280
Ανδρας με τη μάσκα του σε σταθμό λεωφορείων στη Γουχάν | REUTERS/Stringer

Την ώρα που ο πλανήτης βάζει λουκέτο, η επαρχία της Γουχάν βγαίνει από την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 10:13
Ανδρας με τη μάσκα του σε σταθμό λεωφορείων στη Γουχάν
|REUTERS/Stringer

Την ώρα που ο πλανήτης βάζει λουκέτο, η επαρχία της Γουχάν βγαίνει από την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 10:13

Είναι, όπως και να το δει κανένας, ένα αισιόδοξο μήνυμα: Την Τετάρτη οι κινεζικές Αρχές ήραν τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, αν και εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα. Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό.

Οι ενστάσεις βέβαια για τα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα, και τη χαλάρωση των μέτρων, είναι πολλές, τόσο από πολίτες στην Κίνα, όσο και από ειδικούς μέσα και έξω από τη χώρα.

Στην Κίνα, διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στην Κίνα ανέρχεται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο αίρεται ο αποκλεισμός, που ήταν σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Στην ίδια την Γουχάν οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ως την 8η Απριλίου για να τους δοθεί η δυνατότητα να βγουν από την πόλη.

Η αγωνία έχει πλέον μεταφερθεί εκτός της Κίνας. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι πλέον οι μεγαλύτερες εστίες της πανδημίας, χωρίς, για την ώρα, ορατή διέξοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...