401
Eνας νεαρός Πικάσο στη Μονμάρτη και, δεξιά, η Φερνάντ Ολιβιέ, το μοντέλο με το οποίο έζησε για οκτώ χρόνια | CreativeProtagon/GettyImages

«Τέρας» ο Πικάσο για το #MeToo – τον υπερασπίζονται οι ιστορικοί τέχνης

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 17:18
Eνας νεαρός Πικάσο στη Μονμάρτη και, δεξιά, η Φερνάντ Ολιβιέ, το μοντέλο με το οποίο έζησε για οκτώ χρόνια
|CreativeProtagon/GettyImages

«Τέρας» ο Πικάσο για το #MeToo – τον υπερασπίζονται οι ιστορικοί τέχνης

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 17:18

Η πρώτη από τις δεκάδες εκθέσεις που οργανώνονται για την 50ή επέτειο από τον θάνατό του επιδιώκει να αποκαταστήσει τη φήμη του ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο και να τον υπερασπιστεί απέναντι στα «κατηγορώ» των εκπροσώπων του φεμινισμού.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Μονμάρτης στο Παρίσι, εστιάζει στη σχέση του Πικάσο με την Φερνάντ Ολιβιέ, το μοντέλο με το οποίο έζησε για οκτώ χρόνια. Εκείνη την εποχή, στις αρχές του 20ου αιώνα, ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Μονμάρτη, εκείνος παλεύοντας να καταξιωθεί στον χώρο της Τέχνης κι εκείνη στηρίζοντάς τον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Times.

Η Ολιβιέ κρατούσε ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον ισπανό ζωγράφο και στα γραπτά της μιλάει για την εμμονική ζήλια του και για τον τρόπο που την έκλεινε στο σπίτι τους στο Bateau-Lavoir, το ερειπωμένο κτίριο που χρησίμευε ως κατοικία καλλιτεχνών.

«Ο Πικάσο, λόγω της νοσηρής ζήλιας του, με κρατούσε απομονωμένη», έγραφε στο ημερολόγιο. «Αλλά είχα συντροφιά το τσάι, τα βιβλία, ένα ντιβάνι και το καθάρισμα του σπιτιού και περνούσα τις μέρες μου με χαρά. Ναι, ήμουν χαρούμενη».

Η Ολιβιέ δεν ήταν η μόνη που έκανε γνωστή την «κακή» πλευρά τού χαρακτήρα του. Η Φρανσουάζ Ζιλό, η ζωγράφος με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον περιέγραψε ως «επεμβατικό και κυριαρχικό».

O Πικάσο αγκαλιά με την Φρανσουάζ Ζιλό, το 1952 (Roger Viollet/Getty Images)

Τα τελευταία χρόνια, οι φεμινίστριες έχουν ανακαλύψει και χρησιμοποιήσει τέτοια γραπτά για να «επιτεθούν» στον καλλιτέχνη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών το 1973.

«Σε αυτά βρίσκουμε όλες τις μορφές πατριαρχικής κακοποίησης από τον Πικάσο: σεξουαλική, οικονομική, σωματική και ηθική βία», είπε η Ζουλί Μποζάκ, μια γνωστή γαλλίδα podcaster.

Από την άλλη, η Σεσίλ Ντεμπρέ, διευθύντρια του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι, η οποία επιβλέπει τις εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του στη Γαλλία, είπε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι συχνά ανακριβείς και βασίζονται σε μια παρανόηση της θέσης που κατείχαν οι γυναίκες στη γαλλική κοινωνία πριν από 100 χρόνια.

Είπε, μάλιστα, ότι η σχέση του Πικάσο με την Ολιβιέ ήταν «σχεδόν ισότιμη», προσθέτοντας: «Σίγουρα, ζήλευε… αλλά ήταν επίσης τρυφερός και στοργικός, ο μόνος εραστής αυτού του τύπου που είχε ποτέ ο Φερνάντ Ολιβιέ». Η γυναίκα αυτή είχε κακοποιηθεί ως παιδί, πριν την αναγκάσουν να παντρευτεί σε ηλικία 18 ετών με έναν βίαιο άνδρα, από τα «νύχια» του οποίου κατάφερε και διέφυγε. Στη συνέχεια κέρδιζε τα προς το ζην ως μοντέλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...