426
Εκλογικό κέντρο πρόωρης ψήφου στην Αθήνα, της πολιτείας της Τζόρτζια | REUTERS/Lawrence Bryant

Τι σημαίνει για τον Τραμπ το ρεκόρ προσέλευσης στην πρόωρη ψήφο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2018, 11:57
Εκλογικό κέντρο πρόωρης ψήφου στην Αθήνα, της πολιτείας της Τζόρτζια
|REUTERS/Lawrence Bryant

Τι σημαίνει για τον Τραμπ το ρεκόρ προσέλευσης στην πρόωρη ψήφο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2018, 11:57

Ενα άτυπο δημοψήφισμα που θα δείξει τις πραγματικές διαθέσεις του  πληθυσμού έναντι της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι οι ενδιάμεσες εκλογές αυτή την Τρίτη για την ανανέωση του Κογκρέσου και την εκλογή νέων κυβερνητών σε αρκετές Πολιτείες.

Θα υπάρξει ένα «μπλε κύμα» (από το χρώμα των Δημοκρατικών) που θα κυριαρχήσει στη Βουλή και τη Γερουσία; Θα καταφέρουν οι γυναίκες, οι νεότεροι υποψήφιοι, οι περισσότερο αριστεροί (για τα αμερικανικά δεδομένα) να επικρατήσουν στις επιμέρους αναμετρήσεις;

Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν την Τρίτη είναι πολλά – και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσοι και ποιοι θα πάνε στην κάλπη.

Όπως σημειώνει η γαλλική Monde η συμμετοχή είναι ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Στις εκλογές του 2014 ήταν μόλις 36,7%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1942.  Συγκριτικά, η προσέλευση στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήταν κοντά στο 60%, αρκετά καλό για τα αμερικανικά δεδομένα.

Σε έρευνα του Pew φαίνεται εξάλλου ότι το 37% των εκλογέων δηλώνουν ότι η ψήφος τους θα είναι «κατά» του προέδρου και το 23% «υπέρ».

Το μήνυμα του Τραμπ, όπως το εξέφρασε και ο ίδιος σε οπαδούς του ήταν ακριβώς να σηκωθούν από τον καναπέ να (τον) ψηφίσουν.

«Αν ήμουν υποψήφιος, όλοι θα πήγαιναν. Θα ήταν ένα εκλογικό παλιρροϊκό κύμα. Δεν είμαι (υποψήφιος), αλλά με κάποιο τρόπο είμαι παρών επειδή είναι και ένα δημοψήφισμα για εμένα και το αξιοθρήνητο αδιέξοδο στο οποίο (οι Δημοκρατικοί) στέλνουν τη χώρα αν κερδίσουν», είχε πει στις αρχές Οκτωβρίου.

Ολο και περισσότεροι επιλέγουν την πρόωρη ψήφο, επιστολική η μη, προσθέτει η Monde. Tο 2016 την επέλεξαν 47 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, αν και από τη μία Πολιτεία στην άλλη υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για τα χρονικά περιθώρια και τους όρους διεξαγωγής της πρόωρης ψήφου.

Λίγες ημέρες πριν από τις επίσημες κάλπες, η προσέλευση στην πρόωρη ψηφοφορία σε 24 Πολιτείες υπερέβη εκείνη του 2014, καθώς έχουν κατατεθεί 28 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Ουρές ψηφοφόρων στο Τέξας για την πρόωρη ψήφο (REUTERS/Mike Segar)

Η Washington Post υποστηρίζει ότι η αυξημένη συμμετοχή αντανακλά ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον μεταξύ των Δημοκρατικών, οι οποίοι δεν είχαν κινητοποιηθεί μαζικά το 2014, επιτρέποντας στους Ρεπουμπλικάνους να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης έντονη κινητοποίηση μεταξύ των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, γεγονός που υποδηλώνει αναμετρήσεις πολύ πιο αμφίρροπες από τις δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών για τη Γερουσία στη Φλόριντα, το Μιζούρι, τη Νεβάδα ή την Αριζόνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...