648
Σύνεδροι καταγράφουν τις ομιλίες με τα κινητά τους. Το «παράλληλο» συνέδριο στέφθηκε με επιτυχία | Nikos Libertas / SOOC

Το άλλο συνέδριο

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 23 Απριλίου 2016, 23:17
Σύνεδροι καταγράφουν τις ομιλίες με τα κινητά τους. Το «παράλληλο» συνέδριο στέφθηκε με επιτυχία
|Nikos Libertas / SOOC

Το άλλο συνέδριο

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 23 Απριλίου 2016, 23:17

Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Αυτή είναι η φράση στα χείλη των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της δεύτερης ημέρας του γαλάζιου συνεδρίου. Υστερα από την έγκριση των καταστατικών αλλαγών, είναι εδραία η πεποίθηση πως η ΝΔ βαδίζει πλέον στην εποχή Μητσοτάκη, καθώς ο πυρήνας των ιδεών του νέου προέδρου εγκρίθηκε με ορισμένες τροποποιήσεις. Δεν έλειψε βεβαίως και εδώ το πλούσιο παρασκήνιο, καθώς αρκετές εκ των τροπολογιών που κατατέθηκαν, συνηγορούσαν στην λελογισμένη αύξηση του αριθμού των μελών της Πολιτικής επιτροπής (από 200 σε 300), ώστε να ικανοποιούν τους υπολογισμούς των περισσοτέρων εκ των εσωκομματικών πόλων ισχύος.

Διάχυτη είναι η πεποίθηση πως η προεργασία που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες από το προεδρικό στρατόπεδο θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ελέγξει με άνεση το κορυφαίο όργανο του κόμματος, παρά την καθιερωμένη σε τέτοιες περιστάσεις «κουπονομαχία», ή τη γνωστότερη ως μάχη της λίστας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποσοστό του οργάνου που θα πρόσκειται στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον οποίο τις τελευταίες ημέρες και μετά το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ και την παραίτηση Παπαμιμίκου πληροφορίες τον φέρουν να αυτονομείται. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι οι σχέσεις Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα δοκιμάστηκαν τις τελευταίες ημέρες και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα προβιβαστεί τελικώς σε αντιπρόεδρο του κόμματος, όπως θεωρείται πολύ πιθανό τους τελευταίους μήνες.

20160423101736_img_02471461399466
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου (SOOC)

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής θα προκύψει τη Μεγάλη Τετάρτη, όταν και θα συνέλθει για πρώτη φορά σε σώμα το όργανο υπό τη νέα του μορφή. Ο «εκλεκτός» του προέδρου είναι ο νυν αναπληρωτής γραμματέας, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος πέραν όλων των άλλων πιστώνεται και την σε γενικές γραμμές άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου της ΝΔ.

Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται η προοπτική και δεύτερης υποψηφιότητας, ωστόσο, έμπειροι κομματικοί παρατηρητές συστήνουν υπομονή έως το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας για την Πολιτική Επιτροπή.

Τα ίδια στελέχη εξηγούν πως, εφόσον ο συσχετισμός που θα προκύψει δεν είναι τόσο καθαρός υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε η ανακήρυξη και δεύτερου υποψηφίου – κόντρα στην προεδρική επιθυμία – δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι «αντιπολιτευόμενες» προς τον κ. Μητσοτάκη δυνάμεις είναι μάλλον ισχνές και συχνά ετερόκλητες, ώστε δεν μοιάζει και το απλούστερο να συνασπιστούν γύρω από έναν υποψήφιο προκειμένου να απορρίψουν την προεδρική επιλογή.

20160423111345_img_08021461402186 (2)
Γενική άποψη του χόρου του συνεδρίου. Δεν ήταν πάντα γεμάτα τα καθίσματα, αλλά ο κόσμος ήταν πολύς (SOOC)

Καινοτομία της ΝΔ ήταν το «παράλληλο» συνέδριο. Επρόκειτο για ένα σώμα περί των 1.000 ανθρώπων που προσήλθαν αυτοβούλως στον χώρο του συνεδρίου χωρίς να είναι ενταγμένοι στο κόμμα, ενεγράφησαν ως παρατηρητές και παρακολούθησαν τα διάφορα θεματικά τραπέζια, από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έως τις start up επιχειρήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κομματικά στελέχη επιμένουν ότι ο συμβολισμός περί ανοίγματος της ΝΔ στην κοινωνία θα πρέπει να θεωρείται άκρως επιτυχημένος.

Οι ίδιες πηγές μιλούν ανοιχτά για απευθείας μετακινήσεις από το Ποτάμι αλλά και άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, μετατοπίσεις δηλαδή, που ενισχύουν ευθέως τη ΝΔ είτε έναντι των όμορων κομμάτων είτε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη ένα στοιχείο που ικανοποιεί τους διοργανωτές ήταν η προσέλευση στα θεματικά τραπέζια, όπου σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε συνωστισμός πέραν των καθήμενων, ενόσω ήταν σε εξέλιξη στην «αρένα» η διαδικασία των ομιλιών.

Εξάλλου, για το μετά το Πάσχα, έχουν προγραμματιστεί οι προεδρικές ανακοινώσεις για την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, η οποία θα έχει και 15 μέλη στη νέα Πολιτική Επιτροπή. Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τη συγκεκριμένη δομή που θα λάβει η Νεολαία του κόμματος, ωστόσο, από το ρεπορτάζ προκύπτει πως αρχικώς υπάρχει μία δυστοκία αναφορικά με την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της νέας οργάνωσης.

Διαβάστε εδώ τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του

Δείτε φωτογραφίες από τη δεύτερη ημέρα του 10ου συνεδρίου της ΝΔ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...