564
Η Νάνσι Πελόζι κατα τις δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο στις 7 Ιανουαρίου | REUTERS/Erin Scott

Την άμεση αποπομπή του Τραμπ απαιτεί η Πελόζι

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 21:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/01/2021, 23:45
Η Νάνσι Πελόζι κατα τις δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο στις 7 Ιανουαρίου
|REUTERS/Erin Scott

Την άμεση αποπομπή του Τραμπ απαιτεί η Πελόζι

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 21:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/01/2021, 23:45

Το θεσμικό της βάρος πίσω από την προσπάθεια βουλευτών των Δημοκρατικών να κινήσουν τις διαδικασίες αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από όσα συνέβησαν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο έριξε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Σε δηλώσεις της χαρακτήρισε «στασιαστική πράξη» όσα διέπραξε ο Τραμπ και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του μέσω της προσφυγής στην 25η Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

«Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής», δήλωσε απερίφραστα η Πελόζι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο και πρόσθεσε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος (που έχει πλήρη εξουσία ως τις 20 Ιανουαρίου) είναι ένας «πολύ επικίνδυνος άνθρωπος».

Χαρακτήρισε την αποπομπή «επείγουσα ανάγκη υψίστης σημασίας», κατηγορώντας τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του για συμμετοχή σε ένα «αποτυχημένο πραξικόπημα».

Η Πελόζι τόνισε ότι αναμένει γρήγορα μια απόφαση από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και την κυβέρνηση αν θα προσφύγει στην 25η Τροποποίηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόταση μομφής κατά του απερχόμενου προέδρου. Αναμένει την απάντηση του Πενς «σήμερα» [ενν. Πέμπτη], είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπέρ της αποπομπής του Τραμπ ταχθεί νωρίτερα την Πέμπτη και ο πρόεδρος της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ενώ μεταξύ βουλευτών του Δημοκρατικού κόμματος υπήρχε κινητικότητα ώστε να κατατεθεί μια τέτοια πρόταση.

NYT: Ο Τραμπ θέλει να δώσει χάρη στον εαυτό του

Ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις 12 ημέρες κατά τις οποίες θα εξακολουθεί να έχει πλήρη εξουσία για να δώσει χάρη στον εαυτό του, γράφουν την Πέμπτη οι New York Times.

Τουλάχιστον από την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ έχει πει σε συμβούλους του ότι σκέφτεται να δώσει στον εαυτό του χάρη. Σε άλλες περιπτώσεις έχει ρωτήσει αν θα πρέπει να το κάνει και τι θα σημαίνει αυτό νομικά και πολιτικά. Δεν είναι σαφές αν επανέφερε το θέμα και μετά τα δραματικά γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Το δημοσίευμα, του οποίο συνυπογράφει η έγκυρη στα του Λευκού Οίκου Μάγκι Χάμπερμαν, προσθέτει ότι ο Τραμπ φαίνεται να μιλά σοβαρά· δεν είναι απλώς σκέψεις και υποθέσεις που ρίχνει στο τραπέζι. Ο ίδιος πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να το πράξει, είναι όμως αμφίβολο αν όντως μπορεί. Σε κάθε περίπτωση θα είναι όχι απλά μια πρωτοφανής απόφαση, αλλά και ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο.

Πιέσεις και από τους Ρεπουμπλικανούς

Την ίδια ώρα πυκνώνουν και οι φωνές από τους Ρεπουμπλικανούς υπέρ της ίδιας λύσης.

Ακόμη και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο για «προδοσία» μετά την χθεσινή εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

«Η ενορχήστρωση ενός όχλου για την πίεση του Κογκρέσου είναι ασυγχώρητη», δήλωσε ο Μπαρ σε ανακοίνωσή του που δημοσίευσαν το Associated Press και το Politico. «Οι χθεσινές ενέργειες του προέδρου αποτελούν προδοσία της προεδρίας και των υποστηρικτών του», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας εξοργιστική τη βίαιη εισβολή στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Την Πέμπτη ανακοίνωσε την παραίτησή της, με ισχύ από τη Δευτέρα, η υπουργός Μεταφορών Ελέιν Τσάο, σύζυγος του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ. Αφορμή, όπως δήλωσε, ήταν η  επίθεση στο Καπιτώλιο. «Με προβλημάτισε έντονα με έναν τρόπο που απλά δεν μπορώ να παραβλέψω», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν κάλεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να παραιτηθεί από τον Λευκό Οίκο, αλλιώς να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Κατά τον Χόγκαν, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για να εξασφαλιστεί μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αμερική θα είναι καλύτερα αν ο πρόεδρος Τραμπ παραιτηθεί», δήλωσε ο Χόγκαν σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βαλτιμόρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...