635
Ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τον αλεξίσφαιρο προθάλαμο της βόρειας εισόδου του Λευκού Οίκου | Reuters

Το καταφύγιο του Λευκού Οίκου «αντέχει» ακόμα και πυρηνική βόμβα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 12:03
Ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τον αλεξίσφαιρο προθάλαμο της βόρειας εισόδου του Λευκού Οίκου
|Reuters

Το καταφύγιο του Λευκού Οίκου «αντέχει» ακόμα και πυρηνική βόμβα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 12:03

Λέγεται ότι είναι το ασφαλέστερο σημείο του πλανήτη και ότι δεν θα πάθει τίποτα, ακόμα και αν πέσει πάνω του πυρηνική βόμβα. Πρόκειται για το καταφύγιο του αμερικανού προέδρου, που βρίσκεται πέντε ορόφους κάτω από το πάτωμα της Ανατολικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου.

Σε αυτό το καταφύγιο μεταφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ από τις Μυστικές Υπηρεσίες το βράδυ της Παρασκευής, όταν διαδηλωτές για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς βρέθηκαν έξω από τα κάγκελα του Λευκού Οίκου.

Ηταν η πρώτη φορά, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, που μεταφέρθηκε εκεί αμερικανός πρόεδρος.

Το προεδρικό φρούριο χτίσθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επί Φράνκλιν Ρούζβελτ, και επεκτάθηκε επί Χάρι Τρούμαν.

Βρίσκεται κάτω από την κατοικία του προέδρου και η επίσημη ονομασία του είναι το Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτάκτου Ανάγκης.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκαν εκεί ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, η πρώτη κυρία, Λόρα Μπους, και η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ένα ακόμα αεροπλάνο στην κατοχή των τρομοκρατών, που κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο – ενδεχομένως, το αεροσκάφος της United, που συνετρίβη στην Πενσιλβάνια, χάρη στους ηρωικούς επιβάτες του.

Αργότερα, όταν ο  Τζορτζ Μπους, που ήταν στη Φλόριντα, έφτασε στον Λευκό Οίκο, μεταφέρθηκε και αυτός στο καταφύγιο.

Ο Τζορτζ Μπους και ο Ντικ Τσένεϊ στην αίθουσα συσκέψεων του καταφυγίου του Λευκού Οίκου, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 – US National Archives via the Vice Presidential Records of the Photography Office /EPA/DAVID BOHRER / HANDOUT

Η ύπαρξη του καταφυγίου θεωρείται απόρρητη και οι πληροφορίες για τη διάταξη των χώρων και τον εξοπλισμό του είναι ελάχιστες.

Τα περισσότερα που έχουν γίνει γνωστά, προέρχονται από την περιγραφή της Λόρα Μπους: «Κατέβηκα πολλές σκάλες επειδή οι Μυστικές Υπηρεσίες θεώρησαν επικίνδυνο το ασανσέρ. Μετά πέρασα δύο μεγάλες ατσάλινες πόρτες που έκλεισαν πίσω μου με ένα θόρυβο σαν να έβγαινε αέρας, δημιουργώντας αεροστεγές περιβάλλον μέσα στο καταφύγιο.

»Στη συνέχεια πέρασα έναν ημιτελή διάδρομο, σαν τούνελ, όπου όμως κρέμονταν καλώδια από την οροφή και υπήρχαν παλιές πλάκες στο πάτωμα και άλλος εξοπλισμός.

»Μετά έφτασα σε ένα δωμάτιο συσκέψεων με ένα μεγάλο τραπέζι με τηλεοράσεις, τηλέφωνα και άλλο επικοινωνιακό εξοπλισμό».

Στο προεδρικό ζεύγος, οι πράκτορες έδειξαν ένα κρεβάτι αναδιπλούμενο, το οποίο, σύμφωνα με την Λόρα Μπους, έμοιαζε να είναι ξεχασμένο εκεί από την εποχή του Φράνκλιν Ρούζβελτ. «Το κοιτάξαμε και οι δύο και είπαμε “όχι”».

Η Κοντολίζα Ράις και ο Ντικ Τσένεϊ μιλούν στο τηλέφωνο, στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 – US National Archives via the Vice Presidential Records of the Photography Office /EPA/DAVID BOHRER / HANDOUT

Οπως αναφέρει η Telegraph, η κυρίως αίθουσα συσκέψεων είναι 55 τετραγωνικά, έχει ξύλινα πάνελ στην οροφή και ένα τραπέζι για 16 άτομα. Σε έναν τοίχο είναι κρεμασμένο το προεδρικό σύμβολο και υπάρχουν μεγάλες οθόνες.

Με ό,τι περιγραφές υπάρχουν, σκηνογράφοι του Χόλιγουντ έχουν προσπαθήσει να την αναπαραστήσουν σε ταινίες και σειρές.

Ομως, το 2001, φάνηκε ότι το καταφύγιο ήταν ανεπαρκές για τη λειτουργία της κυβέρνησης και τα προεδρικά καθήκοντα σε ώρα κρίσης. Οι επικοινωνίες παρουσίαζαν πολλά προβλήματα και οι δυνατότητες συντονισμού των απαραίτητων επιχειρήσεων δεν ήταν αυτές που έχει η αντίστοιχη αίθουσα στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπους δεν μπορούσε ούτε να προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα μέσα από το καταφύγιο.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το προεδρικό φρούριο ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε, ενδεχομένως κάτω από τον βόρειο προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου, και εξοπλίστηκε με τις τελευταίες τεχνολογίες επί Μπαράκ Ομπάμα, με το κόστος να ανέρχεται στα 375 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ρόναλντ Κέσλερ, παλιό δημοσιογράφο της Washington Post και ειδικό στις Μυστικές Υπηρεσίες, το νέο καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει για μήνες ολόκληρο το προσωπικό του Λευκού Οίκου με αρκετή τροφή και οξυγόνο.

Πιθανολογείται ότι διαθέτει βιομετρικό εξοπλισμό ασφαλείας, το πλέον προηγμένο σύστημα επικοινωνιών και τοίχους αδιαπέραστους στη ραδιενέργεια.

Ο Τραμπ ξεναγήθηκε εκεί λίγο μετά την ανάληψη την προεδρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...