566
Ιδού ο άνθρωπος που ήξερε πολλά, στην ισπανική εκδοχή του: είναι ο «πολύς» πρώην αστυνομικός Χοσέ Μανουέλ ή «Πέπε» Βιγιαρέχο | EPA/EMILIO NARANJO

Το ισπανικό βαθύ κράτος δικάζεται μέσω του «Πέπε»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 13:42
Ιδού ο άνθρωπος που ήξερε πολλά, στην ισπανική εκδοχή του: είναι ο «πολύς» πρώην αστυνομικός Χοσέ Μανουέλ ή «Πέπε» Βιγιαρέχο
|EPA/EMILIO NARANJO

Το ισπανικό βαθύ κράτος δικάζεται μέσω του «Πέπε»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 13:42

Οπωσδήποτε είναι μορφή, «μούρη» αν προτιμάτε. Ογκώδες σώμα, φαλακρό κεφάλι. Ιδίως το πετσί στην κόγχη του αριστερού ματιού προσθέτει στον Χοσέ Μανουέλ ή «Πέπε» Βιγιαρέχο αυτή τη μαύρη αύρα που στερούνται οι κανονικοί άνθρωποι και η οποία παραπέμπει σε βίο και πολιτεία, σε καταστάσεις επικίνδυνες και σκοτεινές, σε τρομερά μυστικά και ζόρικες εμπειρίες, ωστόσο σε αγώνα υπέρ των συμφερόντων του κράτους πάντα. Πάντα; Οχι ακριβώς! Τι, κορόιδο ήταν ο «Πέπε»;

Και στα χρόνια της υπηρεσίας στην Αστυνομία αλλά και μετά τη συνταξιοδότησή του, ο εβδομηντάρης σήμερα «Πέπε» είχε κάνει τη βρόμικη δουλειά και για λογαριασμό του, με στόχο τον μαφιόζικο πλουτισμό. Παρακολουθούσε και εξεβίαζε, κατέγραφε και συκοφαντούσε. Εχει ήδη δοκιμάσει τη γλύκα του κελιού ως προφυλακισμένος και τώρα δικάζεται στην πρώτη από μία σειρά δικών που τον αναμένουν. Τυχόν καταδίκες θα σωρεύσουν ποινές που αθροιστικά θα ξεπερνούν έναν αιώνα χρόνια!

Οι κατηγορίες εναντίον του και εναντίον καμιάς τριανταριάς συνεργατών του κυμαίνονται από εκβιασμό έως διαφθορά, εκκινώντας από παράνομες υποκλοπές και κατάχρηση εξουσίας και φθάνοντας στις πλαστογραφίες δημοσίων εγγράφων. Κάτι από όλο αυτό το υλικό των σαράντα χρόνων δράσης του θα αποκαλυφθεί στη δικαστική αίθουσα. Ενδιαφέρον για τη δίκη υπάρχει και πέραν της Ισπανίας.

Ο «Πέπε» είχε λάβει έξι φορές τιμητικές διακρίσεις από το κράτος, ωστόσο κόλλησε στον βαθμό του επιθεωρητή. Δεν πρέπει να στενοχωρήθηκε και πολύ πάντως, αφού την ίδια περίοδο διοικούσε και μερικές ιδιωτικές εταιρείες παρακολούθησης, που του χάρισαν μια ολόκληρη περιουσία. Οταν, δε, συνταξιοδοτήθηκε, οι επιχειρήσεις του πραγματικά απογειώθηκαν. Ο παλιός αστυνομικός είχε ατζέντα με εκατοντάδες τηλεφωνικούς αριθμούς παραγόντων της ισπανικής ελίτ, μία ολόκληρη αποθήκη με μαγνητικές και ψηφιακές ηχογραφήσεις συνδιαλέξεων και αμέτρητα αρχεία σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Είχε καταγράψει τους πάντες και τα πάντα.

Η ειδικότητα του «Πέπε» ήταν η κατασκευή ψεύτικων στοιχείων, αλλά και η χρήση των αληθινών ύστερα από «ακτινοσκόπηση» της ζωής του προσώπου που ενδιέφερε τον εντολέα του, δηλαδή ύστερα από εξαντλητική μελέτη του θύματός του. Εχει δρέψει λασπωμένες δάφνες σε πολλούς τομείς, στην ακύρωση εμπορικών συμφωνιών, στην ανυπόστατη κατηγορία του πολιτικού προσωπικού, αλλά και στο άκρως αντίθετο αυτής, στη συγκάλυψη των πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων.

Ο Πέπε έπαιξε ρόλο σε κρίσιμες για την Ισπανία περιόδους, όπως ήταν η πρωθυπουργία του σοσιαλιστή Φελίπε Γκονζάλεθ, αλλά και σε σκανδαλώδεις καταστάσεις όπως το πραξικόπημα του Τεχέρο, η παράνομη χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος, ακόμη και η διαπόμπευση του αριστεριστή ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ούτε ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος γλίτωσε από τις περιποιήσεις του. Τα ονόματα που θα ακουστούν στο δικαστήριο ως θυμάτων ή εντολοδοτών του θα είναι πολιτικών, υπουργών, πρωθυπουργών, CEO επιχειρήσεων, ποδοσφαιρικών παραγόντων. Οι φάκελοί του αναμένεται να ανοιχτούν και να συγκλονίσουν την Ισπανία. Η κορύφωση της δίκης υπολογίζεται για τον προσεχή Δεκέμβριο, έτσι προς το παρόν ο «Πέπε» παίζει άμυνα ζητώντας να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του, δηλαδή να μην καθίσει στο εδώλιο αλλά στα έδρανα των συνηγόρων.

Θράσος και κοινοτοπίες
Ο «Πέπε» προβαίνει σε δηλώσεις  (EPA/EMILIO NARANJO)

Οι δηλώσεις του στα ισπανικά media δείχνουν ότι παρά τα 70 χρόνια του δεν του λείπουν το νταηλίκι και η προκλητικότητα. Σταχυολογήματα κοινοτοπιών: «Ποτέ δεν φοβήθηκα κανέναν, ούτε καν τον πιο ισχυρό», «Σε αυτήν τη χώρα, όποιον ενοχλεί τον αφανίζουμε, τον καταστρέφουμε, και δυστυχώς χρησιμοποιούμε και σοβαρούς θεσμούς για να το πράξουμε, τη Δικαιοσύνη», «Το κράτος δίκαιου θα νικήσει», και άλλα παρόμοια.

Τα διεθνή Μέσα που ασχολήθηκαν με τη δικαστική υπόθεση έγραψαν ότι είναι η ιδανική περίπτωση για να αποδείξει η ισπανική Δικαιοσύνη την ανεξαρτησία της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...