760
| YouTube/Prime Video

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί

Sportscaster Sportscaster 19 Φεβρουαρίου 2024, 12:08
|YouTube/Prime Video

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί

Sportscaster Sportscaster 19 Φεβρουαρίου 2024, 12:08

Το 2022 ήταν η ταινία «Rise», της Walt Disney Pictures. Πέρυσι το καλοκαίρι, το ντοκιμαντέρ για την πρώτη του επίσκεψη στην πατρίδα των γονιών του, τη Νιγηρία. Τώρα έρχεται μια τρίτη τηλεοπτική παραγωγή για να φωτίσει την Οδύσσεια του σούπερ-σταρ του μπάσκετ, Γιάννη Αντετοκούνμπο, με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό. Οι απανταχού «φαν» του έλληνα υπεραθλητή θα ακούσουν την απίθανη ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο. Από το στόμα του και τα στόματα των πιο κοντινών του ανθρώπων.

Το «Giannis: The Marvelous Journey» (Γιάννης: Το υπέροχο ταξίδι) θα μεταδοθεί στο Amazon Prime απόψε στις 19:00 τοπική ώρα -ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα- σε περισσότερες από 240 χώρες και περιοχές σε όλο τον Κόσμο. Οι αφηγήσεις είναι συγκινητικές. Ξεχειλίζουν συναίσθημα, δάκρυα και αγάπη. Και η εικόνα που τις συνοδεύει, είναι γεμάτη Ελλάδα.

«Είναι η ιστορία του Γιάννη, αλλά και μιας ολόκληρης οικογένειας μεταναστών», τόνισε στην Journal Sentinel του Μιλγουόκι η βραβευμένη με Emmy σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Κρίστεν Λάπας. «Που έφυγαν από την Αφρική και, όπου κι αν πήγαν, στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ, ήταν ξένοι. Ο Αντετοκούνμπο μου ζήτησε να δώσουμε έμφαση σε αυτή την περιπέτεια – ήταν πολύ σημαντικό για εκείνον. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει δημιουργήσει στη μνήμη του πατέρα του ένα ίδρυμα που βοηθά παιδιά μεταναστών στο Μιλγουόκι, την Αθήνα και τη Νιγηρία. Ο ίδιος το έθεσε καλύτερα. Μου είπε, ‘’αν δεν βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά εγώ και τα αδέλφια μου, ποιος θα το κάνει;’’. Δεν ξεχνά ούτε στιγμή, ότι κάποτε βρέθηκε σε αυτή τη δύσκολη θέση».

Οταν ολοκληρώθηκε το ντοκιμαντέρ, τον περασμένο Νοέμβριο, η Λάπας ταξίδεψε στο Μιλγουόκι και επισκέφθηκε τον Αντετοκούνμπο στο σπίτι του, για να του το παρουσιάσει στην τελική του εκδοχή. Οπως εκμυστηρεύθηκε στην Journal Sentinel, ήταν τρομοκρατημένη. «Βάζεις την ψυχή σου σε αυτά τα πρότζεκτ, αφοσιώνεσαι για δυο χρόνια, και προσεύχεσαι να σου αναγνωρίσει η οικογένεια ότι έκανες καλή δουλειά. Οτι απέδωσες την ιστορία της σωστά. Ηταν όλοι τους εκεί (στο σπίτι), κι εγώ μόνη απέναντί τους. Παρατηρούσα τις αντιδράσεις τους καθώς παρακολουθούσαν τη ζωή τους σε μια οθόνη – ήταν φοβερή εμπειρία. Περισσότερο από κάθε τι με εντυπωσίασε η συγκίνησή του όταν έβλεπε πλάνα με τον πατέρα του. Νομίζω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε μιλήσει τόσο πολύ για τον θάνατό του. Ο Γιάννης είναι πολύ διαφορετικός από όλους τους άλλους αθλητές με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Και όλη η οικογένεια είναι ζεστή και φιλόξενη».

Ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο «έφυγε» στις 29 Σεπτεμβρίου του 2017, ξαφνικά, στα 54. Του ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστεί την απουσία του. Οπως τον ακούσαμε να εξομολογείται και στο τρέιλερ, που κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη, σκέφτηκε ακόμη και να σταματήσει το μπάσκετ. Η γυναίκα της ζωής του, Μαράια Ρίντλσπριγκερ, εξιστορεί στο ντοκιμαντέρ τις τραγικές ώρες που ακολούθησαν τον θάνατο του πεθερού της. Εκείνη ανέλαβε να το πει στον αγαπημένο της, ο οποίος βρισκόταν στο αθλητικό κέντρο των Μπακς για προπόνηση. Η Μαράια αφηγείται, επίσης, πώς γνωρίστηκε με τον Γιάννη, αλλά και τι συνέβη στο πρώτο τους ραντεβού, στο οποίο ήταν παρούσα όλη η οικογένεια Αντετοκούνμπο. «Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά», λέει ο «Greek Freak». Και εξηγεί πόσο τον άλλαξε η σχέση του μαζί της, αλλά και η πατρότητα.

Εκτός από τον Γιάννη και τη Μαράια, μιλούν on camera τα αδέλφια του (Θανάσης, Κώστας και Αλεξ Αντετοκούνμπο), η μητέρα του, Βερόνικα, ο άνθρωπος που το καλοκαίρι του 2013 ως τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς τον επέλεξε στο Νο 15 του Draft, Τζον Χάμοντ, ο κόουτς που τον χρησιμοποίησε ως πλέι-μέικερ, Τζέισον Κιντ, οι προπονητές του, Τζος Οπενχάιμερ και Βιν Μπέικερ, νυν και πρώην συμπαίκτες του, όπως ο Τζρου Χόλιντεϊ και ο Κρις Μίντλετον, και δημοσιογράφοι, όπως η Μαλίκα Αντριους, ο Ερικ Νέιμ και ο Χάρης Σταύρου (του Sport24).

Το ντοκιμαντέρ «θυμάται» την άφιξη του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα, το 1991, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Τη γέννηση του Γιάννη, τον Δεκέμβριο του 1994. Τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και του κυνηγητού από ακροδεξιούς στους δρόμους της Αθήνας. Την πρώτη γνωριμία του Αντετοκούνμπο με τους «αστέρες» του ΝΒΑ σε ένα ίντερνετ καφέ, που τον έκανε να αγαπήσει το μπάσκετ. Το ταξίδι του στις ΗΠΑ, στα 19 του, όπου βρέθηκε άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Τον αγώνα του για να φέρει κοντά του τους γονείς και τα αδέλφια του, που ήταν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα ως παράνομοι μετανάστες. Και, τελικά, το πώς αυτός ο λιπόσαρκος τινέιτζερ μεταμορφώθηκε στον παγκοσμίου φήμης «Greek Freak». Σαν σε παραμύθι, που συγκινεί και εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους.

Το «Giannis: The Marvelous Journey», διάρκειας 108 λεπτών, αποτελεί την πρώτη τηλεοπτική παραγωγή της εταιρείας Improbable Media, που δημιούργησε ο Αντετοκούνμπο μαζί με τον πρώην μπασκετμπολίστα και νυν αναλυτή του ESPN, Τζέι Γουίλιαμς. Executive producer είναι ο ατζέντης του, Γιώργος Πάνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...