483
Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ | REUTERS/Erin Scott/File Photo/File Photo

Ζάκερμπεργκ: Γιατί μπλοκάραμε επ’ αόριστον τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 19:04
Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ
|REUTERS/Erin Scott/File Photo/File Photo

Ζάκερμπεργκ: Γιατί μπλοκάραμε επ’ αόριστον τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 19:04

Εξηγήσεις για την πρωτοφανή κίνηση να μπλοκάρει τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook και το Instagram έδωσε ο επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτή την ώρα προέχουν για τις ΗΠΑ η ηρεμία και η ομαλή μετάβαση στη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Μια ηρεμία που καθόλου δεν εξασφαλίζουν οι εμπρηστικές δημοσιεύσεις του απερχόμενου προέδρου, όπως προσθέτει.

Οι λογαριασμοί του προέδρου μπλοκάρονται επ’ αόριστον –και τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες– τόνισε ο Ζάκερμπεργκ.

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining…

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, January 7, 2021

 

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής του Facebook, «τα σοκαριστικά γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών δείχνουν καθαρά ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που του απομένει στην εξουσία για να υπονομεύσει την ειρηνική και νόμιμη μεταβίβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο διάδοχο του, Τζο Μπάιντεν.

»Η απόφασή του να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να υποστηρίξει –αντί να καταδικάσει– τις πράξεις των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο εύλογα ενόχλησε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Χθες αφαιρέσαμε αυτές τις δηλώσεις γιατί κρίναμε ότι το αποτέλεσμά τους –και πιθανόν και η πρόθεσή τους– θα ήταν να προκαλέσει περισσότερη βία.

»Μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο, η προτεραιότητα για όλη τη χώρα πρέπει να είναι το να διασφαλίσει ότι οι 13 ημέρες που απομένουν και οι ημέρες μετά την ορκωμοσία θα περάσουν ειρηνικά και σύμφωνα με τις καθιερωμένες δημοκρατικές διαδικασίες.

»Τα τελευταία χρόνια επιτρέψαμε τον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα μας σύμφωνα με τους κανόνες μας, ενώ κατά διαστήματα αφαιρούσαμε περιεχόμενο ή επισημαίναμε τις δημοσιεύσεις όταν παραβίαζαν τις πολιτικές μας. Το κάναμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα στην όσο το δυνατόν ευρύτερη επαφή με τον πολιτικό λόγο, ακόμα και τον αμφιλεγόμενο λόγο. Ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία είναι ριζικά διαφορετική και αφορά τη χρήση της πλατφόρμας για να παρακινήσει μια βίαιη εξέγερση ενάντια σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

»Πιστεύουμε ότι το ρίσκο τού να επιτρέψουμε στον πρόεδρο να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτό επεκτείνουμε επ’ αόριστον την απαγόρευση που βάλαμε στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Είναι, λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο το κλείσιμο ενός κύκλου για τον Τραμπ. Ο ίδιος, αλλά πολύ περισσότερο οι οπαδοί του, εκμεταλλεύτηκαν το Facebook για να ενισχύσουν ο ένας τη φωνή του, να βρουν ομοϊδεάτες και να απομονωθούν από πολιτικούς αντιπάλους. Μέσα από το Facebook ξεπήδησαν μικρές και μεγάλες συνωμοσιολογικές ομάδες με κοινή συνισταμένη την πίστη στον τραμπισμό και τον –όπως έλεγαν– βαλλόμενο από το κατεστημένο πρόεδρό τους.

Τώρα το κοινωνικό δίκτυο αποφασίζει να αποκλείσει τον λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του. Ισως θα έλεγε κανένας ότι κινήθηκε εκ των υστέρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...