318
| EPA/DOMENIC AQUILINA

Μάλτα: Οι δολοφόνοι της Γκαλίζια ίσως κρύβουν άλλη μια βόμβα

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 17:54

Μάλτα: Οι δολοφόνοι της Γκαλίζια ίσως κρύβουν άλλη μια βόμβα

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 17:54

Τέσσερα χρόνια από τη στυγερή δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια στη Μάλτα, οι Αρχές πιστεύουν ότι αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία ακόμη κρατούν κρυμμένη μία βόμβα έτοιμη για χρήση.

Οι άνδρες που κρατούνται για τη συμμετοχή τους στο έγκλημα θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και έχουν διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο στη Βρετανία.

Για τη δολοφονία κατηγορείται ο Γιόργκεν Φένεκ, μεγιστάνας ακινήτων, ο οποίος ήθελε να σταματήσει τη δημοσιογράφο που είχε αποκαλύψει υπόθεση διαφθοράς. Είχε προσπαθήσει να διαφύγει από τη χώρα το 2019 με γιοτ, αλλά συνελήφθη, συμπαρασύροντας την κυβέρνηση της Μάλτας λόγω υπονοιών για δωροδοκία υπουργών. Αλλοι κατηγορούμενοι κωλυσιεργούν όσο μπορούν πριν από τη δίκη τους.

Εν τω μεταξύ οι άνθρωποι τους οποίους πλήρωσε ο Φένεκ για να σκοτώσουν την Γκαλίζια ήταν ήδη στη φυλακή. Ενας από αυτούς, ο Βινς Μούσκατ είχε δεχτεί να μιλήσει στην αστυνομία και να υποδείξει αυτούς που έδωσαν τη βόμβα στους δράστες.

Επρόκειτο για δύο άνδρες, τον Τζέιμι Βέλα και τον Ρόμπερτ Αγκιους, που φέρονται να αγόρασαν τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς από την Αλβανία τον Δεκέμβριο του 2016 ή τον Ιανουάριο του 2017. Οι ίδιοι φέρονται να είχαν πλούσιο «βιογραφικό» εμπλοκής σε παράνομες δραστηριότητες: σχέσεις με ολλανδούς εμπόρους ναρκωτικών, αγοραπωλησίες όπλων με την ιταλική Μαφία, λαθρεμπόριο τσιγάρων μέσω Μάλτας.

Σε ό,τι αφορά τις τρεις βόμβες, όπως γράφουν οι Times, μία είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο  ενός άνδρα με τον οποίο πιθανόν είχαν παλιά βεντέτα οι δράστες· ο στόχος επέζησε, αν και ακρωτηριάστηκαν τα πόδια του.

Η αποτυχία της πρώτης έκρηξης οδήγησε τους δράστες να ζητήσουν μία ακόμη πιο ισχυρή βόμβα για τη δημοσιογράφο. Αυτή τη φορά την τοποθέτησαν κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Την ενεργοποίησαν μέσω κινητού όταν η Γκαλίζια είχε απομακρυνθεί από το σπίτι της. Ο Βέλα μπορούσε να δει το αποτέλεσμα από το μπαλκόνι της κατοικίας του που είναι σε λόφο πάνω από την κατοικία της δημοσιογράφου.

Είναι άγνωστο που είναι η τρίτη βόμβα που προφανώς είναι και επικίνδυνη αν δεν την έχουν χρησιμοποιήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...