486
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στο Νταβός | Andrea Bonetti / PM Handout

Το «success story» του Αλέξη Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2016, 09:46
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στο Νταβός
|Andrea Bonetti / PM Handout

Το «success story» του Αλέξη Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2016, 09:46

Αν μπορούσε να κυκλοφορεί με πλακάτ που να διατρανώνει την ανάγκη να τρέξουν όλοι υπέρ της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας θα το έκανε. Οι μέχρι τώρα συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός κατατείνουν (από τη μεριά του) σε ένα και μόνο αίτημα: να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία στο επόμενο βήμα. Οποιο και αν είναι αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg χρησιμοποιεί δύο και τρεις φορές το ίδιο επιχείρημα του «χρόνου». Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ να έχει μόλις ολοκληρωθεί -άρα το momentum είναι καλό- ο Πρωθυπουργός τόνισε με περισσή αισιοδοξία: «Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα εκπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Η περσινή χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Τώρα, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας».

«Σε μία εποχή που πολλοί αναρωτιούνται γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις επενδύσεις, τι μήνυμα θα τους στέλνατε;», ρωτήθηκε ο έλληνας Πρωθυπουργός και απάντησε κάνοντας λόγο για πολύ καλά σημάδια από την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες και για μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση το 2015. «Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα».

Προσπαθώντας να βρει κι άλλο έρεισμα από την περιορισμένη δεξαμενή ελπίδας που έχει απομείνει στη χώρα έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και θυσιών, ο κ. Τσίπρας συμπληρώνει: «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο για να επανέλθουμε. Οσο πιο νωρίς έχουμε ένα επιτυχές συμπέρασμα από την πρώτη αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη. Κάτι που θα είναι για το καλό της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά. Είμαι σίγουρος ότι οι εταίροι μας θέλουν να υπάρξει μια αναθεώρηση του προγράμματος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και είμαι σίγουρος ότι το θέλουν διότι έχουν κατανοήσει ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας».

Αν αυτό δεν συμβεί, τότε αυτό που απομένει στην Ελλάδα είναι μια μόνιμη περιδίνηση στα… ενδότερα ενός φαύλου κύκλου. Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε ευθαρσώς στο Bloomberg: «Εάν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει νωρίς την πρώτη αξιολόγηση, τότε θα καταφέρει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο και να επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη».

Η σημερινή ημέρα στο Νταβός θα είναι άκρως καθοριστική για την ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μια συνάντηση που αναμένουν άπαντες με έκδηλο ενδιαφέρον. Η Ελλάδα για να διαπιστώσει τις προθέσεις του Ταμείου, αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι για να δουν αν τελικά θα μείνουν μόνοι τους να στηρίζουν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης ή θα έχουν από κοντά τους και την Ουάσιγκτον. Την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι – μια επίσης σημαντική συνάντηση από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναμένει θετικά σήματα από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...