405
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 | Nick Paleologos / SOOC

Hurriyet: Τι θα συζητήσουν Ερντογάν και Τσίπρας, ενισχυμένες οι συνομιλίες χωρίς τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 11:42
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017
|Nick Paleologos / SOOC

Hurriyet: Τι θα συζητήσουν Ερντογάν και Τσίπρας, ενισχυμένες οι συνομιλίες χωρίς τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 11:42

Την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, όπως και τις προοπτικές του διαλόγου με την Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο η Hurriyet ενόψει την επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σερκάν Ντεμιρτάς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Αγκυρα ήταν «αρκετά βέβαιη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη, που αρχίζει αύριο Τρίτη,  λέει ότι «πάντα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη σ’ αυτή τη γειτονιά» με δεδομένη τον «μακρύ κατάλογο ανεπίλυτων διμερών και περιφερειακών προβλημάτων μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας».

Ποια είναι όμως αυτά τα «διμερή προβλήματα»; Είναι η αντιπαράθεση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και η διαμάχη για τις έρευνες της Λευκωσίας για υδρογονάνθρακες, αλλά και οι οκτώ στρατιωτικοί.

Ο Ντεμιρτάς επισημαίνει ότι «Ερντογάν και Τσίπρας θα συζητήσουν για τους φυγάδες τούρκους στρατιωτικούς που έλαβαν άσυλο αν και είχαν προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση με το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά βέβαιη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να τους εκδώσει.

» Ο Ερντογάν, που έκανε μια ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017, σίγουρα θα θέσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας σίγουρα θα ζητήσει να ξανανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Η πρόσφατη παραίτηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «σίγουρα δίνει ελπίδες για ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών. Και οι δύο στρατοί απείχαν από εκδηλώσεις για την 23η επέτειο της κρίσης των Καρντάκ [έτσι αναφέρει τα Ιμια] όταν οι δύο χώρες έφθασαν στο χείλος του πολέμου για μια βραχονησίδα.

» Πέραν τούτου, ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο νέο υπουργό Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Αποστολάκη προσκαλώντας τον για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ενδείξεις της πρόθεσης της τουρκικής κυβέρνησης να ξαναρχίσει το διάλογο με την Ελλάδα για την επίλυση προβλημάτων αναφορικά με τη χρήση του Αιγαίου», γράφει.

Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι «κέρδισε τον σεβασμό της τουρκικής κοινής γνώμης και κυβερνητικών κύκλων για την επιτυχημένη πορεία εξόδου της χώρας του από τα στενά της κρίσης» στην οικονομία και τη «θετική προσέγγισή του για βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Προσθέτει ότι δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του διαλόγου με τους πρωθυπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και τον πρόεδρο Ερντογάν «ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές».

Καθόλου απαρατήρητη δεν περνά από τον Σερκάν Ντεμιρτάς ούτε η συγκυρία της επίσκεψης λίγες μέρες μετά την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...