480
Ο Πιέρ Ντε Γκολ πλάι στον παππού του, στρατηγό Σαρλ Ντε Γκολ | CreativeProtagon

Θα τρέμουν τα κόκκαλα του Ντε Γκολ: Ο εγγονός του παίρνει τη ρωσική υπηκοότητα

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 14:13
Ο Πιέρ Ντε Γκολ πλάι στον παππού του, στρατηγό Σαρλ Ντε Γκολ
|CreativeProtagon

Θα τρέμουν τα κόκκαλα του Ντε Γκολ: Ο εγγονός του παίρνει τη ρωσική υπηκοότητα

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 14:13

Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ θα «στριφογύριζε στον τάφο του», αν έβλεπε τον εγγονό του, τον 60χρονο Πιέρ Ντε Γκολ, να λέει ότι θέλει να κάνει αίτηση για ρωσική υπηκοότητα, επειδή «η Δύση έχει εγκαταλείψει τις παραδοσιακές αρχές».

Ο Πιέρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στην Αγία Πετρούπολη. «Θα ήμουν πολύ υπερήφανος εάν έπαιρνα τη ρωσική υπηκοότητα. Είμαι ευτυχής που σας βλέπω να παλεύετε για τις παραδοσιακές αρχές: την οικογένεια και την πνευματικότητα», είπε. «Ολες αυτές οι αρχές έχουν εξαφανιστεί από τις δυτικές χώρες».

Ο Πιέρ είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και ζει στη Γενεύη. Υποστηρίζει τον Πούτιν και ρίχνει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία στις ΗΠΑ. Εχει πει ότι η Ρωσία πρόσφερε «μεγάλες δυνατότητες» ενώ η Δύση επέλεξε την πλευρά των ηττημένων. «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη χάσει αυτόν τον πόλεμο, επειδή ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Δύση μπορούν να συνεχίσουν να πολεμάνε», έχει πει, σύμφωνα με τους Times.

Αυτές τις απόψεις συμμερίζονται αρκετοί στη Γαλλία, όμως η ιδέα ότι ένα μέλλον της συγκεκριμένης οικογένειας θα πάρει τη ρωσική υπηκοότητα για να ξεφύγει από τη Δύση, είναι ντροπιαστική για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. «Ο στρατηγός Ντε Γκολ πρέπει να στριφογυρίζει στον τάφο του», είπε η Αλμπα Βεντούρα, σχολιάστρια στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Πιέρ είναι ο νεότερος από τους τέσσερις γιους του Φιλίπ Ντε Γκολ, ο οποίος σήμερα είναι 101 ετών. Πρώην ναύαρχος και βουλευτής, ο Φιλίπ Ντε Γκολ έχει σταθεί στο πλάι πολλών πολιτικών όσο εκείνοι τιμούσαν τον πατέρα του στην ετήσια τελετή στον τάφο του, στο χωριό Κολομπέ-λε-Ντεζ-Εγκλίζ. Ο στρατηγός Ντε Γκολ θεωρείται ως ο θεμελιωτής της σύγχρονης Γαλλίας και τον τιμούν ακόμη και οι πολιτικοί που δεν ανήκουν στην ιδεολογική ομπρέλα των «γκολιστών». Ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ανέτρεξε στον Ντε Γκολ και την παραδοσιακή πολιτική της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή όταν αρνήθηκε να αποκαλέσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά και η Μαρίν Λεπέν τιμά τη μνήμη του στρατηγού, παρότι ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν δημιούργησε το ακροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται εκείνη τώρα και το οποίο αντιτίθεται στον γκολισμό.

Πέρυσι ο Πιέρ Ντε Γκολ είχε πει ότι ψήφισε την Λεπέν, αλλά αργότερα πήρε πίσω τη δήλωση αυτή. Δεν είναι, πάντως ο πρώτος Ντε Γκολ που ταυτίζεται με τη Δεξιά των Λεπέν. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Σαρλ, υπήρξε βουλευτής του κόμματός του Ζαν-Μαρί Λεπέν από το 1999 ως το 2004.

Ο Πιέρ επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση του υπέρ του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι ο παππούς του δεν θα συμμαχούσε ποτέ με μια χώρα που θα ήταν σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο αδελφός του, Ιβ, όμως, διευκρίνισε ότι ο Πιέρ μιλάει μόνο για τον εαυτό του και «όχι εκ μέρους της οικογένειας και πάντως όχι εκ μέρους του στρατηγού».

Μια κυβερνητική πηγή είπε ότι θα ήταν «πολύ ντροπιαστικό εάν ο Πιέρ Ντε Γκολ γινόταν το δημόσιο πρόσωπο της οικογένειας. Κανείς δεν το θέλει αυτό, εκτός ίσως από τη Μαρίν Λεπέν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...