405
Κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον (αριστερά) και της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, στο Ελσίνκι, στις 5 Μαρτίου | Roni Rekomaa/Lehtikuva/via REUTERS

Το δίλημμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι και του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 12:31
Κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον (αριστερά) και της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, στο Ελσίνκι, στις 5 Μαρτίου
|Roni Rekomaa/Lehtikuva/via REUTERS

Το δίλημμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι και του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 12:31

Δύο χώρες που έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να ανησυχούν αυτές τις ημέρες, είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, τις οποίες οι Ρώσοι έχουν απειλήσει άμεσα πλέον, με στρατιωτικά αντίποινα αν τολμήσουν να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Οι δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μείνει παραδοσιακά ουδέτερες στους παγκόσμιους πολέμους και, μαζί με τις Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρο και Μάλτα, δεν ανήκουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, οι λαοί των δύο χωρών δεν ήθελαν να μπουν στο ΝΑΤΟ, όμως αυτό πλέον άλλαξε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, όπου η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ένταξης, καθώς το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατό σε χώρα που δεν είναι μέλος του, σε περίπτωση εισβολής.

Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας εξετάζουν το ενδεχόμενο πολύ προσεκτικά. Στη Σουηδία, η κεντροαριστερή κυβέρνηση εμφανίζεται πιο συγκρατημένη, αλλά στη Φινλανδία, η ένταξη μπορεί να είναι το αντικείμενο δημοψηφίσματος, μια που η πρόταση συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές. Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της χώρας, Σαούλι Νιινίστο, βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν. Η χώρα άλλωστε έχει υποστεί τη ρωσική επιθετικότητα στο παρελθόν, κάτι που την εξανάγκασε σε ουδετερότητα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα.

Οι Ρώσοι βέβαια, παρακολουθούν στενά τις προθέσεις τους και έχουν πει ότι αν μπουν στο ΝΑΤΟ θα το θεωρήσουν εχθρική ενέργεια εναντίον τους. Ηδη, παρενόχλησαν φινλανδικά αεροσκάφη σε ρωσικό εναέριο χώρο, παρεμβαίνοντας στο σύστημα GPS τους, ενώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Σουηδίας, στη Βαλτική.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον αμυντικό τους προϋπολογισμό, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουν συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον και τους ηγέτες άλλων χωρών της βόρειας Ευρώπης για τη σύναψη αμυντικών συμφωνιών.

Σε κοινή τους επιστολή, την περασμένη εβδομάδα, προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι δύο κυβερνήσεις υπογράμμισαν το Αρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισαβώνας, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη «να βοηθήσουν με κάθε μέσο που διαθέτουν» οποιαδήποτε χώρα της Ενωσης που δέχεται επίθεση. Σε περίπτωση όμως, που πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, εναντίον μη μέλους του ΝΑΤΟ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το Αρθρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή, σημειώνουν οι ειδικοί.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, τόνισε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα αποσταθεροποιούσε και άλλο την κατάσταση στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αποφασίσουν «αν θέλουν να ασφαλίσουν το σπίτι τους, ενώ ήδη φλέγεται», σημειώνει η Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...