776
Η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνομιλία με την Μέρκελ, που επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα | Andrew Renneisen/Getty Images/Ideal Images

Τα δύο «αν» του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2016, 09:57
Η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνομιλία με την Μέρκελ, που επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
|Andrew Renneisen/Getty Images/Ideal Images

Τα δύο «αν» του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2016, 09:57

Θέλει να μας γλυκάνει, αλλά η πρόθεση δεν φτάνει. Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, αυτό που δεν ξεχνάει ποτέ να βάλει στην τσάντα της είναι τα γνωστά σοκολατένια κουφέτα M&Ms. Δεν κρύβει ότι σε πολλές μαραθώνιες συζητήσεις που έχει παραβρεθεί και έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, με αβρό τρόπο έχει προσφέρει στους συνομιλητές της τα σακουλάκια που φυλάει στα ενδότερα της τσάντας της για να τους… δελεάσει.

Το ίδιο έκανε και στον γερμανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung που την επισκέφθηκε στο γραφείο της στο Παρίσι. Μόνο που αν χρειάζεται κάποιος να γλυκαθεί αυτές τις ημέρες είναι η Αθήνα που περιμένει να δει αν τελικά το ΔΝΤ θα δεχθεί να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η κ. Λαγκάρντ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής στη συνέντευξη της εφημερίδας που κυκλοφορεί σήμερα, όπως άλλωστε και τις προηγούμενες φορές που εξέθεσε την πλευρά του Ταμείου, σημειώνοντας πως πρέπει να πληρωθούν δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτό που ονομάζει η κ. Λαγκάρντ «μεταρρυθμίσεις» δεν περιλαμβάνει μόνο τις ήδη υπάρχουσες, αλλά και το Ασφαλιστικό που είναι το μεγαλύτερο αγκάθι.

Δεν φτάνει, όμως, μόνο αυτό: θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής λύση για το ελληνικό χρέος που σύμφωνα με τα μέτρα και τα σταθμά του ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται βιώσιμο. Οπως αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Suddeutche Zeitung, «η Αθήνα έχει προχωρήσει σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτή που είναι πολύ σημαντική και θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι οικονομικές επιδόσεις της είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού».

«Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα πραγματοποιείται μια πολιτική διαδικασία που δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ισως μέσα το δεύτερο τρίμηνο του 2016»

Αλλωστε, το Ασφαλιστικό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν και το χθεσινό Eurogroup με τους εταίρους να ζητούν από τον έλληνα ΥΠΟΙΚ περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για το πόσο λεπτό είναι το Ασφαλιστικό ως ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης, ενώ δεν έλειψαν και τα «καμπανάκια» σαν κι αυτά του Κλάους Ρέγκλινγκ για τη ρευστότητα της Αθήνας.

Η κ. Λαγκάρντ, από την μεριά της, θεωρεί πως τα μεταρρυθμιστικά μέτρα πρέπει να έχουν έναν φιλόδοξο χαρακτήρα, αλλιώς δεν θα αποδώσουν. Το αυτό πρέπει να συμβεί και με το χρέος που στην παρούσα φάση είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα του ΔΝΤ. Σημειώνει η κ. Λαγκάρντ: «Το χρέος πρέπει να αναδιοργανωθεί και να αναδιαρθρωθεί. Οφείλει να είναι βιώσιμο και μην γίνεται βάρος για την οικονομία». Η βασική θεώρησή της είναι ότι μέχρι τώρα καμία από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ δεν εκπληρώνονται.

Εξηγεί ακολούθως: «Ναι, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να περιμένουμε, να παρατηρούμε και στο τέλος να σχολιάσουμε. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα πραγματοποιείται μια πολιτική διαδικασία που δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ισως μέσα το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου πόσα χρήματα προτίθεται να δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, σε περίπτωση που εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, η κ. Λαγκάρντ δεν έδωσε σαφή απάντηση. Αντιθέτως θόλωσε τα νερά λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καταλήξει σε κάποιο οικονομικό σχέδιο για περαιτέρω συμμετοχή». Κατάφερε, δε, να ξεφύγει από την ερώτηση-παγίδα του δημοσιογράφου που έκανε λόγο για 16 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν μείνει από το προηγούμενο πρόγραμμα. Η πληρωμένη απάντησή της ήταν: «Μα, αυτά είναι απομεινάρια».

Από την άλλη φαίνεται βέβαιο πλέον ότι η κ. Λαγκάρντ θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εκεί θα αναπτυχθούν όλα τα θέματα λεπτομερώς με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Ο Τσίπρας δεν φορολογεί τους πλούσιους

O Αλέξης Τσίπρας αρνείται να αυξήσει την φορολογία των πλουσίων κι έτσι οδηγούμαστε στην μείωση των συντάξεων, φέρονται να αναφέρουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει πληροφοριών που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι όροι συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υφίστανται, λέει το άρθρο και συνεχίζει: «Η Ελλάδα θα πρέπει επί δεκαετίες να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, να μειώσει δηλαδή το χρέος της από το 200 στο 120% του ΑΕΠ ώστε να καταστεί βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κούρεμα. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο ασυνήθιστη επίδοση».

«Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να φτάσουν το 6 με 7% του ΑΕΠ. Εκείνο που ενοχλεί επίσης είναι ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός αρνείται να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους καθώς και το γεγονός ότι γενικά επειδή οι φόροι είναι ήδη υψηλοί, αυτό που απομένει είναι η μείωση των συντάξεων» γράφει η Suddeutsche Zeitung.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...