377
Τα Βαλκάνια συνατήθηκαν πάνω στα χαλάσματα του Δυρραχίου | REUTERS/Florion Goga

«Θαύμα»: ο αλβανικός σεισμός ένωσε τους πρώην Γιουγκοσλάβους

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 16:27
Τα Βαλκάνια συνατήθηκαν πάνω στα χαλάσματα του Δυρραχίου
| REUTERS/Florion Goga

«Θαύμα»: ο αλβανικός σεισμός ένωσε τους πρώην Γιουγκοσλάβους

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 16:27

Οι Ιταλοί έχουν μία σαλάτα λαχανικών (μία τυπική «μίστα») την οποία αποκαλούν «μακεδονική» – και το περιεχόμενό της στα Ελληνικά μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί με τη φράση «ανακατωμένος ο ερχόμενος» (πρόκειται για παραποίηση της ευαγγελικής φράσης «ευλογημένος ο ερχόμενος»). Το «ανακάτωμα» των υπό τον οθωμανικό ζυγό βαλκανικών χριστιανικών εθνών έδωσε κάποτε την έμπνευση στον μάγειρα. Τη δίνει τώρα και στον δημοσιογράφο της Corriere della Sera.

Εγινε κάποιο «θαύμα» και φίλιωσαν οι εχθροί που κάποτε και επί μακρόν αναγκάστηκαν να συμβιώσουν μέσα στη διαλυθείσα με τόσο πόνο και τόσο αίμα Γιουγκοσλαβία. Και αυτό το «θαύμα» το χρωστάμε στον Εγκέλαδο που γκρέμισε το Δυρράχιο (καθώς τον βοήθησε η διαφθορά των ανθρώπων και η φθορά των υλικών). Εκεί έσπευσαν με ανθρωπισμό όλοι οι πρώην Γιουγκοσλάβοι.

Μεικτά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες | REUTERS/Florion Goga

Γράφει ο Ιταλός: «Ομάδες διάσωσης έφθασαν από την Πρίστινα, το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ, τα Σκόπια. Συναντήθηκαν μέσα στο χάος που επικρατεί τις τελευταίες 48 ώρες στους δρόμους των συνοικιών που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι πυροσβέστες, οι στρατιώτες, οι ομάδες με τα ειδικά σκυλιά, όλοι ανταμώνουν στον αγώνα της διάσωσης. Μπορεί να μην αδελφοποιούνται κιόλας, αλλά ενώνουν τις δυνάμεις τους προς έναν κοινό στόχο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη δωδεκαμελή σερβική μονάδα από τη Νις που έφθασε με ένα φορτηγό και με όλα τα χρειαζούμενα για να σκάψει στα συντρίμμια ενός τριώροφου κτιρίου που κατέρρευσε. Απέναντί τους, στην άλλη πλευρά του δρόμου, δουλεύουν Κοσοβάροι, λέει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνύπαρξή τους. Οι Αλβανοί είναι ιδιαίτερα φιλικοί με το ιταλικό συνεργείο, παρατηρεί το ρεπορτάζ, ενώ κοντά τους δουλεύουν και συνεργεία από την Κροατία.

«Κοσοβάροι, Σέρβοι, Αλβανοί, Κροάτες, Μακεδόνες» γράφει ο Ιταλός -με αυτό το Μακεδόνες νέτο σκέτο, χωρίς καν τον γεωγραφικό προσδιορισμό, να αφορά αποκλειστικά τους Σκοπιανούς- «στέκονται δίπλα δίπλα στα ερείπια του Δυρραχίου». Οι Ελληνες, οι διασώστες της ΕΜΑΚ που παλεύουν με τα αλβανικά χαλάσματα, αναφέρονται και αυτοί. Βέβαια το ρεπορτάζ αδιαφορεί αν κάποιος από αυτούς τους Ελληνες είναι Μακεδόνας, από την Καστοριά λόγου χάρη ή από τη Δράμα: είναι όλοι τους «από την Αθήνα»: «Είκοσι έξι Ελληνες της ΕΜΑΚ, από την Αθήνα, δουλεύουν σε δύο βάρδιες. Τις πρώτες ώρες έβγαλαν μία γυναίκα από τα ερείπια και τρία πτώματα. Τα σκυλιά τους δεν εντοπίζουν πλέον ζωντανούς εκεί μέσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...