931
|

Το εκλογικό ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα και άλλες αθλητικές ιστορίες σε αυτές τις κάλπες

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουλίου 2019, 16:49

Το εκλογικό ρεκόρ της Σοφίας Σακοράφα και άλλες αθλητικές ιστορίες σε αυτές τις κάλπες

Sportscaster Sportscaster 8 Ιουλίου 2019, 16:49

Αρχίζουμε από τις αποτυχίες. Επειδή είναι πιο πολλές από τις επιτυχίες και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο «ηχηρές». Ισως η μεγαλύτερη έκπληξη αυτών των εκλογών, σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους που σχετίζονται με τα σπορ, ήταν πως δεν κατόρθωσε να περάσει την πόρτα του Κοινοβουλίου η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, γενική γραμματέας του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Κατέβηκε στη Β’ Πειραιά, την πιο «ερυθρόλευκη» απ’ όλες τις περιφέρειες, και κατετάγη έκτη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Από τους 44.436 πολίτες που ψήφισαν το κόμμα της, έλαβε μόλις 8.074 σταυρούς.

«Εάν εκλεγώ, θα συνεχίσω να υπηρετώ τον Ολυμπιακό», είχε διαβεβαιώσει τους οπαδούς του «Θρύλου», όμως αυτός ο όρκος πίστης δεν τη βοήθησε ιδιαίτερα. Ούτε οι κατά καιρούς επιθέσεις της στον μεγάλο αντίπαλο της ομάδας της, τον Παναθηναϊκό, που της έχουν προσδώσει τον χαρακτηρισμό «θηλυκός Τσουκαλάς». Η πιο χαρακτηριστική ήταν μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στα social media, το 2016, όπου (απευθυνόμενη στους «πράσινους» οπαδούς) έγραψε: «Αντε γειά ρε. Ζώα… έχετε πάθει αποβλάκωση από την πλύση εγκεφάλου που σας κάνει το Σκάι…!!!». Το έχει παραδεχτεί: «Οταν ο θυμός μου ξεχειλίζει, δεν μπορώ να τον συγκρατήσω».

Κι όμως, προτού εμφανιστεί στον Ολυμπιακό, το 2012 ως γενική αρχηγός στον Ερασιτέχνη, ζούσε στη Βόρεια Ελλάδα και αγαπούσε τον ΠΑΟΚ. Στον Πειραιά μένει τα επτά τελευταία χρόνια, από τότε που χρονολογείται η επαγγελματική της σχέση με τον Ολυμπιακό. Η κυρία Τσιλιγκίρη είναι μια από τις σπάνιες εξαιρέσεις στον κανόνα που λέει ότι «κόμμα αλλάζεις, ομάδα ποτέ».

Στην Α’ Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να εκλεγεί, με το ΚΙΝΑΛ, ο μέχρι πρότινος διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα με τις ευλογίες του Ιβάν Σαββίδη. Αλλά, δεν μπορείς να πεις ότι απέτυχε. Κάθε άλλο. Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά (όπως και η κα Τσιλιγκίρη), μπήκε στον προεκλογικό αγώνα μόλις πριν από ενάμισι μήνα, όμως έχασε τη μοναδική έδρα που κατέλαβε το κόμμα του για λιγότερες από 200 ψήφους. Ο Χάρης Καστανίδης έλαβε 6.213, και ο Κυριάκος 6.026. Δεν είναι, καν, βέρος Σαλονικιός. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα, μεγάλωσε στον Βόλο και βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα 18, για να σπουδάσει (Φιλοσοφική). Κι έπειτα να γίνει αθλητικός συντάκτης (ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ), προτού προσληφθεί από την ΠΑΕ. Ο κ. Σαββίδης τον περιμένει, τώρα, να επιστρέψει στο πόστο του.

Εκτός Βουλής έμειναν και οι δύο υφυπουργοί Αθλητισμού των Κυβερνήσεων Τσίπρα. Ο Γιώργος Βασιλειάδης, δικηγόρος, καταποντίστηκε στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (που εξέλεξε πέντε βουλευτές), με 12.317 ψήφους. Είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ως πολιτικός προϊστάμενος των σπορ τον Νοέμβριο του 2016, αντικαθιστώντας τον Σταύρο Κοντονή. Φαίνεται πως οι χειρισμοί του στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, του προκάλεσαν μεγάλη πολιτική φθορά. Ο προκάτοχός του, ο κ. Κοντονής, πρώτευσε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο (με 4.128 σταυρούς προτίμησης), όμως η μοναδική έδρα του νησιού κατέληξε στη Νέα Δημοκρατία. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2012.

Δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί (με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία) και ο πρώην διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας, περισσότερο γνωστός για τις επιθέσεις που είχε δεχθεί την εποχή που «σφύριζε» στα γήπεδα. Είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού, ενώ ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε καταστρέψει ολοσχερώς τον φούρνο που διατηρεί στην Καλαμάτα. Το κόμμα του κατέλαβε μόνο μία έδρα, η οποία κατέληξε στον Αλέξη Χαρίτση.

Επίσης, η πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Ελένη Αυλωνίτου, που κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Ηρθε έκτη (εκλέχτηκαν τέσσερις), αν και ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού. Είχε μπει στη Βουλή για πρώτη φορά το 2014, στη θέση της Ρένας Δούρου, που παραιτήθηκε για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής.

Στο Νότιο Τομέα της Αθήνας ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο μόνος έλληνας μπασκετμπολίστας που κατέκτησε το triple crown (Ευρωλίγκα, Πρωτάθλημα και Κύπελλο) με δύο διαφορετικές ομάδες (το 1997 με τον Ολυμπιακό και το 2007 με τον Παναθηναϊκό), ήρθε μόλις 19ος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας (εκλέγει εννέα βουλευτές), συγκεντρώνοντας 6.119 ψήφους.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας, μέλος της «χρυσής» Εθνικής του 2004, πολιτεύτηκε με τη Νέα Δημοκρατία στην Ανατολική Αττική. Ελαβε 14.254 ψήφους, κατετάγη έκτος, όμως στη συγκεκριμένη περιφέρεια η παράταξή του εξέλεξε τέσσερις βουλευτές.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν ευτυχές και για τον γνωστό αρθογράφο, Αντώνη Πανούτσο, που δηλώνει οπαδός του Ολυμπιακού και θαυμαστής της «μεγάλης ΑΕΚ» του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Κατέβηκε στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία, έλαβε 6.673 σταυρούς προτίμησης και ήρθε ένατος, σε μια περιφέρεια όπου το κόμμα του κατέλαβε τρεις έδρες.

Τέλος, το όνειρο του Στιβ Γιατζόγλου να βρεθεί στη Βουλή, ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, όσες ψήφους κι αν συγκέντρωνε, αφού η κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής τερματίστηκε χθες βράδυ.

Από τον χώρο των σπορ, μόνον τρεις τα κατάφεραν. Ο Βασίλης Κικίλιας, που ασχολήθηκε επαγγελματικά με το μπάσκετ από το 1990 έως το 2004 (Πανιώνιος, Ιωνικός, ΑΕΚ, Απόλλων Πατρών και στις Εθνικές ομάδες), ήταν δεύτερος σε ψήφους στην Α’ Αθηνών, πίσω από την Ολγα Κεφαλογιάννη. Αρχισε την πολιτική του καριέρα το 2006, ως δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα. Το 2007 ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων, και εξελέγη βουλευτής (Α’ Αθηνών) για πρώτη φορά το 2012.

Την επανεκλογή της, με τη Νέα Δημοκρατία, κέρδισε και η Αννα Καραμανλή, η οποία υπήρξε αθλήτρια του Αρη και της Εθνικής Ομάδας Στίβου στο άλμα εις μήκος – και σύζυγος του διεθνή μπασκετμπολίστα, Μιχάλη Ρωμανίδη. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012.

Οσο για την πρωταθλήτρια του ακοντισμού, Σοφία Σακοράφα, επιστρέφει στη Βουλή με ένα απίθανο ρεκόρ: εκλέγεται με τρίτο διαφορετικό κόμμα! Πρωτόγινε βουλευτής το 2007. Ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών, όπου είχε συγκεντρώσει 33.503 σταυρούς προτίμησης. Το 2012 «βγήκε» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη σε ψήφους, στην ίδια περιφέρεια. Το 2014 μπήκε στην Ευρωβουλή, πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα, με το ΜέΡΑ25, κατέλαβε τη μοναδική έδρα του κόμματος στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, με υπερδιπλάσιους σταυρούς από τη δεύτερη υποψήφια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...