640
Ο Τσάμπι Αλόνσο ως προπονητής της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Τώρα τον θέλουν οι μισές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης | REUTERS/Heiko Becker

Το «φαινόμενο» Τσάμπι Αλόνσο

Sportscaster Sportscaster 20 Φεβρουαρίου 2024, 16:27
Ο Τσάμπι Αλόνσο ως προπονητής της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Τώρα τον θέλουν οι μισές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης
|REUTERS/Heiko Becker

Το «φαινόμενο» Τσάμπι Αλόνσο

Sportscaster Sportscaster 20 Φεβρουαρίου 2024, 16:27

Ηταν το πρώτο όνομα που κυκλοφόρησε ως υποψήφιος διάδοχος του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ. Οταν ο Γερμανός ανακοίνωσε ότι το προσεχές καλοκαίρι θα αποχωρήσει από τους «Κόκκινους», τα social media πλημμύρισαν από αναρτήσεις οπαδών του συλλόγου, που ζητούσαν από τη διοίκηση να προσλάβει στη θέση του τον Τσάμπι Αλόνσο.

Τον ισπανό προπονητή… καλοβλέπει και η Μπάγερν Μονάχου, όπως έγραψε η Bild, για την πολύ πιθανή περίπτωση που απολύσει τον Τόμας Τούχελ. Είχε ακουστεί και για τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, τον καιρό που ο Κάρλο Αντσελότι ετοιμαζόταν να αφήσει το «Μπερναμπέου» για την εθνική Βραζιλίας.

Πριν προσλάβει τον Ποστέκογλου, τον είχε προσεγγίσει η Τότεναμ, όμως εκείνος αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Μπάγερ Λεβερκούζεν για να συνεργαστεί μαζί της. Θα τον ήθελε και η Μπαρτσελόνα για αντικαταστάτη του Τσάβι, αν δεν είχε συνδέσει το όνομά του με τη μισητή της αντίπαλο, Ρεάλ Μαδρίτης, ως παίκτης και ως δάσκαλος στις ποδοσφαιρικές της ακαδημίες.

Ισως, δεν υπάρχει προηγούμενο προπονητή που να πρόλαβε να γίνει περιζήτητος προτού, καν, συμπληρώσει δυο χρόνια δουλειάς σε επίπεδο Α’ Κατηγορίας. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ή ο Ζινεντίν Ζιντάν, οι οποίοι πριν από πολλά χρόνια φόρεσαν ξαφνικά τα γαλόνια του καπετάνιου, είχαν δοκιμαστεί στις β’ ομάδες των συλλόγων που τους εμπιστεύτηκαν. Είχαν υπάρξει και μεγάλες δόξες τους, ως ποδοσφαιριστές. Η «εκτόξευση» του Αλόνσο είναι πρωτοφανής.

Τα πρώτα του ένσημα ως προπονητής τα κόλλησε στη Γ’ Κατηγορία της Ισπανίας. Ανέλαβε τη Σοσιεδάδ Β’ τον Ιούνιο του 2019 και στη δεύτερη σεζόν του εκεί την ανέβασε στη Σεγούντα Ντιβιζιόν (Β’ Κατηγορία) για πρώτη φορά μετά το 1962. Αυτή η επιτυχία ήταν αρκετή για να πείσει τη Λεβερκούζεν να του δώσει μια ευκαιρία που, σίγουρα, δεν περίμενε τόσο νωρίς.

Οι «ασπιρίνες» πήραν μεγάλο ρίσκο, όμως η επιλογή τους δικαιώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Οταν ο Αλόνσο έπιασε δουλειά, στις 5 Οκτωβρίου του 2022, αντικαθιστώντας τον Ζεράρντο Σεοάν, η Λεβερκούζεν είχε κερδίσει μόνο ένα από τα οκτώ πρώτα παιχνίδια της σεζόν 2022-2023. Βρισκόταν στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στο τέλος τερμάτισε 6η και έφτασε σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Γιουρόπα Λιγκ) για πρώτη φορά έπειτα από 21 χρόνια. Την απέκλεισε η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Νίκησε και την Μπάγερν Μονάχου, κάτι που είχε να της συμβεί από το 2019.

Η περσινή σεζόν ήταν… το πρελούδιο της εφετινής. Η Λεβερκούζεν φιγουράρει σήμερα στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα, 8 βαθμούς μπροστά από την Μπάγερν Μονάχου (την οποία πριν από 10 μέρες ταπείνωσε με 3-0), «τρέχει» ένα σερί 31 αγώνων χωρίς ήττα, και έχει προκριθεί στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Γερμανίας και στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Χάρι Κέιν πήρε μεταγραφή στην Μπάγερν, το περασμένο καλοκαίρι, για να πανηγυρίσει -επιτέλους- έναν τίτλο στην καριέρα του, όμως η Λεβερκούζεν του Αλόνσο μπορεί να στερήσει από τους Βαυαρούς τη «σαλατιέρα» για πρώτη φορά έπειτα από 11 διαδοχικές κατακτήσεις.

Ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, η εφετινή πορεία της ομάδας που οι αντίπαλοι αποκαλούν κοροϊδευτικά «Neverkusen», επειδή ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα, είναι ονειρεμένη. Πέρα από κάθε φαντασία, ακόμη και του πιο αισιόδοξου οπαδού της. Ολη η Ευρώπη μιλάει για το «θαύμα» του Αλόνσο – προ ημερών το έκανε και ο Κλοπ, αν και έχει τονίσει ότι δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του στη Λίβερπουλ. «Εχει κάνει απίστευτη δουλειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είναι αυτός που ξεχωρίζει από τη νέα γενιά», είπε, μεταξύ άλλων, ο τελευταίος προπονητής που κράτησε την Μπάγερν μακριά από τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα (με την Μπορούσια Ντόρτμουντ το 2012).

Για τον Αλόνσο είχε πει πολύ κολακευτικά λόγια και ο Ζοσέ Μουρίνιο. Σε ανύποπτο χρόνο, όταν ακόμη ο Ισπανός εργαζόταν στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ: «Ο πατέρας του (Περίκο) ήταν ποδοσφαιριστής. Εκανε και ο ίδιος σπουδαία καριέρα, στην Ισπανία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Είχε προπονητές, τον Γκουαρντιόλα στην Μπάγερν, εμένα και τον Αντσελότι στη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ. Είναι προορισμένος να γίνει ένας πολύ καλός προπονητής». Τέσσερα χρόνια μετά, ο Αλόνσο θεωρείται ως το νέο «αστέρι» της προπονητικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...