449
Υπάλληλοι στήνουν το πόντιουμ στο πρόσφατο Φόρουμ του Νταβός, που διεξήχθη τον Ιανουάριο | ΑΠΕ - ΕΡΑ

Η σκοτεινή πλευρά του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 10:00
Υπάλληλοι στήνουν το πόντιουμ στο πρόσφατο Φόρουμ του Νταβός, που διεξήχθη τον Ιανουάριο
|ΑΠΕ - ΕΡΑ

Η σκοτεινή πλευρά του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 10:00

Πίσω από την προσκήνιο της λάμψης των φλας των φωτογράφων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και των τεράστιων οικονομικών συναλλαγών μεταξύ πολυεθνικών ή κυβερνήσεων, κρύβεται ένας άλλος κόσμος, σκοτεινός και άκρως σεξιστικός.

Σε πόλεις περιμετρικά του χειμερινού θερέτρου, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο το Φόρουμ, έχουν στηθεί δεκάδες «ροζ» επιχειρήσεις με συνοδούς πολυτελείας που απευθύνονται στους άνδρες συμμετέχοντες.

Η ετήσια συγκέντρωση πολιτικών και επιχειρηματιών προσελκύει εδώ και χρόνια έναν μεγάλο αριθμό γυναικών εργαζομένων του σεξ ενώ ταυτόχρονα «εκθέτει τις γυναίκες επιχειρηματίες σε έναν ενοχλητικό σεξισμό», σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από κοινού από το βρετανικό Channel 4 και την εφημερίδα Times.

Η έρευνα ισχυρίζεται ότι πολλές συμμετέχουσες γυναίκες έχουν κατά καιρούς υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ενώ η ίδια η πόλη φιλοξενεί τουλάχιστον 100 εργαζόμενες του σεξ στην διάρκεια της πενθήμερης συγκέντρωσης.

Μάλιστα, οι Times αποκάλυψαν ότι πολλές γυναίκες που παρέστησαν φέτος για πρώτη φορά στο Φόρουμ, προειδοποιήθηκαν από έναν υπάλληλο της διοργάνωσης να μην κυκλοφορούν μόνες τους το βράδυ.

Επικαλούμενοι μια αστυνομική πηγή, οι υπεύθυνοι του Φόρουμ ανέφεραν ότι περίπου 100 συνοδοί πολυτελείας επισκέπτονται κάθε Ιανουάριο το χειμερινό θέρετρο, αν και ο αριθμός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερος, επειδή πολλές εξ αυτών μεταφέρονται στο Νταβός υπό την παραπλανητική «ταυτότητα» των «γραμματέων», των «βοηθών» ή των «διοικητικών υπαλλήλων».

Και δεν είναι μόνο αυτό: Μια συμμετέχουσα είπε ότι «το Φόρουμ είναι το χειρότερο [μέρος] επειδή όλοι αυτοί βρίσκονται ανάμεσα στους προνομιούχους φίλους τους. Στην πραγματικότητα, το Νταβός αποτελεί το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο, προκειμένου να συμπεριφέρονται ανάρμοστα».

Οι ερευνητές του Channel 4 χρησιμοποίησαν κρυφές κάμερες απαθανατίζοντας σκηνικά… απείρου κάλλους, όπως λόγου χάρη τον διευθύνοντα σύμβουλο ενός γνωστού ομίλου που παραδέχθηκε ότι ένας από τους πελάτες του τού είχε πει κατά τη διάρκεια του Φόρουμ στο Νταβός το 2019 ότι είχε «μερικά κορίτσια από την Ρωσία που πρέπει σίγουρα να συναντήσετε».

Ο άνδρας είπε ότι απέρριψε την προσφορά.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας σοφέρ είπε ότι είχε παραλάβει μια συνοδό πολυτελείας από ένα ξενοδοχείο στο Νταβός η οποία του είπε ότι είχε μόλις «εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή με ένα 60χρονο άνδρα».

Από την πλευρά της, η διοργανώτρια αρχή, WEF, υπογράμμισε ότι «ήταν υπεύθυνη μόνο για τη συμπεριφορά των παρισταμένων στο κεντρικό συνεδριακό κέντρο και ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία κακή συμπεριφορά».

«Έχουμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής στην παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση και οι συμμετέχοντες υπόσχονται ρητώς και εγγράφως να διασφαλίσουν ότι αυτή η ετήσια συνάντηση παραμένει απαλλαγμένη από κάθε εκφοβιστική, προσβλητική ή ανάρμοστη συμπεριφορά. Ούτε εμείς, αλλά ούτε η ελβετική αστυνομία λάβαμε αναφορές ή καταγγελίες σχετικά με οποιοδήποτε περιστατικό παρενόχλησης κατά τη διάρκεια του Φόρουμ», ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία ωστόσο δεν έκλεισε καμία πληγή.

Απεναντίας, κίνησε ακόμη περισσότερες ανησυχίες ως προς το τι μπορεί να συμβεί στο επόμενο Φόρουμ, αυτό του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...