240
Ο βασιλιάς Σαλμάν σε παλιότερη δημόσια εμφάνιση | Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS/

Τηλεφώνημα Μπάιντεν στον βασιλιά Σαλμάν για τον ρόλο του γιου του στη δολοφονία Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 13:50
Ο βασιλιάς Σαλμάν σε παλιότερη δημόσια εμφάνιση
|Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS/

Τηλεφώνημα Μπάιντεν στον βασιλιά Σαλμάν για τον ρόλο του γιου του στη δολοφονία Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 13:50

Το είπε και το έκανε ο Τζο Μπάιντεν: Μίλησε απευθείας με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και όχι με τον γιο του, πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου, Μποχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε για πρώτη φορά την Πέμπτη στον σαουδάραβα βασιλιά και του είπε ότι πρόθεσή του είναι να εργαστεί για τις διμερείς σχέσεις ώστε να γίνουν «όσο το δυνατό πιο ισχυρές και διάφανες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Βέβαια, ο λόγος που του τηλεφώνησε, ήταν να τον προϊδεάσει ενόψει της αναμενόμενης δημοσιοποίησης μιας «ευαίσθητης» έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, η οποία ενοχοποεί τον 35χρονο πρίγκιπα.

Πρόκειται για μία αποχαρακτηρισμένη έκδοση μιας απόρρητης αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει πηγές, ξεκαθαρίζει ότι ο γιος του 85χρονου βασιλιά ενέκρινε τη δολοφονία, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται ότι ο Μπιν Σαλμάν, που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, ενέκρινε τη δολοφονία.

Ο Λευκός Οίκος, στην επίσημη ανακοίνωση, δεν ανέφερε καθόλου την έκθεση για τον Κασόγκι: «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και άλλα θέματα και επιβεβαίωσαν την ιστορική φύση των διμερών σχέσεων».

Αργότερα, ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το τηλεφώνημα ήταν «καλό».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε πως ο Σαλμάν συνεχάρη τον Μπάιντεν για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ενώ οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση «στο βάθος» των διμερών σχέσεων, αλλά και στη «σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...