758
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ | ΓτΠ/ ANDREA BONETTI/ INTIMEnews

Ο Ερντογάν βάζει τα «νησιά» στην ατζέντα της συνάντησης με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 08:29
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ
|ΓτΠ/ ANDREA BONETTI/ INTIMEnews

Ο Ερντογάν βάζει τα «νησιά» στην ατζέντα της συνάντησης με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 08:29

Με την τουρκική πλευρά να προεξοφλεί ότι θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά διμερή ζητήματα, ακόμη και αυτά που η Αθήνα δεν θα ήθελε να ανοίξουν (νησιά του Αιγαίου, Οκτώ κλπ), ταξιδεύει στην Αγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αθήνα και Αγκυρα έχουν εκπέμψει πριν από τις συναντήσεις, στον καθιερωμένο σε αυτές τις περιπτώσεις γύρο δηλώσεων και συνεντεύξεων, μήνυμα συμφιλίωσης και διάθεσης να βρεθεί κοινός τόπος. Ωστόσο η πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών συναντήσεων κατά κανόνα απέχει από τις προθέσεις.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθούν στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν ζητήματα που αφορούν την μείωση της έντασης στο Αιγαίο, οι οκτώ στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, το Κυπριακό και την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, το μεταναστευτικό και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν «θα συζητηθούν διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, ο Turkish Stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά».

Ο Ιμπραήμ Καλίν δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «τα νησιά», αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα καυτό θέμα για αυτήν την πρώτη ύστερα από 11 χρόνια επίσκεψη Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ενα από τα σημεία που θα συζητήσουν ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα είναι η προοπτική επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης στο Αιγαίο έπειτα από μία χρονιά με μικρά και μεγάλα επεισόδια έντασης (εμβολισμός πλοίου ΛΣ, σύλληψη των δύο στρατιωτικών).

Η μειονότητα στη Θράκη και τα ζητήματα που την αφορούν, όπως οι μουφτήδες, επίσης είναι πιθανόν να τεθεί ενδεχομένως σε αντιδιαστολή με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ένα πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κυβερνητικές πηγές από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι η συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο είναι σημαντική γιατί πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και γιατί πρέπει να υπάρχει μια εκατέρωθεν αποσαφήνιση των θέσεων.

Ως προς το Κυπριακό, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο επίπεδο της οικονομίας, με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, την αύξηση του τουρισμού και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των Ελλάδας και Τουρκίας. Τα δύο υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

Στον τομέα της ενέργειας θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του αγωγού Turkish Stream.

Η τουρκική πλευρά, στο βαθμό που είναι ενδεικτική για τις προθέσεις της η ανάλυση του αρθρογράφου της Hurriyet, εμφανίζεται μάλλον ικανοποιημένη από την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, ενώ βλέπει μάλλον θετικά την επιτυχή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Λίγο περισσότερες από 24 ώρες θα μείνει στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας, που θα φτάσει στην Αγκυρα σήμερα το απόγευμα.

Στις 16:00 (ώρα Αγκυρας, 15:00 στην Ελλάδα) Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Φουάτ Οκτάϊ.

16:45: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50: Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30: Δείπνο παρατιθέμενο από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του έλληνα Πρωθυπουργού. Την τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε η παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είναι η πρώτη φορά που σε παρόμοια επίσκεψη η Αγκυρα προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στο δείπνο έχουν προσκληθεί και ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος του Ρωμαίικου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης.

Αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30: Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30: Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Επίσκεψη στη Χάλκη

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού έχει το δικό της συμβολικό περιεχόμενο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...