736
Οι δύο σοβιετικοί και μετέπειτα τσέχοι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής με φόντο το ξενοδοχείο τους, το «Villa Elena» | CreativeProtagon

Θρίλερ: Οι Ρώσοι κατάσκοποι της Χαλκιδικής και η «Villa Elena»

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 19:28
Οι δύο σοβιετικοί και μετέπειτα τσέχοι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής με φόντο το ξενοδοχείο τους, το «Villa Elena»
|CreativeProtagon

Θρίλερ: Οι Ρώσοι κατάσκοποι της Χαλκιδικής και η «Villa Elena»

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 19:28

Για τον απονήρευτο παραθεριστή το «Villa Elena» ήταν ένα ευχάριστο, οικογενειακό, παραθεριστικό ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, με εξωτερική πισίνα, μεγάλο ιδιωτικό κήπο και σχετικώς προσιτή τιμή. Ομως μια πρόσφατη έκθεση διατείνεται ότι ήταν άντρο ρώσων κατασκόπων, ένα ασφαλές κρησφύγετο για τους πράκτορες της ρωσικής μονάδας στρατιωτικής κατασκοπείας GRU οι οποίοι πραγματοποίησαν θανατηφόρες επιθέσεις στην Τσεχία. Οι λονδρέζικοι Times είχαν πλήρες ρεπορτάζ βασισμένο σε αντιπουτινικές πηγές.

Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, ο Νικολάι Σαπόζνικοφ και η Ελενα Σαποζνίκοβα, φέρονται αναμεμειγμένοι στο στήσιμο αυτής της κατασκοπικής φωλιάς, μάλιστα εγράφη ότι συμμετείχαν και οι ίδιοι σε κάποιες επιχειρήσεις, στρατολόγησης, κυρίως, και επιμελητείας. Τις παραπάνω πληροφορίες διακίνησε πρώτος στο web ο ρωσικός ιστότοπος The Insider, ο οποίος έχει τεθεί εκτός νόμου από το ρωσικό κράτος και εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας. Η έκθεσή του προσδιόρισε χονδρικά σε εξαετία την παραμονή των κατασκόπων στο ξενοδοχείο, δηλαδή κατά το διάστημα 2012-2018

Τουλάχιστον τέσσερα μέλη της διαβόητης μονάδας της GRU γνωστής και ως 29155 φέρεται να έμειναν στο ξενοδοχείο κατά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο. Οι Βρετανοί θύμισαν ότι η μονάδα αυτή έχει επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή δολοφονιών και δολιοφθορών με στόχο την αποσταθεροποίηση των Δυτικών κυβερνήσεων. Ο διοικητής της, ο στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ, φέρεται να είχε άμεση επαφή με το ζευγάρι των ξενοδόχων. Τα data από τηλεφωνικές κλήσεις δείχνουν ότι ίσως και ο ίδιος πέρασε μια βόλτα από το «Villa Elena».

Οι τσέχοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ξενοδόχος ήταν υπεύθυνη και ότι αυτή ενημέρωνε τον Αβεριάνοφ για τα όπλα που κατευθύνονταν στη Γεωργία και στην Ουκρανία, αλλά και τους σύρους αντικαθεστωτικούς που μάχονται τον πρόεδρο Ασαντ, σύμμαχο της Ρωσίας. Το ζευγάρι είχε πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες λόγω των επαφών του ξενοδόχου στην Imex Group, μια εταιρεία όπλων που συνεργαζόταν με ευρωπαίους στρατιωτικούς που χρησιμοποιούσαν στρατιωτικό εξοπλισμό σοβιετικής εποχής.

Το παραθεριστικό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής «Villa Elena» (Booking.com)

Τον Οκτώβριο του 2014, οι δύο ξενοδόχοι φέρεται να βοήθησαν τους Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα, πράκτορες της GRU, να διεισδύσουν σε δυο αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία, σε ένα χωριό, και να τοποθετήσουν εκρηκτικά. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν δύο άτομα. Δύο μήνες αργότερα, άλλη έκρηξη σημειώθηκε σε δεύτερη αποθήκη στην ίδια μονάδα, η οποία περιείχε βλήματα Πυροβολικού, όλμους και τυφέκια.

Οι τσεχικές υπηρεσίες ασφαλείας είπαν ότι η μονάδα GRU 29155 ήταν πίσω από τις επιθέσεις, έτσι 18 ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν ως κατάσκοποι. Αργότερα η Βρετανία κατηγόρησε τους Μίσκιν και Τσέπιγκα ότι αυτοί δηλητηρίασαν τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια στο Σαλίσμπουρι, το 2018, με νευροτοξικό παράγοντα.

Η Ελενα, γεννημένη στο Κίεβο, σπουδαγμένη μηχανικός, εθεωρείτο πολύτιμη πράκτορας για τη Ρωσία. Τόσο πολύ μάλιστα, που ο ίδιος ο Πούτιν, όπως φημολογείται, της απένειμε το μετάλλιο της Ηρωίδας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μια κορυφαία ρωσική διάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγραψαν οι Βρετανοί, οι Ρώσοι τής έδωσαν και ένα μυστικό διαβατήριο της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας.

Και οι δύο ξενοδόχοι γεννήθηκαν στη Σοβιετική Ενωση, αλλά απέκτησαν πολιτικό άσυλο στην ενιαία Τσεχοσλοβακία στην αρχή της δεκαετίας του ’90. Αργότερα έγιναν πολίτες της Τσεχικής Δημοκρατίας, «αν και οι αιτήσεις τους ήταν γεμάτες με παραλείψεις, ψέματα και πλαστογραφίες» όπως έγραψε το Insider. «Ισως οι αιτήσεις τους ενεκρίθησαν από διεφθαρμένους αξιωματούχους».

Ο Νικολάι, πρώην στρατιωτικός, ερευνήθηκε πρώτη φορά από τις τσεχικές αρχές για τον ρόλο του στην Imex. Το μέτριο εισόδημά του ήταν σαφώς ανεπαρκές για να χρηματοδοτήσει τον πλούσιο τρόπο ζωής του ζευγαριού, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Σε ορισμένες περιπτώσεις το επίσημο εισόδημά τους δεν μπορούσε να καλύψει ούτε τον τηλεφωνικό λογαριασμό για τον μήνα». Πιστεύεται ότι χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα μέσω μιας εταιρείας στα Νησιά Μάρσαλ καθώς και μέσω δύο ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών.

Οι κατάσκοποι έγιναν και ξενοδόχοι όταν αγόρασαν το τριώροφο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, το 2009. Μετακόμισαν στο ξενοδοχείο έναν χρόνο αργότερα και το έκαναν βάση τους. Μάλιστα το ξενοδοχείο εξακολουθεί να αναφέρεται σε δημοφιλείς ιστοσελίδες κρατήσεων καταλυμάτων. Πέρυσι η Τσεχία ανακήρυξε το ζευγάρι «πρόσωπα ενδιαφέροντος» σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στις αποθήκες πυρομαχικών και ζήτησε να ανακριθούν από τις ελληνικές αρχές. Οι ξενοδόχοι ισχυρίστηκαν ότι διώκονται λόγω των ρωσικών ριζών τους, ως αποδιοπομπαίοι τράγοι και στο όνομα αγνώστων συμφερόντων.

Είπαν στην τσεχική αστυνομία ότι ενώ οι άνδρες που προσδιορίστηκαν ως πράκτορες της GRU είχαν μείνει στο ξενοδοχείο τους, οι δεσμοί τους με αυτούς είχαν καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα και δεν γνώριζαν πως οι πελάτες τους εργάζονταν για την GRU. Ο Νικολάι πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σε ηλικία 62 ετών. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την υπόθεση της Ελενας, κατέληξε το ρεπορτάζ των Βρετανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...