285
H σουηδή πρωθυπουργός Mαγκνταλένα Αντερσον (αριστερά) και η φινλανδή ομόλογός της, Σάνα Μαρίν, συναντήθηκαν στο Ελσκίνκι, τον Μάρτιο | Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS

Την ίδια ημέρα θα υποβάλουν το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 12:20
H σουηδή πρωθυπουργός Mαγκνταλένα Αντερσον (αριστερά) και η φινλανδή ομόλογός της, Σάνα Μαρίν, συναντήθηκαν στο Ελσκίνκι, τον Μάρτιο
|Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS

Την ίδια ημέρα θα υποβάλουν το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 12:20

Ταυτόχρονα θα καταθέσουν την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με σκανδιναβικά ΜΜΕ.

Οπως ανέφερε η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, η Στοκχόλμη πρότεινε –και το Ελσίνκι συμφώνησε– να δράσουν από κοινού οι δύο χώρες για να δείξουν πόσο πολύ θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Η σουηδική εφημερίδα Expressen επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν συναντηθεί στη φινλανδική πρωτεύουσα τον Μάρτιο. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία είχαν αποφύγει εδώ και δεκαετίες οι δύο χώρες, έγινε πρώτη προτεραιότητα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άλλαξε την άποψη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και στα δύο κράτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δύο χώρες μπορεί να αποφασίσουν μαζί αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, είχε πει ότι η έκθεση για την ασφάλεια της χώρας που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί στις 13 και όχι στις 31 Μαΐου όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, καθώς το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει ήδη δημοσιεύσει τη δική της έκθεση, αναγκάζει τους Σουηδούς να επισπεύσουν τη δική τους.

Η εφημερίδα Expressen έγραψε ότι το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μπορεί να κατατεθεί από κοινού στις 16 Μαΐου, στη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης του φινλανδού προέδρου Σαούλι Νινίστο στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 68% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, υπερδιπλάσιο από ό,τι πριν τη ρωσική εισβολή, ενώ μόλις το 12% είναι κατά. Αντίστοιχα στη Σουηδία, λίγο πάνω από το 50% των πολιτών τέθηκε υπέρ της ένταξης.

Και οι δύο χώρες συμμετέχουν σε ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 1995, όταν έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...