675
Μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία της Ολγας Γεροβασίλη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος | Alexandros Michailidis / SOOC

«Ντρίπλα» σε Κυριάκο με το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 19 Ιανουαρίου 2016, 07:01
Μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία της Ολγας Γεροβασίλη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Ντρίπλα» σε Κυριάκο με το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 19 Ιανουαρίου 2016, 07:01

Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, μέσω προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, σηματοδοτεί την έναρξη μιας δυνατής δοκιμασίας τόσο για την κυβέρνηση όσο όμως και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχτηκαν το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή, ότι η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με μία πρόκληση – πρόσκληση προς το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να καταθέσει τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό, στρώνοντας επί της ουσίας το χαλί για την πρώτη επίσημη μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διευκρίνιζαν, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τις μειώσεις κύριων συντάξεων που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού ή αν προκρίνει την κυβερνητική πρόταση που προστατεύει -προς το παρόν τουλάχιστον- τις κύριες συντάξεις. Είναι ενδεικτικό ότι η διαρροή για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να στήσει το μέτωπο με τη ΝΔ στη Bουλή, έγινε λίγες ώρες πριν από το ραντεβού Τσίπρα – Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον αντίποδα, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμοι αφενός να απαντήσουν επισήμως στη Βουλή, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό και αφετέρου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα «παιχνίδια εγκλωβισμού» -όπως τα χαρακτηρίζουν- του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «εθιμοτυπική» τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.

Το διαρκές «ντέρμπι» ωστόσο μεταξύ των δύο ισχυρότερων αυτή τη στιγμή κομμάτων δεν σταματάει εδώ. Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών εντός κοινοβουλίου, θέτει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ενώπιον αμφίρροπων και δύσκολων στοιχημάτων. Η κυβέρνηση με δεδομένα τα ανοιχτά μέτωπα στην κοινωνία και τη φθορά που αυτά της προκαλούν, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καλείται να μετρήσει τις αντοχές της και τη δημοφιλία της. Μαζί και ο πρωθυπουργός. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη, καλείται αφενός να επικρατήσει στη μάχη των αντακλαστικών και αφετέρου να κερδίσει τις εντυπώσεις στην πρώτη δυνατή αναμέτρηση του νέου της αρχηγού.

Η πρόκληση Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ

Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν πλέον σε κάθε τόνο ότι οι δανειστές δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για το προσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αποτελεί κορυφαίο θέμα διαλόγου στη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι δεν υπάρχει επίσημη αμφισβήτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το προσχέδιο του Ασφαλιστικού, αποφασίστηκε στη Βούλη, μετά τη σύσκεψη κουρυφαίων κυβερνητικών στελεχών υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση θέλει να υπερτονίσει τη δυσαρέσκειά της για σειρά δημοσιευμάτων που αμφισβητούν τις ελληνικές προτάσεις δημιουργώντας έτσι ένα συγκρουσιακό κλίμα πριν από την τελική ετυμηγορία των Θεσμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εμμονή της Τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ για τις υψηλές συντάξεις, τις οποίες ωστόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «πειράξει» εάν χρειαστεί. Οι επικουρικές συντάξεις, στην παρούσα χρονική συγκυρία μπορεί να μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, ωστόσο πρέπει και αυτές να θεωρούνται βέβαιο «θύμα» των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων. Σε καθημερινό επίπεδο πάντως, υπουργείο Εργασίας και δανειστές, εν αναμονή και της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων, συνεχίζουν την ανταλλαγή emails με αριθμούς που ποσοτικοποιούν τις μεταρρυθμίσεις Κατρούγκαλου.

Η βαρύτητα που δίνει το Μαξίμου σε αυτό το μπρα ντε φερ φάνηκε από το γεγονός ότι η Ολγα Γεροβασίλη έσπευσε να «συντροφεύσει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Αδιέξοδο με ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους

 Εντός των συνόρων, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και υπουργείο Εργασίας φαίνεται να διάγουν βίους παράλληλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην τελευταία συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών, έδωσε το «παρών» στον τέταρτο όροφο του υπουργείου Εργασιας για λίγα μόλις λεπτά, ζητώντας από γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέχρι την Παρασκευή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την πλευρά τους, συνεχίζουν να διεκδικούν την ανεξαρτησία του ταμείου τους και την αλλαγή των ποσοστών των ασφαλιστικών τους εισφορών, τα οποία και συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν «δημευτικά».

Οσοι… αγαπούν τα κλισέ και συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν το Ασφαλιστικό τη «μητέρα όλων των μαχών» έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να επιβεβαιώνονται. Η απόφαση για προ ημερησίας συζήτηση άλλωστε, το επιβεβαιώνει. Οχι γιατί θέτει -προς το παρόν τουλάχιστον-  σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά γιατί αναγκάζει την κυβέρνηση, λόγω της καθημερινής συζήτησης των επερχόμενων αλλαγών, να παραδέχεται έστω και ανεπισήμως τη φθορά που βλέπει να επέρχεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...