350
|

Το ΦΕΚ με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 10:57

Το ΦΕΚ με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 10:57

«Στην παρ. 1 του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα, περί των όρων σύναψης γάμου, προστίθεται νέο πρώτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: “Ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου. Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία”». 

Νόμος του ελληνικού κράτους —και με τη σφραγίδα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως— είναι πλέον η ισότητα στον γάμο με δικαίωμα πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και το παραπάνω, ιστορικό τρόπον τινά, απόσπασμα είναι από το οκτασέλιδο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου και δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα.

Στο ΦΕΚ ορίζονται μια σειρά από λεπτομέρειες, από το δικαίωμα στην ασφάλιση των συζύγων έως το επώνυμο των τέκνων. Πχ: «Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους, σύμφωνα με τους όρους των προηγού- μενων παραγράφων, τα τέκνα έχουν σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων τους. Πρώτο τίθεται το επώνυμο που προηγείται αλφαβητικά. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο των τέκνων σχηματίζεται με το πρώτο από τα δύο επώνυμα».

Επίσης ορίζεται η αναδρομική ισχύ του γάμου σε περίπτωση που έχει ήδη συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης: «Πρόσωπα του ίδιου φύλου που έχουν συνάψει μεταξύ τους σύμφωνο συμβίωσης του ν. 4356/2015 (Α’ 185), το οποίο δεν έχει λυθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, μπορούν, εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να τελέ- σουν γάμο και να προβούν σε δήλωση στο ληξιαρχείο στο οποίο έχει καταχωριστεί το σύμφωνο ότι επιθυμούν να ισχύσει αναδρομικά ο γάμος τους από τον χρόνο τέλεσης του συμφώνου».

♦ Δείτε εδώ το ΦΕΚ για την ισότητα στον γάμο

Το ΦΕΚ υπογράφουν 11 υπουργοί: από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ως την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως —συν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, Χρήστος Σκέρτσος και Νίκος Παπασταύρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...