348
| Chip Somodevilla/Getty Images/Ideal Images

Οι εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν τη Ρόουλινγκ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2016, 14:15

Οι εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν τη Ρόουλινγκ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2016, 14:15

Η απόρριψη είναι μέσα στη ζωή του συγγραφέα. Μερικές φορές οι δικαιολογίες είναι οδυνηρές, άλλες φορές εκ των υστέρων φαίνεται τόσο ειρωνικό που κάποιος επιμελητής απέρριψε τα γραπτά ενός λογοτέχνη που αργότερα έφτασε ψηλά ή έχει φτάσει ήδη. Από αυτό το στάδιο πέρασε και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, που έγραψε την πολύ επιτυχημένη σειρά του «Χάρι Πότερ», μας αποκαλύπτει και η ίδια.

Σε μια σειρά από tweet, αλλά έχοντας αποκρύψει το όνομα του αυστηρού και αρκετά απότομου κριτή, η Ρόουλινγκ μίλησε για την δική της αποτυχία. Μετά τη σειρά Χάρι Πότερ και το βιβλίο για ενήλικο κοινό «The Casual Vacancy», η Ρόουλινγκ έγραψε το πρώτο αστυνομικό της μυθιστόρημα. το «The Cuckoo’s Calling», που έγραψε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρειθ.

Η Ρόουλινγκ έστειλε το χειρόγραφο σε αρκετούς οίκους, όπως τον Constable and Robinson που ειδικεύεται στην αστυνομική λογοτεχνία.

Η σύσταση του οίκου ήταν γενικά τυπική αλλά χωρίς να κρύβει και μια κάποια προσβολή κάτω από τις διατυπώσεις της.

Ο κύριος Γκαλμπρέιθ πρέπει να μάθει να «πουλά» καλύτερα την ιστορία του και να κάνει και μερικά μαθήματα γραφής, γράφει ο κριτής.

Εκφράζει την λύπη του γιατί «με δισταγμό καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε το έργο με εμπορική επιτυχία». Συνιστά δε να μάθει ο συγγραφέας πώς να φτιάχνει μια καλή περίληψη του έργου σε 200 λέξεις.

Ο οίκος δεν μπαίνει μεν σε κριτική για το έργο, αλλά προτείνει πάντως να διαβάσει ο συγγραφέας του κάποιο εγχειρίδιο γραφής ή κάνει ορισμένα μαθήματα γραφής.

Παλαιότερα, οι ίδιοι εκδότες είχαν απορρίψει και τον Χάρι Πότερ, επιβεβαίωσε η Ρόουλινγκ.

Κατά τα άλλα, ο οίκος εύχεται «κάθε επιτυχία στην προώθηση της εργασίας σας αλλού».

Η οποία επιτυχία δεν υπήρξε. Ενας άλλος οίκος, ο Creme de la Crime απάντησε με μια τυποποιημένη επιστολή ότι δεν δέχονται και άλλα χειρόγραφα.

Ο Telegraph τονίζει ότι οι απορρίψεις του Χάρι Πότερ έχουν γίνει κάτι σαν θρύλος για τους συγγραφείς και πηγή κουράγιου για τους νεότερους.

Πηγή κουράγιου ήταν πρώτα από όλα για την ίδια την Ρόουλινγκ, που λέει ότι κόλλησε το γράμμα στην πόρτα του ψυγείου της για να το βλέπει κάθε μέρα. Τα tweet με τα γράμματα είναι για έμπνευση και όχι για εκδίκηση λέει η ίδια, εξάλλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...