326
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει το επιστημονικό επιτελείο της κυβέρνησής του, το Σάββατο | EPA/OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT / HANDOUT

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2021, 12:13
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει το επιστημονικό επιτελείο της κυβέρνησής του, το Σάββατο
|EPA/OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT / HANDOUT

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2021, 12:13

Η πρώτη κίνηση του Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, θα είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Οπως ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του, Ρον Κλάιν, ο νέος πρόεδρος θα υπογράψει μία σειρά από διατάγματα μέσα σε 10 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, με πρώτο αυτό για το κλίμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του πλανήτη να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή.

Η επιλογή των προεδρικών διαταγμάτων για την επιβολή των πρώτων μέτρων αυτών θα απαλλάξει τον νέο πρόεδρο από την υποχρέωση να περάσει τις ρυθμίσεις από το Κονγκρέσο και κυρίως από τη Γερουσία, η οποία θα πρέπει να επικυρώσει -ή όχι- τις επιλογές του 46ου προέδρου που θα απαρτίσουν το υπουργικό του συμβούλιο, ενώ θα διαχειρίζεται παράλληλα και την διαδικασία παραπομπής του Τραμπ.

Αλλη ρύθμιση που θα διευθετηθεί μέσω διατάγματος είναι η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες πολλών, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικών, χωρών. Η επιβολή της απαγόρευσης αυτής ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις του Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο 2017.

Ο νέος προσωπάρχης δήλωσε ότι τα διατάγματα θα αφορούν τις τέσσερις προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν, την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη και τον αγώνα για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την επιδημία, ο Μπάιντεν θα εκδώσει διάταγμα καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας στους χώρους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ πολιτειών, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει ο Τραμπ.

Επίσης, ο εκλεγμένος πρόεδρος θα παρατείνει το μορατόριουμ των εξώσεων και των κατασχέσεων στέγης που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας.

«Αυτά τα μέτρα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια Αμερικανών που υποφέρουν από τις κρίσεις αυτές», εξηγεί ο νέος προσωπάρχης. «Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπάιντεν θα ενεργήσει, όχι μόνο για να επανορθώσει τις σοβαρότερες ζημίες της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά επίσης για να επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει μπροστά».