650
Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο στην καγκελαρία | EPA/ WOLFGANG KUMM

«Υποχρεώσεις έχουν και η Ελλάδα και οι εταίροι»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2016, 22:10
Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο στην καγκελαρία
|EPA/ WOLFGANG KUMM

«Υποχρεώσεις έχουν και η Ελλάδα και οι εταίροι»

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2016, 22:10

Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας αυτό που στήριξε, νωρίτερα, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στον υπότιτλο που επέλεξε για τη συνέντευξη που της παραχώρησε ο έλληνας πολιτικός: «Ο έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την προσφυγική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ, κατηγορεί δε την Τουρκία ότι στηρίζει τους διακινητές προσφύγων». Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε ο κ. Παυλόπουλος, όταν έθιξε το ζήτημα του Προσφυγικού, στη συνομιλία που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο κατά την επίσημη επίσκεψη του στο Βερολίνο.

Προτού, όμως, αναφερθεί στην προσφυγική κρίση, στο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών «απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και στον ρόλο της Frontex για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο φλέγον ζήτημα της οικονομίας. Οπως έκανε και νωρίτερα, κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τη γερμανική πλευρά ότι η «Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της», επισημαίνοντας, όμως, ότι «και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».

 «Η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την FRONTEX. Δεν θα υπάρξουν κοινές περιπολίες»

Κατά τον ίδιο, η αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε «να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Αφού ολοκληρωθεί, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος – όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η διόρθωση σημείων του προγράμματος, αν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του αποδειχθεί -με τη συμφωνία όλων των πλευρών- ότι υπάρχουν λάθη.

Υστερα η συζήτηση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς, περιστράφηκε γύρω από το Προσφυγικό, ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για «ζήτημα υπόστασης» της Ευρώπης και επεσήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. «Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε για να αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες που διαπνέουν την Ευρώπη.

Για να διαφανούν, όμως, αυτές οι αξίες, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει «χωρίς φοβικά σύνδρομα, να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες», όπως δήλωσε ο ίδιος, με σαφή υπαινιγμό στις χώρες που υψώνουν φράχτες και αποδεσμεύονται αυτοβούλως από τη συμμετοχή τους στη διαχείριση του Προσφυγικού. Αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στον ρόλο της Τουρκίας, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα», ωστόσο «πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις», όπως τον έλεγχο των ροών και κυρίως την διέλευση των παράτυπων οικονομικών μεταναστών οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών, όπως δήλωσε ο ίδιος. Ενα ακόμη αναγκαίο βήμα αποτελεί η επανεργοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουκρία, όπως διατυπώθηκε από τον πολιτικό.

Βέβαια, το Προσφυγικό δεν θα επιλυθεί εάν δεν αντιμετωπίσουν από κοινού οι λαοί της Ευρώπης αυτό που χαρακτήρισε ο κ. Παυλόπουλος ως «ρίζα του κακού», δηλαδή, τον πόλεμο στη Συρία

Ως προς το χρέος της Ελλάδας, η οποία έχει επικριθεί από ευρωπαϊκούς παράγοντες για την καθυστέρηση στη δημιουργία κέντρων καταγραφής μεταναστών (hot spot) και για την αδυναμία της να διαφυλάξει τα σύνορά της, ο έλληνας πολιτικός διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριο ότι «όταν στα μέσα Φεβρουαρίου γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη». Αποσαφήνισε ότι η ίδια η χώρα επιζητεί την συνεργασία με την FRONTEX, διευκρινίζοντας όμως ότι «η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την FRONTEX» και αποκλείοντας το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών.

Συνοψίζοντας τις θέσεις του, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το Προσφυγικό είναι «κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους Δημοκρατίας και Πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη». Εκλεισε υπογραμμίζοντας τον κορυφαίο ρόλο που έχει παίξει η Ανγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...