500
Η Θεανώ Φωτίου παρουσιάζει το φιλόδοξο πρόγραμμα που θα «τρέξει» από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά | INTIMEnews

Φωτίου: Ξεκινά η μετεγκατάσταση καταυλισμών Ρομά σε οικισμούς στις πόλεις

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 17:47
Η Θεανώ Φωτίου παρουσιάζει το φιλόδοξο πρόγραμμα που θα «τρέξει» από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά
|INTIMEnews

Φωτίου: Ξεκινά η μετεγκατάσταση καταυλισμών Ρομά σε οικισμούς στις πόλεις

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 17:47

Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα μετεγκατάστασης πληθυσμών Ρομά σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η αρχή θα γίνει από την Αμφισσα και ο σχεδιασμός της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας περιλαμβάνει τη μεταβατική μετεγκατάσταση Ρομά που διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα εντός κατάλληλα οργανωμένων χώρων (σε πρότυπους οικισμούς).

Το αμέσως προσεχές διάστημα δρομολογείται η δημιουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης 45 οικογενειών (περίπου 250 άτομο) στη θέση Κάμινος του δήμου Δελφών.

Στην εν λόγω έκταση, θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση 45 οικιών και Πολύκεντρου για τη στέγαση των κοινωνικών υπηρεσιών και κοινόχρηστων χώρων. Στον οργανωμένο χώρο θα λειτουργήσει Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του δήμου για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το μοντέλο οργάνωσης του οικισμού συγκροτείται σε οικιστικές ενότητες, «γειτονιές», με δημόσιο χώρο, πλατεία και εσωτερικό πάρκο. Η χωροθέτηση, ο αρχιτεκτονικός-βιοκλιματικός σχεδιασμός και η τυπολογία των οικιών, λαμβάνουν υπόψη τις αρχές του αστικού σχεδιασμού της πόλης, τα τοπικά δεδομένα και τις φυσικές ιδιαιτερότητες του οικοπέδου.

Το ΦΕΚ για την Άμφισσα είναι πιλοτικό, καθώς εμπεριέχει όλα τα απαιτούμενα για τις χωρικές μετεγκαταστάσεις που ακολουθούν.

Σε όσες περιπτώσεις η προσωρινή μετεγκατάσταση δεν είναι άμεσα εφικτή, λόγω έλλειψης διαθέσιμου ή κατάλληλου χώρου, θα προωθηθεί η εγκατάσταση προσωρινών ή κινητών μονάδων υγιεινής και ατομικής καθαριότητας, οικίσκων πολλαπλών χρήσεων, κλπ.

Ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης της εκάστοτε περιοχής, θα πραγματοποιούνται ενέργειες περιβαλλοντικής υγιεινής (π.χ. απεντομώσεις, μυοκτονίες, χαλικοστρώσεις), ενώ προβλέπονται εγκαταστάσεις ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής και σύσταση και λειτουργία ομάδων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης.

Συνολικά η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά προετοιμάζει αντίστοιχες παρεμβάσεις σε 20 ακόμη δήμους της χώρας.

Ταυτόχρονα, μέσω συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) παρεμβάσεων, οι Περιφέρειες θα προβούν το προσεχές διάστημα, σε δράσεις απασχόλησης, επιδότησης ενοικίου, κ.ά., ενδεικτικού κόστους 53 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δράσεις περιλαμβάνουν νέα παραρτήματα ΡΟΜΑ (4,5 εκατ. ευρώ), φορείς διαχείρισης οργανωμένων χώρων (4,9 εκατ. ευρώ), βελτίωση συνθηκών ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής (11 εκατ. ευρώ), επιδότηση ενοικίου (10 εκατ. ευρώ) και δράσεις απασχόλησης (22 εκατ. ευρώ).

Το πρόγραμμα αφορά την μετεγκατάσταση 371 καταυλισμών Ρομά που καταγράφηκαν για πρώτη φορά και κατατάχθηκαν σε τρεις κατηγορίες.

Όπως είπε η κυρία Φωτίου, η κατηγορία Τύπου 1 αφορά «Άκρως υποβαθμισμένες περιοχές», οι οποίες χαρακτηρίζονται από συνθήκες διαβίωσης μη αποδεκτές με καλύβια, παραπήγματα και απουσία βασικών υποδομών. Πρόκειται για 74 καταυλισμούς και η αρχή θα γίνει με αυτόν της Αμφισσας.

Η κατηγορία Τύπου 2 αφορά «Μικτούς καταυλισμούς» (συνολικά 181). Πρόκειται για αυθαίρετες και υποτυπώδεις υποδομές στις παρυφές πόλεων με προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης, όπου συνυπάρχουν σπίτια με καταλύματα πρόχειρης μορφής).

Η κατηγορία Τύπου 3 αφορά τις λεγόμενες «Γειτονιές» (συνολικά 116) σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού, όπως όμως το στεγαστικό θέμα έχει σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί, υπάρχουν σποραδικά πρόχειρα καταλύματα, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης και δεν είναι επαρκής η σύνδεσή τους με τον υπόλοιπο αστικό και κοινωνικό ιστό.

«Όλες οι δράσεις μας είναι σύνθετες, δεν κάνουμε πυρόσβεση. Κάνουμε ολιστικές παρεμβάσεις. Πάμε για μία κοινωνία η οποία θα προχωρήσει. Δεν θα μείνουμε στις καθηλώσεις του παρελθόντος», παρατήρησε κατά την παρουσίαση του προγράμματος η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...