799
Εικοσάρηδες σε πρόσφατη διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ | Reuters

Οι εικοσάρηδες της «Γενιάς Ζ» απέναντι στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 20:08
Εικοσάρηδες σε πρόσφατη διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ
|Reuters

Οι εικοσάρηδες της «Γενιάς Ζ» απέναντι στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 20:08

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάδυση μιας δημογραφικής ομάδας ψηφοφόρων που ίσως και να προτάξουν την (καθοριστική) ψήφο τους απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο λόγος για τη «Γενιά Ζ» (Generation Z ή Gen Z) που τοποθετείται ηλικιακά στους γεννηθέντες μετά το 1996, δηλαδή τους σημερινούς ψηφοφόρους ηλικίας από 18 έως 23 ετών.

Πρόκειται για μία γενιά, η οποία είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη µε το Διαδίκτυο και φυσικά ενεργός χρήστης των social media.

Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή τη γενιά, θεωρείται πως είναι πιο πρακτικά από την προηγούμενη γενιά, τους Μillennials ή αλλιώς «Γενιά Υ» (γεννηθέντες μεταξύ 1981-1996) οι οποίοι μεγάλωσαν μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

Αυτοί οι εικοσάρηδες ψηφοφόροι λοιπόν θα μπορούσαν να είναι η πραγματική έκπληξη των προεδρικών εκλογών του 2020, δίνοντας ίσως τη νίκη στο στρατόπεδο του Τζο Μπάιντεν.

Στις εκλογές του 2016 ψήφισε μόνο το 46,1% των νέων μεταξύ 18 και 29 (περίπου 22 εκατομμύρια), πολύ λίγοι σε σύγκριση με το 58,7% από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, του 66,6% από την ηλικιακή ομάδα 45-64 και του απίστευτου (για τις ΗΠΑ) 70,9% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι τότε 18άρηδες και 20άρηδες επέλεξαν τη Χίλαρι Κλίντον (σε ποσοστό 55% έναντι 37% του Τραμπ), αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει άρδην.

Ενθαρρυμένοι και πολιτικοποιημένοι από το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, φέτος είναι έτοιμοι να παίξουν έναν πιο θεμελιώδη και κρίσιμο ρόλο.

Από τα περίπου 60 εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων (ταχυδρομικώς ή αυτοπροσώπως), περίπου το 10% είναι κάτω των τριάντα ετών.

Η κινητοποίηση της «Γενιάς Ζ» παρατηρείται ήδη στις λεγόμενες «Battleground States», στις Πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια και η Φλόριντα, εκεί όπου τα πάντα κρίνονται… στις λεπτομέρειες, όπου ακόμη και μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πάνω από δύο εκατομμύρια νέοι έχουν ήδη ψηφίσει για πρώτη φορά (το 2016 οι «πρωτάρηδες» ήταν 650 χιλιάδες σε όλες τις ΗΠΑ) ενώ παρατηρείται κάτι ακόμη πιο σημαντικό: μια μεγάλη εκλογική συμμετοχή των ισπανοφώνων, της ταχύτερα αυξανόμενης ομάδας ψηφοφόρων, νέων που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε πανεπιστήμια αλλά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του, ενδημικού στις ΗΠΑ, ρατσισμού.

Σήμερα οι αποκαλούμενοι Millennials (1981-1996), η Γενιά Ζ (1997-2012) και τα μέλη της Γενιάς Α (2013 και έπειτα) αποτελούν το 51% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Σε ρεπορτάζ του ο Economist εκτιμά πως το 2020 θα είναι το έτος που θα μετρήσει «η ψήφος όλων όσοι είναι σήμερα κάτω των 40 ετών».

Το βρετανικό περιοδικό αναφέρει πως στις εκλογές του Νοεμβρίου το 40% του εκλογικού σώματος θα συνίσταται από εκπροσώπους των νεότερων γενεών, οι ψήφοι των οποίων είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν τις ψήφους των Βaby Βoomers (1946-1964) και των μελών της αποκαλούμενης «Σιωπηλής Γενιάς» (1928–1945).

Εως και πριν από μία εξαετία, το 2014, οι Boomers και οι προηγούμενοί τους κατείχαν την πλειοψηφία με 57 εκατομμύρια ψήφους έναντι 36 εκατομμυρίων ψήφων των νεότερων γενεών.

Τέσσερα χρόνια μετά, ωστόσο, οι νέοι ψηφοφόροι πήραν το προβάδισμα.

Αυτό που χωρίζει τις νεότερες γενιές από τις προηγούμενες δεν είναι φυσικά μόνον η ηλικία.

Τα μέλη τους διαφοροποιούνται επίσης από τους παλιότερους και λόγω των πεποιθήσεών τους, της καταγωγής τους και της μόρφωσής τους.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Pew Research, τα μέλη της «Γενιάς Ζ» τείνουν περισσότερο «να δηλώνουν πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για την επίλυση των προβλημάτων, ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι θετικός για την κοινωνία, πως η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ότι οι μαύροι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους λευκούς».

Σύμφωνα με έρευνες, οι απόψεις της «Γενιάς Ζ» και των Millenials διαφέρουν σημαντικά από τις απόψεις των προηγούμενων γενεών.

Συγκεκριμένα, μόνο δύο στους έξι νέους των δύο νεότερων γενιών επιδοκιμάζουν τον Τραμπ ως πρόεδρο και, στην πλειονότητά τους, θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίλυση των προβλημάτων.

Οσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις, οι γενιές Ζ και Υ είναι πιο πιθανό από τις προηγούμενες να πουν ότι οι μαύροι τυγχάνουν άνισης αντιμετώπισης στις ΗΠΑ.

Ακόμη, οι ίδιοι πιστεύουν ότι η αύξηση της φυλετικής και εθνοτικής ποικιλομορφίας συνιστά ένα θετικό στοιχείο για την κοινωνία.

Είναι πιο πιθανό επίσης να υποστηρίζουν πως «πρέπει να μπει φρένο στον καπιταλισμό», ενδεχομένως γιατί «τα μέλη των νεότερων γενεών ξεκίνησαν να αναζητούν εργασία σε περιόδους ύφεσης», κατά την οικονομική κρίση του 2008 οι millennials και κατά την κρίση του κορονοϊού τα μέλη της Γενιάς Ζ.

Οι νεότεροι αμερικανοί ψηφοφόροι συγκεντρώνουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι είτε Αφροαμερικανοί είτε λατινοαμερικανικής ή ασιατικής καταγωγής, δεδομένου ότι την ώρα που σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ηλικίας γύρω στα εξήντα και άνω είναι λευκοί, τουλάχιστον οι μισοί Αμερικανοί που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα 20 χρόνια ζωής ανήκουν σε κάποια μειονότητα.

Κάπως έτσι, η δημογραφική αλλαγή που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, είναι δυνατό και πιθανό να έχει αντίκτυπο τόσο στην αμερικανική κοινωνία, όσο και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Οψόμεθα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...