859
Μέλη της εθνοφρουράς πίσω από τον προστατευτικό φράχτη που έχει στηθεί στην περίμετρο του Καπιτωλίου | REUTERS/Erin Scott

Το FBI προειδοποιεί για επιθέσεις οπλισμένων εξτρεμιστών στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 16:55
Μέλη της εθνοφρουράς πίσω από τον προστατευτικό φράχτη που έχει στηθεί στην περίμετρο του Καπιτωλίου
|REUTERS/Erin Scott

Το FBI προειδοποιεί για επιθέσεις οπλισμένων εξτρεμιστών στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 16:55

Η εισβολή στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου, φαίνεται ότι άνοιξε τις ορέξεις χιλιάδων εξτρεμιστών στις ΗΠΑ: το FBI προειδοποίησε ότι έχει σοβαρές ενδείξεις για διαδηλώσεις οπλισμένων φανατικών οπαδών του Τραμπ στις πρωτεύουσες και των 50 αμερικανικών πολιτειών, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις, που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ανάμεσα στους στόχους είναι και το Καπιτώλιο ξανά, καθώς οι πληροφορίες του FBI αναφέρουν προγραμματισμένο ταξίδι οπλισμένης ομάδας στην Ουάσινγκτον, στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις πηγές του ABC.

Οι ομάδες των υποστηρικτών του Τραμπ απειλούν ότι θα «κάνουν επανάσταση με όπλα» αν τυχόν εκδιωχθεί ο απερχόμενος πρόεδρος από τη θέση του πριν από τις 20 Ιανουαρίου και ότι θα επιτεθούν σε όλα τα κυβερνητικά, ομοσπονδιακά, πολιτειακά κτίρια και δικαστήρια, αν το Κογκρέσο επιχειρήσει να ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία.

Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές συζητούν ανοιχτά εδώ και καιρό, στα social media, τη δράση τους για την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν, αλλά μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, τα μέσα «έχουν πάρει φωτιά», όπως λέει ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εβραϊκής οργάνωσης Anti-Defamation League, που παρακολουθεί και καταγράφει ομάδες που διασπείρουν το μίσος κατά των μειονοτήτων.

Ανάμεσα στις ομάδες που καλούν στα όπλα, ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν, είναι η «Million Militia March», που χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα δικτύωσης με το όνομα Wimkin, για να επικοινωνούν τα μέλη της.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για να γίνει η ορκωμοσία σε εσωτερικό χώρο και όχι στα σκαλιά του Καπιτωλίου, όπως είναι η παράδοση. Ομως, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την ορκωμοσία του.

Κάνοντας τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, τη Δευτέρα, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν φοβάμαι να ορκιστώ μπροστά στο Καπιτώλιο και ήδη μας ενημερώνουν για τη διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μία πραγματική και σοβαρή προσπάθεια για να φέρουν στη Δικαιοσύνη αυτούς που συμμετείχαν στην ανταρσία, που απείλησαν τις ζωές ανθρώπων και κατέστρεψαν δημόσια περιουσία».

Ο Τζο Μπάιντεν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Η Μίριελ Μπάουζερ, δήμαρχος της Ουάσινγκτον, είπε ότι είναι πάρα πολύ ανήσυχη για την ασφάλεια της ορκωμοσίας και ζήτησε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις για την τήρηση της τάξης.

«Η 59η ορκωμοσία χρειάζεται πολύ διαφορετική προσέγγιση από οποιαδήποτε προηγούμενη, λόγω του χάους, των θανάτων και των τραυματισμών στο Καπιτώλιο», έγραψε σε σχετική επιστολή της, στον Τσαντ Γουλφ, προσωρινό υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας – ο οποίος, όμως, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι παραιτείται, αφού πρώτα καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ.

Στην επιστολή της η δήμαρχος είπε ότι η πόλη της Ουάσινγκτον αποστέλλει αίτημα στην κυβέρνηση για να κηρυχθεί σε «κατάσταση προ-καταστροφής», ώστε να μπορέσει να λάβει ομοσπονδιακή βοήθεια, ενώ ζήτησε από τον υπουργό να ακυρώσει όλες τις άδειες για δημόσιες συγκεντρώσεις έως τις 24 Ιανουαρίου.

Σε άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου προχώρησε σε ένα πρωτοφανές αίτημα προς τη στρατιωτική διοίκηση εγκληματικών ερευνών των ΗΠΑ: ζήτησε να ελεγχθούν τα 15.000 μέλη της Εθνοφρουράς που θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία, ώστε «να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κάποιοι που συμφωνούν με τους τρομοκράτες».

Ο υπουργός Αμυνας, Ράιαν ΜακΚάρθι, επισήμανε ότι το Πεντάγωνο γνωρίζει για νέες απειλές από επίδοξους τρομοκράτες για τις επόμενες ημέρες, και συνεργάζεται με τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Το Σαββατοκύριακο, οι Αρχές τοποθέτησαν έναν προστατευτικό φράχτη γύρω από το Καπιτώλιο, ύψους 2,1 μέτρων.

Μέλη της Εθνοφρουράς καταφθάνουν στο πόστο τους μπροστά από το Καπιτώλιο

Δύο αστυνομικοί της αστυνομίας του Καπιτωλίου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ένας άλλος συνελήφθη με την κατηγορία της συμμετοχής στα επεισόδια, σύμφωνα με τον Τιμ Ράιαν, πρόεδρο της επιτροπής του Κογκρέσου που διερευνά την εισβολή του όχλου.

Αντίστοιχα, αστυνομίες σε άλλες πολιτείες ελέγχουν αν κάποια δικά τους μέλη έπαιξαν ρόλο στα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης. Τμήματα στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στο Τέξας διερευνούν αστυνομικούς τους, βάσει αναρτήσεων στα social media, πληροφοριών και άλλων ενδείξεων.

Στο Σιάτλ, πρωτεύουσα της πολιτείας της Ουάσινγκτον, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τον ίδιο λόγο.

Επίσης, ο στρατός διερευνά τυχόν συμμετοχή της 30χρονης στρατιωτικού Εμιλι Ρέινι, η οποία είναι αξιωματικός στη μονάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Φορτ Μπραγκ, και ήταν επικεφαλής μιας πολυπληθούς ομάδας, που πήγε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα για τη συγκέντρωση του Τραμπ.

Η Ρέινι οδήγησε 100 μέλη της οργάνωσης των Πολιτών της Επαρχίας Μουρ για την Ελευθερία, ένα δίκτυο ανθρώπων με συντηρητικές αξίες, όπως αυτοαποκαλούνται, στην αμερικανική πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν για «τη νοθεία στις εκλογές» και να υποστηρίξουν τον Τραμπ. Η ίδια είπε στους ανωτέρους της ότι η ομάδα της έφυγε από την περιοχή πολύ πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο και ότι κανείς τους δεν ήταν στον όχλο.

Ο Τραμπ πάει στο Τέξας

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά την επίθεση που ο ίδιος προέτρεψε, την περασμένη Τετάρτη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, που δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί πριν από την 20ή Ιανουαρίου, θα μεταβεί στο Αλαμο του Τέξας, πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους και λατρεύει την οπλοφορία. Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει εκεί νέα μέτρα κατά της μετανάστευσης, μετά και την ανακοίνωση νέων περιορισμών κατά της Κούβας. Προλαβαίνει να κάνει και άλλη ζημιά τις τελευταίες οκτώ ημέρες του στον Λευκό Οίκο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...