536
Τουρίστες κοιτούν προς την Ακρόπολη |

Θεοχάρης: Ενισχυμένες οι αφίξεις, αλλά να μην επικεντρωνόμαστε σε αυτές

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 19 Σεπτεμβρίου 2019, 22:18
Τουρίστες κοιτούν προς την Ακρόπολη
|

Θεοχάρης: Ενισχυμένες οι αφίξεις, αλλά να μην επικεντρωνόμαστε σε αυτές

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 19 Σεπτεμβρίου 2019, 22:18

Παρά την αισιοδοξία του για την αυξητική πορεία των αφίξεων τη φετινή τουριστική περίοδο, σε σχέση με το «νωθρό ξεκίνημα της χρονιάς», ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αποδόμησε εξ΄αρχής το ποσοτικό αυτό μέγεθος. «Να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στις αφίξεις. Είναι ένα απλό νούμερο. Και είναι σχετικά εύκολο να το αντιμετωπίσεις», ανέφερε στην πρώτη του συνάντηση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

«Είναι πιο δύσκολο να πας στην ποιότητα. Να δεις τα προβλήματα που έχουν οι φιλοξενούμενοι στον τόπο», συνέχισε. Ομως, «δεν έχουμε στον έλεγχό μας όλα αυτά που μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία του ταξιδιώτη». Ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποδομές.

Ο ίδιος κωδικοποίησε τα βήματα προς την «ολιστική τουριστική ανάπτυξη», καταρχάς μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο θα εκπονηθεί έγκαιρα και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ακόμα μέσω της τουριστικής εκπαίδευσης με την ευρύτερη έννοια: «να βοηθήσουμε τους μικρούς της τουριστικής βιοτεχνίας», επαγγελματίες, στελέχη Δήμων και Περιφερειών. Και με τη στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε δραστηριότητας, το οποίο καθίσταται ζωτικής σημασίας με την κλιματική αλλαγή να έχει ανατρέψει τα δεδομένα.

Μετά από δύο αναγνωριστικούς μήνες στο χαρτοφυλάκιο, απέδωσε την υποτονική ζήτηση στην αρχή της σεζόν, σε πολύπλοκους λόγους, όπως ο ανταγωνισμός, η πτώση της τουρκικής λίρας, το αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η γενικότερη τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ακόμα και στην αποφυγή των αεροπορικών ταξιδιών ειδικά από πολίτες των Σκανδιναβικών χωρών.

Ο Χάρης Θεοχάρης

Το Brexit είναι και αυτό ένα πρόβλημα που τελικά «χτυπά εφέτος», θολώνοντας τα νερά σε ό,τι αφορά τη βρετανική αγορά.

Στους δύο μήνες των καθηκόντων του ο κ. Θεοχάρης κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο έκτακτα: τη θεομηνία στη Χαλκιδική, στην αιχμή της σεζόν, η οποία ευθύνεται και για τον θάνατο δέκα ανθρώπων, αλλά και τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης.

Οι πρώτες του νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι δύο και θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα. Η μία αφορά στον Καταδυτικό τουρισμό, με στόχο – με βάση μελέτες που επικαλέστηκε – η σύσταση καταδυτικών πάρκων να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στη δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση, με στόχο την «ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σπουδών», όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας. Και επισήμανε ως προϋπόθεση τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν και οι σχολές Ξεναγών, με ίδρυση μίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και του πρώτου έτους σχολής στην Αθήνα.

Εχοντας αποδομήσει τη μονοσήμαντη αξία των αφίξεων, ο υπουργός Τουρισμού ανέδειξε το ζήτημα των δεδομένων στον τουρισμό. «Θα ανοίξει ως προτεραιότητα. Πρέπει να έχεις νούμερα για να ξέρεις που πας». Σε αυτή την κατεύθυνση επανέρχονται στο προσκήνιο οι Δορυφόροι Λογαριασμοί, ενώ θα υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, άφησε ανοιχτά για αργότερα τρία καίρια ζητήματα, δίνοντας στίγμα πολιτικής. Απαντώντας για τη φορολογία στο τουριστικό πακέτο, επισήμανε ότι το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών κάνει τη διαπραγμάτευση για να εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο. Τόνισε ωστόσο ότι «ο τουρισμός είναι ένας εξαγωγικός κλάδος και πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοιος».

Για το branding/rebranding της χώρας, παρέπεμψε στην ευρύτερη πρωτοβουλία για την εικόνα της Ελλάδας που είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Εξωτερικών. Η τουριστική εικόνα θα «κουμπώσει» στη συνέχεια.

Χαρακτήρισε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις «μέρος του τουριστικού προϊόντος. Αλλά πρέπει να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός και ασφάλεια για τον ταξιδιώτη. Και μετέφερε τις αποφάσεις για το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...