχεται ο Κετλ) όσον αφορά την πολιτική καριέρα και τη στάση και την ιδιοσυγκρασία του πρωθυπουργού τους.

Αλλά αυτή η γέννηση είναι ξεχωριστή και για έναν άλλον λόγο: επειδή επισφραγίζει την μοναδικότητα του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ενσαρκώνει έναν πρωτόγνωρο, ακόμη για τα βρετανικά δεδομένα, τύπο πολιτικού. «Είναι ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος επειδή είναι ο Μπόρις, όχι επειδή είναι ο Τζόνσον. Είναι πρωθυπουργός με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον ίδιο λόγο. Πιθανώς το δημοψήφισμα για το Brexit να μην πραγματοποιούνταν δίχως αυτόν. Παραβαίνει συστηματικά τους κανόνες και κάθε δυνατό τρόπο γιατί αυτό αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της χειμαρρώδους προσωπικότητάς του και τώρα το έκανε ξανά καθώς έγινε ο πρώτος ανύπαντρος πρωθυπουργός που απέκτησε παιδί στην Ντάουνινγκ Στριτ», σημειώνει ο Κετλ, μην αναφέροντας πως πρόκειται για το έκτο παιδί του Τζόνσον. Τέσσερα απέκτησε μαζί με την πρώην σύζυγό του Μαρίνα Γουίλερ (χώρισαν το 2018 καθώς ο Μπόρις είχε μάτια μόνον για την Κάρι Σίμοντς) ενώ το 2013 ο ερωτύλος βρετανός πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί να αναγνωρίσει μια κόρη που απέκτησε μαζί με την Χέλεν Μακιντάιρ, μία από τις πολλές ερωμένες που φέρεται να είχε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επιστρέφει από το νοσοκομείο στη Downing Street μετά τη γέννηση του γιου του (Andrew Parsons/No 10 Downing Street/Handout via REUTERS)

Ο Κετλ θεωρεί πως ο νεογέννητος γιος του πρωθυπουργικού ζεύγους της Βρετανίας δεν πρόκειται να μεγαλώσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως μεγάλωσαν οι προκάτοχοί του, ο Λίο Μπλερ και η Φλόρενς Κάμερον. Απεναντίας, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του «brand name Τζόνσον και της πρωθυπουργίας του Μπόρις». Κυρίως γιατί το μόλις λίγων ημερών πρωθυπουργικό βρέφος «αποτελεί την ενσάρκωση ενός πρωθυπουργού που  φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του με τον δικό του τρόπο, προτιμώντας να κυβερνά μέσω των ΜΜΕ παρά μέσω της Βουλής» και οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο «να είναι πρωθυπουργός παρά να επιτελεί τα καθήκοντά του», όπως είχε επισημάνει κατά το παρελθόν ο Αλαστάιρ Κάμπελ, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ.

Επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης κύριος αν όχι αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι να καταστεί οριστικά και αμετάκλητα ανεξάρτητη η Βρετανία από τις επιταγές των Βρυξελλών μέσω της ολοκλήρωσης του Brexit. Συγχρόνως, όμως, είναι και ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης η οποία παραμένει ενωμένη λόγω της δικής του ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας, κύρια συστατικά της οποίας αποτελούν «ο αγγλικός εθνικισμός, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και o ακτιβιστικός πανεθνικός τορυ-ισμός (Toryism)» .

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ενισχύεται ιδιαίτερα η ιδιοσυγκρασιακή εκδοχή της κυβέρνησης με τον Μπόρις Τζόνσον να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Υπάρχει, οπότε, κάποιος που εξακολουθεί να θεωρεί πως ο ρόλος της προσωπικότητας των ατόμων στην πολιτική είναι επουσιώδης συγκριτικά με την πάλη των τάξεων και τη σύγκρουση ιστορικών δυνάμεων;», διερωτάται ο βρετανός δημοσιογράφος για να υποστηρίξει πως η πορεία του Μπόρις Τζόνσον διαψεύδει την εν λόγω άποψη. Ανά τα έτη ο βρετανός πρωθυπουργός έχει αποδείξει πλειστάκις πως τα άτομα μπορούν να κάνουν τη διαφορά: ακόμη ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η γέννηση του πιο πολιτικοποιημένου, ήδη από τα γεννοφάσκια του, από τα πολλά παιδιά του Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...