587
Η Πραμίλα Τζέιαπαλ, βουλευτής από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, μολύνθηκε από την Covid-19. Κατηγορεί Ρεπουμπλικανούς βουλευτές | Graeme Jennings/Pool via REUTERS/File Photo

Δύο μέλη του Κογκρέσου μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 12:48
Η Πραμίλα Τζέιαπαλ, βουλευτής από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, μολύνθηκε από την Covid-19. Κατηγορεί Ρεπουμπλικανούς βουλευτές
|Graeme Jennings/Pool via REUTERS/File Photo

Δύο μέλη του Κογκρέσου μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 12:48

Οσοι προειδοποιούσαν ότι το χάος με τη διαδήλωση υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου, και με την επακόλουθη εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε συμβάν υπερμετάδοσης του κορονοϊού, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο αναπάντεχο τρόπο: δύο βουλευτές των Δημοκρατικών ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από την Covid-19, αφού πέρασαν ώρα σε μια κλειστή αίθουσα με άλλους συναδέλφους τους, που δεν φορούσαν μάσκα.

Οπως ανέφερε το Euronews, η Πραμίλα Τζέιαπαλ, βουλευτής από την Πολιτεία της Ουάσινγκτον, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό αφού κλείστηκε μέσα σε μια αίθουσα με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, οι οποίοι αρνούνταν να φορέσουν μάσκα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η 55χρονη βουλευτής των Δημοκρατικών επέπληξε τους Ρεπουμπλικανούς πολλοί εκ των οποίων όχι μόνο αρνούνταν να φορέσουν μάσκα ενώ βρίσκονταν επί πολλές ώρες αποκλεισμένοι μέσα στην αίθουσα, αλλά χλεύαζαν και τους συναδέλφους τους και το προσωπικό όταν τους προσέφεραν μάσκες.

«Υπερβολικά πολλοί Ρεπουμπλικανοί έχουν αρνηθεί να λάβουν στα σοβαρά αυτή την πανδημία και τον ιό και με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όλους γύρω τους», ανέφερε η Τζέιαπαλ σε ανακοίνωσή της.

Η Τζέιαπαλ έγινε η δεύτερη βουλευτής των Δημοκρατικών που βρέθηκε θετική στον ιό μετά την εισβολή την περασμένη Τετάρτη υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Οπως ανακοίνωσε η ίδια, θα τεθεί σε καραντίνα και θα εργάζεται από το σπίτι της σύμφωνα και με τις οδηγίες του γιατρού του Καπιτωλίου.

Νωρίτερα η 75χρονη βουλευτής Μπόνι Γουάτσον Κόλεμαν δήλωσε ότι διαγνώστηκε θετική στην Covid-19, λέγοντας ότι μολύνθηκε από τον ιό από συναδέλφους της βουλευτές με τους οποίους βρέθηκαν αποκλεισμένοι στην ίδια αίθουσα στο Καπιτώλιο, για να προστατευτούν από τους εισβολείς οπαδούς του Τραμπ.

Η Γουάτσον Κόλεμαν, Δημοκρατική βουλευτής από το Νιου Τζέρσεϊ, είπε σε ανακοίνωσή της ότι το αποτέλεσμα ενός rapid τεστ για τον ιό βγήκε θετικό και ανέφερε πως περιμένει τα αποτελέσματα ενός ακόμη τεστ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ο επιβλέπων γιατρός του Κογκρέσου ανέφερε ότι οι βουλευτές που κρύφτηκαν μαζί για ώρες σε μια κλειστή αίθουσα για να αποφύγουν τους εισβολείς – οπαδούς ενδέχεται να εκτέθηκαν σε κάποιον που ήταν μολυσμένος με τον κορονοϊό. Περίπου 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έμειναν για ώρες σε μια κλειστή αίθουσα και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι δεν φορούσαν μάσκες.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έλαβε, δημόσια, και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και έχει καταστήσει την πανδημία της Covid-19 ως ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι σοκαρισμένος από το γεγονός ότι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες, ενώ κρύβονταν από τους ταραχοποιούς, και ότι κάποιοι εξ αυτών τις πέταγαν.

Ο Τζο Μπάιντεν έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε νοσοκομείο στο Ντέλαγουερ (REUTERS/Tom Brenner)

«Δεν είναι πολιτικό θέμα. Είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Αξιωματούχοι του τομέα Υγείας και εμπειρογνώμονες έχουν εδώ και ημέρες προειδοποιήσει ότι η επίθεση θα αποδειχθεί πιθανότατα πηγή υπερμετάδοσης του ιού, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές ήταν απομονωμένοι για ώρες σε κλειστούς χώρους, τη στιγμή της εισβολής στο Καπιτώλιο.

«Πρέπει να περιμένει κανείς ότι αυτό θα είναι ένα ακόμη γεγονός που θα προκαλέσει έξαρση», δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, στο McClatchy News την Παρασκευή. «Αυτά τα άτομα (εννοεί τους εισβολείς), όλα ταξιδεύουν με αυτοκίνητα και τρένα και αεροπλάνα σε όλη τη χώρα για να επιστρέψουν σπίτια τους αυτή τη στιγμή. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε σημαντική μετάδοση του ιού».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...