693
O Σπάικ Λι δεν σκηνοθέτησε μόνο το σχετικό σποτ κατά της οπλοκατοχής. Οπλίστηκε με κουράγιο και ντουντούκα και βγήκε στον δρόμο | REUTERS/Shannon Stapleton

Το ΝΒΑ αφοπλίζει την Αμερική

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 25 Δεκεμβρίου 2015, 22:37
O Σπάικ Λι δεν σκηνοθέτησε μόνο το σχετικό σποτ κατά της οπλοκατοχής. Οπλίστηκε με κουράγιο και ντουντούκα και βγήκε στον δρόμο
|REUTERS/Shannon Stapleton

Το ΝΒΑ αφοπλίζει την Αμερική

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 25 Δεκεμβρίου 2015, 22:37

Δεν ήταν αυτονόητη απόφαση – κάθε άλλο. Με αυτήν την κίνηση το ΝΒΑ, το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, θα χάσει οπαδούς. Η Αμερική είναι αυτήν την εποχή απίστευτα πολωμένη για το ζήτημα της οπλοκατοχής. Ηδη δε, διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία, στη σκιά μακελειών αλλά και εν μέσω θουρίων των υπέρμαχων του «ιστορικού δικαιώματος» των αμερικανών πολιτών να έχουν όπλα. Και σε αυτό το ναρκοπέδιο το ΝΒΑ πήρε θέση: δάνεισε τους αστέρες του για μια διαφημιστική εκστρατεία κατά της οπλοκατοχής.

«Σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στα επαγγελματικά σπορ, το ΝΒΑ βάζει το βάρος του ονόματός του και τη φήμη των αστεριών του σε μια σειρά διαφημιστικών για να τερματιστεί η βια των όπλων» σχολίασαν οι New York Times.

Στην καμπάνια πρωταγωνιστούν οι υπερπαίκτες του ΝΒΑ, Στίβεν Κάρι, Κρις Πολ, Καρμέλο Άντονι και Γιοακίμ Νοά και τα διαφημιστικά βγήκαν ακριβώς για να συμπέσουν με τα Χριστούγεννα.

Βρισκόμαστε στην καρδιά των Χριστουγέννων και η τηλεθέαση του ΝΒΑ – απολύτως λογικό, λόγω αργιών – ανεβαίνει κατακόρυφα. Αυτή την περίοδο σκέφτηκαν να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό μήνυμα που θα το δουν εκατομμύρια τηλεθεατές και άλλοι τόσοι μπορεί να σωθούν υιοθετώντας το μήνυμά του. Για αυτόν τον λόγο απευθύνθηκαν σε έναν διάσημο σκηνοθέτη με κοινωνικές ευαισθησίες, γνωστό και για την αγάπη του στο μπάσκετ -είναι φίλαθλος των Νιου Γιορκ Νικς -, τον Σπάικ Λι.

Στο σποτ, εκτός από το τραγούδι Rise Up της Άντρα Ντέι, περιλαμβάνονται και ιστορίες 35 ανθρώπων που επέζησαν από πυροβολισμούς. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε και μια σειρά από σποτ στα οποία οι Στεφ Κάρι, Κρις Πολ, Τζοακίμ Νοά και Καρμέλο Άντονι, στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της ένοπλης βίας.

Ο Νοά, που έτσι κι αλλιώς λαμβάνει μέρος σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες στο Σικάγο, δήλωσε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που ήμουν σε ένα ανοικτό γήπεδο και με πλησίασε μία νεαρή κυρία και μου είπε με δάκρυα στα μάτια ότι έναν χρόνο πριν ο αδερφός της είχε πυροβοληθεί θανάσιμα ακριβώς στο ίδιο σημείο. Πρέπει να αρχίσουμε να σώζουμε ζωές και δεν υπάρχει χώρος για ένοπλη βία στη ζωή μας».

https://www.youtube.com/watch?v=XcqfDZLBI9U

Ο Κρις Πολ, γκαρντ των Λος Αντζελες Κλίπερς, συμπληρώνει ότι «ήταν πολύ σημαντικό για μένα να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια, γιατί κάθε φορά που ακούω ένα άσχημο νέο για τον πυροβολισμό κάποιου, αμέσως σκέφτομαι την οικογένειά μου. Έχω δύο παιδιά και είναι τρομερό να βλέπεις νεαρούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, ειδικά όταν απλώς βρίσκονται στον τόπο ενός επεισοδίου».

Ο σπουδαίος Στίβεν Κάρι, ηγέτης των ανίκητων πρωταθλητών Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και περσινός MVP τονίζει πως «ως πατέρας δύο κοριτσιών, κάθε φορά που ακούω για κάποιον που πέφτει θύμα από ανταλλαγή πυροβολισμών, επειδή έτυχε να βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, με πονάει. Δεν θα ήξερα τι να κάνω αν κάποια μέρα λάβω ένα τηλεφώνημα, στο οποίο μου λένε πως η κόρη μου σκοτώθηκε».

Ο Καρμέλο Άντονι, στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε αντίστοιχες προσπάθειες, περιγράφει αυτά που έχει ζήσει: «Θα μπορούσα να είμαι θύμα. Ήμουν εκεί. Το έχω δει. Κάθε μέρα ήταν και κάποιος άλλος που πέθαινε, οπότε είχες αποκτήσει ανοσία. Ήταν θέλημα Θεού, που είχα άλλα ενδιαφέροντα και το μπάσκετ με οδήγησε σε διαφορετικό δρόμο. Τώρα που μεγαλώνω και κοιτάω πίσω μου όμως, καταλαβαίνω πως κάποτε πρέπει να μπει ένα τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, θρύλος των Λος Αντζελες Λέικερς, είχε εναντιωθεί με άρθρο του κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, αφού στο πρόγραμμά του, ο αμερικανός μεγιστάνας στηρίζει την οπλοκατοχή.

Για αυτή την υπέροχη θέση που παίρνουν οι παίκτες του NBA, περήφανος δήλωσε και ο Ομπάμα.

Δεν είναι μόνο αυτά τα «πολιτικά» ζητήματα της καμπάνιας. Η εκστρατεία φέρει την υπογραφή της οργάνωσης Everytown for Gun Safety, που ιδρύθηκε από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, μεγιστάνα Μάικλ Μπλούμπεργκ, ακριβώς για να λειτουργήσει ως αντίπαλον δέος στην πανίσχυρη NRA, την Εθνική Ενωση για την Οπλοκατοχή.

Ο Τζον Φάινμπλατ, επικεφαλής της Everytown for Gun Safety είπε ότι «είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με το ΝΒΑ για αυτό τον σκοπό. Αυτή η συνεργασία αποδεικνύει το πόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους και να στηρίξουν το κίνημά μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...