473
Με μήκος 1,5 μέτρο είναι το μεγαλύτερο έργο του καλλιτέχνη | Getty Images

Θα σημειώσει ρεκόρ η τιμή πώλησης στο «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι;

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 20:37
Με μήκος 1,5 μέτρο είναι το μεγαλύτερο έργο του καλλιτέχνη
|Getty Images

Θα σημειώσει ρεκόρ η τιμή πώλησης στο «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι;

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 20:37

Ενα αριστούργημα απ’ τη σειρά γυμνών του Αμεντέο Μοντιλιάνι, μεταξύ των οποίων και ο πίνακας- φόντο πίσω από πρόσφατη ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ τιμής σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στις 14 Μαΐου. Και έτσι, ίσως γίνει το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον Guardian, για το έργο «Nu couché» το οποίο ο διάσημος ιταλός ζωγράφος φιλοτέχνησε το 1917 και απεικονίζει γυμνή στο κρεβάτι της μια Γαλλίδα. Με μήκος 1,5 μέτρο είναι το μεγαλύτερο έργο του Μοντιλιάνι και η μοναδική οριζόντια γυμνή φιγούρα που περιέχει καλύπτει ολόκληρο τον καμβά.

Ο πίνακας αναμένεται να έχει τιμή εκκίνησης προσφορών τα 150 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών, που αποτελεί την υψηλότερη εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης στα χρονικά.

Ο νυν ιδιοκτήτης του τον είχε αγοράσει από δημοπρασία το 2003 έναντι 26,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι τώρα το συγκεκριμένο ρεκόρ το κατέχει ο πίνακας «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» του Πάμπλο Πικάσο, που πωλήθηκε το 1995 έναντι 179 εκατ. δολαρίων και είχε τιμή εκκίνησης τα 140 εκατ. δολάρια.

Το ακριβότερο έργο τέχνης ωστόσο είναι το «Salvador Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που πωλήθηκε έναντι 450 εκατ. δολαρίων, έχοντας τιμή εκκίνησης 100 εκατομμύρια.

Υπάρχει μια ιεραρχία στα έργα του Μοντιλιάνι, τόσο για τους συλλέκτες, όσο και για τα μουσεία. Πρώτα έρχονται στη λίστα προτιμήσεων τα γυμνά, ακολουθούν τα πορτρέτα γυναικών, των παιδιών και των ανδρών. Τα συγκεκριμένα πορτρέτα των γυναικών αναδίδουν αισθησιασμό και τρυφερότητα. Αλλά ας μη γράφουμε πολλά: τα γυμνά του καλλιτέχνη είναι συγκλονιστικά. Γι’ αυτό είναι πάντα σύγχρονα.

Η πρώτη και μοναδική φορά που ο Μοντιλιάνι αποκάλυψε τη συλλογή με τα γυμνά του ήταν σε μια έκθεση στο Παρίσι, το 1917. Λέγεται πως η έκθεση έκλεισε μέσα σε λίγες ώρες, αφού έτυχε και την είδε ένας αστυνομικός ο οποίος αισθάνθηκε προσβεβλημένος απ’ το θέαμα.

Η έκθεση των γυμνών του σημαντικού ζωγράφου πάντα προκαλούσε σκάνδαλο, αφού η ειλικρίνεια της απεικόνισης ήταν και είναι ειλικρινά μοναδική. Ο Μοντιλιάνι έκανε 30 γυμνά, λιγότερο από το 10% των έργων του συνολικά. Οταν πέθανε, στα 35 του, στις 24 Ιανουαρίου 1920, είχε δημιουργήσει 350 πίνακες ζωγραφικής.

Ετσι, κέρδισε την «αθανασία», το όνομά του ακόμα μνημονεύεται για τη βαριά κληρονομιά των όσων άφησε πίσω του, αλλά και για τα όσα έζησε, τα όσα έκανε. Ηταν εκείνος που τα πρωινά μπορούσε να συναναστρέφεται με αβάν-γκαρντ καλλιτέχνες και διανοούμενους της Μονμάρτρης και το βράδυ να ψάχνει μεθυσμένος ή «φτιαγμένος» παρέα στα πορνεία του Παρισιού. Και είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι εάν ο Διάβολος έπιανε πινέλο στα χέρια του, τον Μοντιλιάνι θα ζωγράφιζε. Αυτό το πάθος που είχε ο Αμεντέο στη ζωή του πέρασε και στη σειρά με τα γυμνά που δημιούργησε.

Πολλοί περιμένουν, για την ιστορικότητα της στιγμής, να δουν το εάν το «Ξαπλωμένο Γυμνό» του θα σπάσει κάθε ρεκόρ στην εν λόγω δημοπρασία. Η πραγματική αξία του, ωστόσο, δεν φιλτράρεται μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς. Κι αυτό αποτελεί μια γυμνή αλήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...