1016
O Γιουσέιν Μπολτ πανηγυρίζει αλλά και μοιάζει να απορεί. Πόσο γρήγορος θα ήταν άραγε στις μεσαίες αποστάσεις; | Action Images via Reuters / Matthew Childs Livepic

Τι χρόνο θα έκανε ο Μπολτ αν έτρεχε ένα μίλι;

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2016, 11:21
O Γιουσέιν Μπολτ πανηγυρίζει αλλά και μοιάζει να απορεί. Πόσο γρήγορος θα ήταν άραγε στις μεσαίες αποστάσεις;
|Action Images via Reuters / Matthew Childs Livepic

Τι χρόνο θα έκανε ο Μπολτ αν έτρεχε ένα μίλι;

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2016, 11:21

Τρία λεπτά, 43 δευτερόλεπτα και 13 εκατοστά είναι ο ταχύτερος χρόνος που έχει καταφέρει να τρέξει ένας άνθρωπος το μίλι (1.609 μέτρα). Ο μαροκινός δρομέας μεσαίων αποστάσεων, Χικάμ Ελ Γκερούι, το κατάφερε το 1999 στη Ρώμη σε ηλικία 24 ετών. Ηταν ένας αθλητής κομμένος και ραμμένος γι’ αυτές τις αποστάσεις: λεπτός και ούτε πολύ ψηλός (κοντά στο 1.75 μ.). Δεν είναι τυχαίο: όλοι οι αθλητές στίβου που θέλουν να διαπρέψουν σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις έχουν πάνω κάτω τον ίδιο σωματότυπο.

Καμία σχέση με τον τζαμαϊκανό σπρίντερ, Γιουσέιν Μπολτ, τον πιο πιο γρήγορο άνθρωπο του πλανήτη, του οποίου το σώμα προσιδιάζει στο άθλημα που έχει ακολουθήσει (100μ. και 200 μ.) και θαυμάζεται για την πλαστικότητα, αλλά και την ευκλείδεια γράμμωσή του. Το 2009 το Βερολίνο έκανε την κούρσα του αιώνα σπάζοντας όλα τα ρολόγια. Το ρεκόρ του στα 100 μέτρα φάνταζε και εξακολουθεί να φαντάζει εξωπραγματικό: 9.59 δευτερόλεπτα! Εκτός και αν ο επτά φορές χρυσός Ολυμπιονίκης αποφασίσει να μας κάνει την έκπληξη στους Ολυμπιακούς του Ρίο και κατεβάσει κι άλλο την επίδοσή του.

Το ερώτημα μοιάζει μάλλον θεωρητικό και πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε την απάντηση: Τι θα γινόταν αν ο υπεράνθρωπος Μπολτ αποφάσιζε να τρέξει ένα μίλι; Σε πόσο χρόνο θα τερμάτιζε; Το αμερικανικό περιοδικό New Yorker μπήκε στη διαδικασία να εξετάσει το ζήτημα με… χρονομετρικούς όρους γνωρίζοντας εξαρχής πως οι μαθηματικοί υπολογισμοί αντιστρατεύονται την αθλητική λογική. Θα χρειαζόταν, άραγε, πέντε ολόκληρα λεπτά για να τρέξει την απόσταση;

Είναι αξιοθαύμαστη η εμμονή των Βρετανών και των Αμερικανών με το μίλι. Μια απόσταση που δεν είναι ολυμπιακό αγώνισμα τους κρατά σχεδόν υπνωτισμένους – αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο μνημονεύεται ακόμα και σήμερα το ρεκόρ του Ρότζερ Μπάνιστερ που το 1954 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα 1.609 μέτρα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτα· τότε είχε θεωρηθεί άθλος εφάμιλλος της κατάκτησης του Εβερεστ. Και έκτοτε κάθε πρωταθλητής στέκεται όταν καταξιωθεί αντιμέτωπος με το θεωρητικό (ή όχι) ερώτημα ως προς το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να τρέξει την απόσταση του ενός μιλίου. Ετσι και ο 29χρονος σήμερα Μπολτ.

Ο ιστότοπος LetsRun.com, εξειδικευμένος στο στίβο, ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια τη δημόσια συζήτηση, με αποτέλεσμα οι απαντήσεις που δόθηκαν να ποικίλουν. Υπήρξαν κάποιοι αισιόδοξοι που τόνισαν ότι ο Μπολτ θα μπορούσε να τρέξει το μίλι σε 3.55 λεπτά. Ενας χρόνος αρκετά καλός αν σκεφτεί κανείς πως μόνο περίπου 500 αμερικανικοί αθλητές μπορούν να τρέξουν με αυτή την επίδοση το μίλι. Υπήρξαν, όμως, και άλλοι που υπόθεσαν ότι θα έτρεχε την απόσταση κοντά στα έξι λεπτά. Μια επίδοση διόλου ικανοποιητική.

Πόσο μπορεί να τρέξει;

Η κουβέντα άναψε για τα καλά όταν ένας από τους συμμετέχοντες αποκάλεσε όλους τους σκεπτικιστές «ηλίθιους». Εγραψε συγκεκριμένα: «Είστε τρελοί; Ενας από τους σημαντικότερους αθλητές του κόσμου στα 100μ. και 200μ. θα έτρεχε την απόσταση στον ίδιο χρόνο που την τρέχει ένα πιτσιρίκι στο γυμνάσιο; Νομίζετε ότι επειδή είναι σπρίντερ δεν έχει αεροβική δύναμη;»

Ο συνιδρυτής του LetsRun.com, Ρόμπερτ Τζόνσον, που υπήρξε κάποτε προπονητής στίβου, εξέφρασε μια διαφορετική άποψη και έδειξε σίγουρος ότι ο Μπολτ δεν θα μπορούσε να τρέξει την απόσταση σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Στήριξε την άποψή του, μάλιστα έβαζε ακόμη και το σπίτι του στοίχημα, ότι το σώμα του δεν θα τον βοηθούσε να τρέξει πιο γρήγορα την απόσταση. Το ίδιο θα συνέβαινε με έναν παίκτη του NFL. Oσο καλός κι αν είναι στο άθλημά του, αν το βάλεις να τρέξει θα έρθει αντιμέτωπος με μια δύσκολη πρόκληση.

Ο αντίλογος ήρθε από τον δίδυμο αδελφό του Τζόνσον, τον Γουέλντον που κάποτε πήρε μέρος στα αμερικανικά τράιαλς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλητής μεσαίων αποστάσεων.

2016-07-21T112340Z_112101820_MT1ACI14484531_RTRMADP_3_ATHLETICS-ENGLAND-ANNIVERSARYPREVIEW
Ο Γουισέιν Μπολτ χαλαρώνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ρίο θα επιχειρήσει να κατακτήσει ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. και στα 200 μ. κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος (Reuters)

Κατά τον Γουέλντον, με την κατάλληλη προπόνηση ο Μπόλτον θα μπορούσε να τρέξει το μίλι κάτω από τα πέντε λεπτά.

Ο Ζεμπουλόν Λανγκ, προπονητής στίβου στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, συνεισέφερε στη συζήτηση λέγοντας πως ακόμη και τώρα ο Μπολτ θα μπορούσε να σημειώσει χρόνο 4.20 λεπτά. Η λογική του είναι ότι ένας σπρίντερ μεγάλης κλάσης μπορεί να πετύχει χρόνο που θα σημείωνε ένας μέσος αθλητής του δεκάθλου ή ένας πολύ καλός αθλητής γυμνασίου.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: θα μπορούσε ο Μπολτ να διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό τρέχοντας την απόσταση; Θα μπορούσε να ελέγξει το γαλακτικό οξύ που εξέρχεται από το σώμα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος; Η δική του προπόνηση είναι κυρίως αναερόβια επομένως όχι κατάλληλη για αγώνα μεσαίων αποστάσεων.

Ο χρόνος του

Ο Ρος Τάκερ, καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Free State της Νοτίου Αφρικής, είπε επ΄ αυτού: «Η ταχύτητα σε μικρές αποστάσεις δεν εγγυάται αυτομάτως και αντίστοιχη ταχύτητα σε μεγάλες αποστάσεις. Ο τρόπος μετάδοσης της ενέργειες στους μύες είναι διαφορετικός. Η προπόνηση που ακολουθεί ένας σπρίντερ είναι διαφορετική από εκείνη που ακολουθούν οι αθλητές των μεσαίων αποστάσεων. Θα μπορούσε να τρέξει μέχρι και 400 μέτρα, αλλά για περισσότερα δεν θα ήταν ικανός». 

Ο Τάκερ έφερε το παράδειγμα του δεκαθλητή Αστον Ιτον που τρέχει το μίλι κοντά στα 4:20, για να εξηγήσει ότι πάντα υπάρχει μια υποθετική περίπτωση να κάνει το ίδιο και ο Μπολτ. Κατά τον Τάκερ, ο Τζαμαϊκανός θα μπορούσε να τρέξει με μια επίδοση που θα κυμαινόταν μεταξύ 4:45 και 4:50.

Η περίπτωση της αμερικανίδας αθλήτριας, Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, είναι ενδεικτική. Μεσουράνησε ως σπρίντερ και κάποια στιγμή αποπειράθηκε να τρέξει μεγαλύτερες αποστάσεις – ακόμα και μαραθώνιο. Ωστόσο, τα αποτέλεσμά της ήταν πενιχρά – δεν σχετίζονται πάντως με τον αιφνίδιο θάνατό της σε ηλικία 39 ετών.

Επίσης, ο Καρλ Λιούις, ένας από τους σημαντικότερους σπρίντερ όλων των εποχών, το 1986 προσπάθησε να τρέξει μισό μίλι, δηλαδή σχεδόν 800 μ., και σημείωσε χρόνο 2′ και 16”. Εκείνη την εποχή το παγκόσμιο ρεκόρ στα 800 μ. ήταν 1:41.73 από τον Σεμπάστιαν Κόε. Απόδειξη ότι δεν κάνουν όλοι οι αθλητές για όλα τα αθλήματα. Οσο σπουδαίοι και αν είναι.

Ο μάνατζερ του Μπολτ, Ρίκι Σιμς, δεν είπε ποια είναι η άποψή του για το θέμα, ούτε πήρε θέση αν ο πελάτης του θα μπορούσε να τρέξει ποτέ ένα μίλι κάτω από πέντε λεπτά. Αυτό που παραδέχθηκε ήταν ότι ο Μπολτ δεν έχει τρέξει ποτέ στη ζωή του τόσο μεγάλη απόσταση. Αρα θα μείνουμε με το ερώτημα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...