513
Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στο παλάτι του «Σουλτάνου» | Charlie Hebdo/Facebook/CreativeProtagon

Το Charlie Hebdo σατιρίζει την υποκρισία του Ερντογάν και εξοργίζει την Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 22:28
Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στο παλάτι του «Σουλτάνου»
|Charlie Hebdo/Facebook/CreativeProtagon

Το Charlie Hebdo σατιρίζει την υποκρισία του Ερντογάν και εξοργίζει την Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 22:28

Το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό σατιρικού περιεχομένου Charlie Hebdo ανάρτησε στο Διαδίκτυο το εξώφυλλο του τεύχους που κυκλοφορεί την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου.

Πρωταγωνιστής του εξωφύλλου είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Τον εμφανίζει με το σώβρακο να σηκώνει το ρούχο μιας μουσουλμάνας, η οποία κάτω από το ρούχο είναι γυμνή και να αναφωνεί “Ωωω ο Προφήτης!”.

Μάλιστα, ο τίτλος του πρωτοσέλιδου γράφει: «Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος».

Το εξώφυλλο αυτό έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Τουρκίας και Γαλλίας είναι στη χειρότερη φάση τους, με σκληρές επιθέσεις εκατέρωθεν, προτροπή για εμπάργκο γαλλικών προϊόντων από τον Ερντογάν και παραληρηματικό λόγο από τον τούρκο πρόεδρο,

Το περασμένο Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά του Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι «χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ».

Προηγουμένως μέσα στο μήνα, ο Μακρόν, μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή Ιστορίας από ακραίο Ισλαμιστή, δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον «Ισλαμικό αυτονομισμό» για τον οποίο όπως είπε, απειλεί να πάρει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση το εξώφυλλο αναζωπύρωσε την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, μολονότι το Charlie Hebdo δεν απηχεί τις απόψεις του Ελιζέ – το αντίθετο μάλιστα, είναι ένα σατιρικό έντυπο που σατιρίζει τους πάντες και τα πάντα.

Από την Άγκυρα η αντίδραση ήταν όπως συνήθως οργισμένη, άλλωστε στην Τουρκία ιδανικά όπως η ελευθεροτυπία και η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης είναι πολύ σχετικά.

Απειλές από τους ανθρώπους του Ερντογάν

Πρώτος ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Σερντάρ Καμ, έσπευσε μέσω social media να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους του περιοδικού «μπάσταρδους» και «γιους σκύλας».

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος σε μια μακροσκελή ανάρτησή του, έσπευσε στρεψόδικα να συνδέσει τη ρητορική του Μακρόν με το εξώφυλλο του περιοδικού: «Οι καρποί της αντιμουσουλμανικής ατζέντας του προέδρου Μακρόν: To Charlie Hebdo μόλις δημοσίευσε μια σειρά από τα λεγόμενα κινούμενα σχέδια γεμάτα από περιφρονητικές εικόνες του προέδρου μας. Καταδικάζουμε την αηδιαστική προσπάθεια αυτής της έκδοσης για τη διάδοση του πολιτιστικού ρατσισμού και του μίσους».

«Οι καρικατούρες αυτές είναι απεχθείς και στερούνται κάθε πραγματικής αίσθησης ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι σαφώς το προϊόν ενός ξενοφοβικού, ισλαμοφοβικού και μισαλλοδοξικού πολιτιστικού περιβάλλοντος που φαίνεται να προτιμά η γαλλική ηγεσία στην χώρα της» συνέχισε, για να συμπληρώσει σε απειλητικό τόνο:

«Δεν θα μείνουν αναπάντητες αυτές οι αηδιαστικές επιθέσεις στην κουλτούρα και την θρησκείας μας από όπου και αν προέρχονται. Αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκφοβισμό και τις προκλήσεις σας. Περιμένουμε από τους ευαίσθητους Ευρωπαίους φίλους μας να αντικρούσουν αυτού του είδους πολιτισμικού ρατσισμού».

Να σημειωθεί ότι τις 7 Ιανουαρίου 2015, δύο οπλισμένα άτομα επιτέθηκαν στα γραφεία του Charlie Hebdo, σε τρομοκρατική επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία 12 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ήταν μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Την ευθύνη τότε ανέλαβαν μουσουλμάνοι εξτρεμιστές.

Από την πλευρά του, ο Ιμπραήμ Καλίν, εξ απορρήτων του Ερντογάν, σχολίασε πως «τέτοιου είδους επιθέσεις δεν αποτελούν προϊόν χιούμορ ή ελευθερίας του λόγου», καθώς και ότι «o σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων, χωρίς ηθική και ευπρέπεια, είναι να σπείρει σπόρους μίσους και εχθρότητας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...