357
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου | IntimeNews

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμένος έχει 0,2% πιθανότητα να νοσήσει

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 18:40
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου
|IntimeNews

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμένος έχει 0,2% πιθανότητα να νοσήσει

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 18:40

Στο θέμα της μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα νοσοκομεία και στο σχετικά χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών (εδώ) αναφέρθηκε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Επειδή έγιναν συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, δηλαδή ακούστηκε ότι και εμβολιασμένοι ήταν κάποιοι από αυτούς που αρρώστησαν σε νοσοκομείο της Αττικής, επισημαίνουμε ότι επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος. Πριν από αυτό, μπορεί να νοσήσει», τόνισε.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμένος έχει πιθανότητες να αρρωστήσει κατά 0,2% και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τον μη εμβολιασμό. «Οσοι εμβολιασμένοι νοσούν είτε δεν έχουν πολλά συμπτώματα είτε είναι τελείως ασυμπτωματικοί» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις αξιολογήσεις που έγιναν από διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλειά του, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «σε διάστημα λίγων ημερών, οι οργανισμοί αξιολόγησης της Ευρώπης, της Βρετανίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έβγαλαν κοινό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής, ωστόσο κατέληξαν ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση εάν δεν συνεχιστεί ο έλεγχος».

Οπως εξήγησε, ειδική προσοχή έχει επισύρει μία σπάνια οντότητα που συνδυάζει διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη και θρόμβωση και αφορά τις λεμφικές φλέβες του εγκεφάλου. Είναι βέβαια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση, αφού σε 20 εκατ. δόσεις εμβολίου έχουν παρουσιαστεί ελάχιστα περιστατικά. Οι περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, στην πρόληψη της εισαγωγής στα νοσοκομεία και του θανάτου από Covid, υπερτερεί στο υπό διερεύνηση νόσημα».

Τα επικίνδυνα συμπτώματα

Παράλληλα, επεσήμανε ότι όποιος κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και εμφανίσει παρατεταμένο πονοκέφαλο άνω των τεσσάρων ημερών ή παράταση του πυρετού, θα πρέπει να αναφέρει τα συμπτώματα στον γιατρό του.

Μέχρι τις 17 Μαρτίου παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 120 εκατ. περιπτώσεις Covid και 2 εκατ. θάνατοι.

«Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες εκδηλώνονται θα πρέπει να διερευνώνται πριν δημιουργήσουν πρόβλημα σε οποιαδήποτε εμβολιαστικό σύστημα. Ετσι, οι αρμόδιες αρχές συστήνουν τον εμβολιασμό ακόμη και σε άτομα που έχουν ιστορικό θρόμβωσης και λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...