619
| REUTERS/Annegret Hilse

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει «άνοιγμα» στην σκληρή ευρωπαϊκή Δεξιά για να επανεκλεγεί

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 16:12
|REUTERS/Annegret Hilse

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει «άνοιγμα» στην σκληρή ευρωπαϊκή Δεξιά για να επανεκλεγεί

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 16:12

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει «μια Ευρώπη δυνατή», αλλά θέλει και να παραμείνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές. Και για να το πετύχει αυτό δεν θα πει όχι στα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αν αυτά –όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις σε διάφορα κράτη-μέλη– ισχυροποιηθούν και αποκτήσουν τις κρίσιμες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο που η Γερμανίδα θα χρειάζεται.

Το άνοιγμα αυτό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ηγετικής μορφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προς την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) αποκάλυψε το Politico.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στη δημόσια συζήτηση Maastricht Debate 2024, που διοργανώθηκε από το Politico και το Studio Europa Maastricht, ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτή σε μια συμφωνία με την ομάδα –μια συνεργασία με την ECR «εξαρτάται αρκετά από τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και ποιοι θα είναι σε αυτήν την ομάδα», σημείωσε η γερμανίδα αξιωματούχος, μιλώντας ενώπιον 900 ατόμων που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Vrijthof το βράδυ της Μ. Δευτέρας, σε μια συζήτηση που παρακολούθησαν οnline περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.

Η Φον ντερ Λάιεν απέκλεισε, βέβαια, ένα σύμφωνο με την πιο ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, στην οποία ανήκει και το κόμμα της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν, όμως η απάντησή της για τη συμμαχία με την ομάδα του ECR ήταν ανοιχτή σε ερμηνείες.

Για να έχουμε μια ταξη πολιτικού μεγέθους, στην ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα Αδέλφια της Ιταλίας, η παράταξη δηλαδή της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας και η Ελληνική Λύση της Ελλάδας. Την προηγούμενη πενταετία αριθμούσε 68 ευρωβουλευτές, αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, η κοινοβουλευτική δύναμη της ECR θα αυξηθεί σε βαθμό που να μπορεί να αναδειχτεί σε ρυθμιστή της επόμενης ημέρας.

Οπως σημείωσε το Politico, μια συνεργασία του ΕΛΚ με την ομάδα του ECR θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική στροφή προς τα δεξιά και σε ό,τι φορά τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ σε μία σειρά από θέματα από τη μετανάστευση έως τη νομοθεσία για το κλίμα, τα δικαιώματα των γυναικών και την άμυνα.

Κατά το Politico είναι ένα εκλογικό στοίχημα υψηλού ρίσκου καθώς μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να διαλύσει τη συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ της ομάδας της φον ντερ Λάιεν και των Ευρωπαϊων Σοσιαλιστών (PES), συνεννόηση που διαχρονικά κυβερνούσε και μοιραζόταν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Τα ακροδεξιά κόμματα μέχρι σήμερα παρέμεναν εκτός εξουσίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης χάρη σε μια σιωπηρή συμφωνίας μεταξύ των πιο μετριοπαθών ομάδων του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών.

Ηδη, μετά τη θέση που διατύπωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στελέχη του PES εξέφρασαν τη διαφωνία για οποιαδήποτε συνεργασία.

«Οι αξίες και τα δικαιώματα δεν μπορούν να διαιρεθούν σύμφωνα με ορισμένες πολιτικές ρυθμίσεις», δήλωσε ο Νίκολας Σμιτ, ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών. «Είτε μπορείτε να συμμαχήσετε με τους ακροδεξιούς επειδή τους χρειάζεστε, είτε λέτε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συμφωνία επειδή δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκε η Επιτροπή μας. Δεν θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε για ένα πρόγραμμα στο οποίο έχει συμμετάσχει η ECR», ξεκαθάρισε ο Σμιτ σε δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση.

Εχει ενδιαφέρον ότι καθώς η ομάδα του ECR απουσίαζε από τη συζήτηση, αφού δεν έχει προτείνει επικεφαλής υποψήφιο για την Κομισιόν, το κρίσιμο ερώτημα έθεσε ο επικεφαλής υποψήφιος της ομάδας των Πρασίνων, Μπας Εϊκχουτ

Ο Εϊκχουτ, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, εξέφρασε την έκπληξή του ως απάντηση στις απαντήσεις της Φον ντερ Λάιεν, αναφωνώντας: «Τι;»

Σύμφωνα με το σύστημα της ΕΕ, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προτείνεται από τους ηγέτες της ΕΕ μετά τις εκλογές απαιτεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας των 720 ευρωβουλευτών που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα. Την τελευταία φορά, το 2019, η Φον ντερ Λάιεν πέρασε το όριο με εννέα ψήφους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...